Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Vězeň biskupského paláce

2. 5. 2023

Tisk

Bez možnosti vycházet, bez návštěv i zpráv a pod stálým dohledem prožil posledních jedenáct let života olomoucký arcibiskup Josef Karel Matocha. Biskupské svěcení přijal právě před 75 lety a nyní ho připomíná třeba výstava v místě jeho nekrvavého mučednictví nebo stříbrná mince.

Vydání: 2023/18 Otevřít druhým dveře, 2.5.2023


Za necelé dva roky toho tento rodák z Pitína na Uherskobrodsku, kde přišel na svět před 135 lety, v čele arcidiecéze stihl docela dost: mezi biskupským svěcením 2. května 1948 a internací 10. dubna 1950 se horlivě věnoval vizitaci arcidiecéze, kázal a promlouval i několikrát denně, navštěvoval školy i závody. Záleželo mu na kněžském dorostu a v biskupské kurii zřídil pastorační referát, protože viděl potřebu nového rozvoje pastorace. V roce 1949 tajně vysvětil biskupem Františka Tomáška, pozdějšího pražského arcibiskupa a kardinála.
Pro svůj pevný odpor vůči komunistickému režimu ale jeho představitelé Matochu o Velikonocích roku 1950 internovali v Arcibiskupském paláci. „Návštěvy byly zakázány. Zpočátku směl přicházet holič a arcibiskup mohl někdy pod dozorem vyjít na malou zahrádku nebo do kaple. Za to měl dělat ústupky. Nedělal. Po pěti letech vzdor všemu státnímu nátlaku prohlásil: ‚Hrobařem církve nikdy nebudu a ani se nestanu loutkou.‘ Pak už byla izolace téměř naprostá. Jen zpovědník směl přijít k Vánocům a Velikonocům. Jak ale ukazují archivy Státní bezpečnosti, i zákaz návštěvy zpovědníka býval trestem za arcibiskupovu neoblomnost,“ popisuje jedenáctileté martyrium svého předchůdce bývalý olomoucký arcibiskup Jan Graubner ve své knize Kněžské osobnosti a dodává: „Já v něm vidím skutečného mučedníka, který zemřel pro Krista ve velmi těžkém vězení tvrdé samoty, i když šlo o palác.“
Ani jedenáctiletou izolací se ale komunistickému režimu nepodařilo vzpomínku na olomouckého arcibiskupa potlačit. Živá je pochopitelně v jeho rodišti. „Moje 96letá babička Anna Jálová stále vzpomíná na svého strýčka, arcibiskupa Matochu, který jim kdysi na Vánoce poslal čokoládovou kolekci. Byla prý na tu dobu nádherná a blyštila se na stromečku, což babičce utkvělo v paměti. Doma také uchovává prstýnek po mamince, který jí věnoval právě pan arcibiskup,“ říká Barbora Jálová z Pitína.
Audiokniha, mince i výstava
Příležitost připomenout si Josefa Karla Matochu mají ale i ti, kdo ho neznali osobně. Jeho osudy už před pěti lety shrnula audiokniha „Josef Karel Matocha – Biskup a vyznavač“, kterou v režii Michala Bureše a za hudebního doprovodu Lukáše Hurníka načetla rodačka z Olomoucka Hana Maciuchová. „Bylo pro mě zjevením potkat se s příběhem člověka, o kterém dosud tak málo víme. Jeho nezlomný postoj, pevná vůle, neutuchající víra v pravdu a lásku jsou mi hlubokou inspirací,“ uvedla tehdy o práci na audioknize předloni zesnulá herečka.
Zásadním zdrojem informací je také životopisná kniha historka Jindřicha Zdeňka Charouze „Zůstává mi však milost Boží“ (vydalo KNA 2022), která podrobně mapuje Matochův život a internaci, ale také jeho odkaz. A zároveň je i svědectvím, jak snadno mohou svobodné poměry sklouznout v pronásledování, věznění a zkoušku víry.
Letošní Matochova připomínka nejen v jeho diecézi má pak hned trojí podobu. Připomínka arcibiskupa, který svěřenou diecézi osobně vedl jen dva roky a dalších jedenáct let ji mohl podpírat jen trpělivým snášením příkoří a modlitbou, se stane součástí mše svaté u příležitosti diecézní poutě ke sv. Janu Sarkandrovi. V katedrále sv. Václava ji v sobotu 6. května od 10 hodin bude celebrovat administrátor diecéze biskup Josef Nuzík.
Také už počátkem března vydala Česká národní banka pamětní minci v nominální hodnotě 200 Kč (psali jsme v KT 8/2023). Autorkou její podoby se stala akademická sochařka Marie Šeborová, která na lícní stranu umístila kříž v trnové koruně a malý štít z Matochova osobního znaku a jako ústřední motiv rubové strany zvolila jeho portrét. Konference s představením vítězného návrhu se uskuteční 10. května v prostorách olomouckého arcibiskupství.
A v místě arcibiskupova věznění je až do poloviny června otevřena výstava s názvem „Arcibiskup Matocha: Přísně tajné“ (psali jsme v diecézním zpravodajství KT 13/2023). Zaměřuje se právě na období jeho internace v paláci. „Lidé zde mají možnost nahlédnout do spisů, které si Státní bezpečnost vedla, a poodhalit metody, jaké používala. Dozvědí se také, jak probíhal každodenní život v paláci v době obsazení StB, a prohlédnou si i dobové fotografie a osobní předměty, které mohl mít arcibiskup Matocha po dobu internace u sebe,“ zve Vendula Prostředníková z turistického centra paláce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou