Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Věřící děkovali za osvobození

12. 5. 2015

Tisk

70 let od osvobození Československa sovětskou a americkou armádou si minulý týden připomínali lidé na mnoha místech. Stranou nezůstali ani křesťané, kteří uspořádali vlastní vzpomínkové a děkovné akce. Nechyběli na nich veteráni či potomci vojáků.

Vydání: 2015/20 Věřící děkovali za osvobození, 12.5.2015, Autor: Jiří Gračka, Tomáš Kutil, Václav Štaud

Bohoslužba, která děkovala za sedmdesát let míru, se konala v pražské svatovítské katedrále. Účastnil se jí pomocný biskup z Birminghamu William Kenney, a především potomci těch, kdo se podíleli na domácím i zahraničním odboji a zástupci vojenských veteránů. Pozvání mezi jinými přijala Helen Patton, vnučka legendárního amerického generála George Smithe Pattona, velitele 3. americké armády, která osvobodila jihozápadní a západní Čechy. S Helen Patton přinášíme exkluzivní rozhovor na str. 6.
„V této chvíli se s velkou vděčností modlíme za ty, kteří položili své životy za svobodu na všech frontách této války, v koncentračních táborech, ve věznicích nebo zemřeli v důsledku válečných útrap hladem či zimou. Rovněž se modlíme za všechny, kteří byli svedeni a zemřeli za věci nespravedlivé,“ řekl k výročí osvobození kardinál Dominik Duka. „Současně se však jako církev díváme i do budoucnosti. Chceme se totiž též modlit za odvahu bránit pravdu, která osvobozuje a jako taková je i ve dnešní době stále ohrožována,“ doplnil český primas.
Unikli vyhlazení
Konec války si v závěru dubna připomněli mší svatou také v Loučce u Vizovic – o to radostněji, že na rozdíl od některých dalších obcí zdejší obyvatelé tehdy unikli vyhlazení. „Vesnice měla být v dubnu roku 1945 vypálena a srovnána se zemí, podobně jako se to stalo například nedaleké Ploštině,“ vzpomíná na sedmdesát let staré události pamětník Josef Petrů.
Vesnici podle něj nakonec zachránila neohroženost tehdejšího starosty a dalších mužů. Ti se vydali vyjednávat s německými jednotkami, které už mezitím obec obklíčily, a dosáhli velkého úspěchu. „Nakonec bylo jen vypáleno sedm hospodářských budov, Němci lidem zabavili majetek a odvezli si zásoby slivovice. Nikdo ale nepřišel o život,“ popisuje Petrů.
Vděčnost za záchranu své obce se obyvatelé před několika lety rozhodli zhmotnit ve stavbě kaple zasvěcené Janu Pavlu II. A právě v místě, kde má být zbudována, proběhla děkovná bohoslužba. „Po ní se veřejně četla jména kněží, kteří byli v době druhé světové války vězněni nebo zahynuli v koncentračním táboře,“ uvedl za pořadatele akce Josef Kořenek a dodal: „Jen na Moravě šlo o několik stovek duchovních. Seznam těchto kněží z celé ČR vypracovávají dobrovolníci spolku Vojenské muzeum Loučka – Pearl Harbor pod vedením Jakuba Kratochvíla a postupně se doplňuje.“
Správně pojmenované zlo
Zaplněný chrám sv. Michala v Brně vzdal 7. května hold památce stovek tisíc zavražděných, nelidsky mučených a vězněných odpůrců obou totalitních režimů. Při čtení názvů měst a míst, kde nacističtí nebo komunističtí katani uskutečňovali násilí, byly pietně zapalovány svíce. Nakonec jich hořela více než stovka. Na přípravě a uskutečnění působivé tryzny se podílela brněnská Komunita Sant´Egidio.
Následovalo slavnostní zahájení výstavy Ve stínu šibenice, při němž kardinál Dominik Duka vysoce ocenil hrdinství a lásku všech, kdo mezi lety 1939 a 1989 zaplatili cenu nejvyšší. Mimo jiné zmínil: „Vzpomínky na zmařené životy nás zasahují, ale vyvolávají také otázky: Kde jsi byl? Jak ses choval ty?“
Výstava mapující i osudy mnoha zástupců církví staví do popředí hrdiny protifašistického odboje, jimž se režim po roce 1948 odměnil popravami a terorem. „Doporučuji návštěvu celých rodin i s dětmi. Aby se zlo nemohlo vrátit, je třeba je poznat a správně pojmenovat. Tato expozice to dělá svým rozsahem i hloubkou tématu,“ zdůraznil předseda kolegia sdružení Paměť Miroslav Kasáček. Výstava v Křížové chodbě Nové radnice potrvá do 26. června, vstup je volný.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou