Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Velehrad všední i sváteční

25. 6. 2019

Tisk

Každý rok během 4. a 5. července přijede na Velehrad až třicet tisíc lidí. Poklidná obec se rázem promění v okresní město. Krásu, pokoj a duchovní poklady tu však lze hledat a nalézat i v nesrovnatelně klidnější atmosféře všedních dnů.

Vydání: 2019/26-27 Putování s živým Mistrem, 25.6.2019

Příloha: Léto s KT


Bohaté církevní dějiny Velehradu představuje informační centrum poutního místa v samém srdci obce, v bývalých hospodářských objektech na centrální křižovatce. Kromě vyhlášeného občerstvení v místní cukrárně a kavárně tu lze zajistit vstupenky do několika muzejních expozic a prohlídkových okruhů. „Objednat si lze průvodcovský okruh bazilikou nebo se projít jejím podzemím, kde před několika lety vznikla expozice připomínající křesťanské mučedníky 20. století. Jedním z exponátů je i Zlatá růže, kterou bazilice věnoval papež Jan
Pavel II., když mu komunistický režim nedovolil přicestovat. Uchováváme tu i věrnou kopie Palladia země české, které podle legendy sv. Metoděj věnoval sv. Ludmile,“ doplňuje jeden z iniciátorů úprav podzemí, jezuita P. Pavel Ambros.
V samotném Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje pak mohou návštěvníci zhlédnout stálou expozici, věnovanou duchovnímu bohatství Velehradu od jeho osídlení cisterciáckými mnichy až po současnost se zaměřením na růst cyrilometodějské úcty. Navštívit mohou i Muzeum Bible.
O kus dál, v informačním centru pro turisty, je k vidění unikátní výstava sochaře Otmara Olivy, který žije a tvoří přímo na Velehradě. „Chci připomenout, že je autorem nejen oltáře velehradské baziliky. Jeho dílo obdivují poutníci na Svatém Kopečku, na Petrově nebo na Svaté Hoře, zdobí kostely v Mariboru, Košicích či San Miniatu. A nádhera vatikánské kaple Redemptoris Mater by byla bez jeho přičinění poloviční. V Evropském parlamentu ve Štrasburku pak nalezneme jeho kříž. Olivova výstava potrvá až do konce roku,“ láká velehradský starosta Aleš Mergental.
Kam hlavu složit?
Ti, komu na poznávání krás Velehradu a okolí nestačí jeden den, mohou využít některé z místních ubytovacích zařízení. Specifické místo mezi nimi zaujímá zvláště jedno. Před téměř sto lety ho zde založil olomoucký arcibiskup Antonín Cyril Stojan a kromě čistých lůžek a jídla poskytuje prostor také pro odpočinek a duchovní občerstvení – slouží především coby exerciční dům, který během roku nabízí desítky duchovních cvičení, ať už pro všechny zájemce, nebo ty specializované: pro pracovníky Charity, kostelníky, lektory, lékaře či učitele.
„Vedle toho rádi přivítáme všechny, kdo by u nás chtěli jen přespat. Nabízíme jak pokoje s příslušenstvím, tak pokoje se společným sociálním zařízením na chodbě,“ vysvětluje vedoucí Stojanova Jindřiška Borková. Zatímco v rušných dnech kolem Národní cyrilometodějské pouti zájem o ubytování několikanásobně převyšuje kapacitu, najít tu volné lůžko po zbytek roku obvykle není problém. „Přesto je vždy lepší informovat se předem,“ doplňuje Borková.
Účastníci exercicií i další ubytovaní mohou využít nejen místní kapli a zúčastnit se modliteb nebo bohoslužeb, které v ní probíhají, ale třeba i nabídku duchovní literatury ve zdejší knihovně. „Stojanov má být domem klidu, v němž promlouvá Bůh,“ zdůrazňuje rektor duchovní správy v domě Mons. Vojtěch Šíma a dodává: „Má poskytovat prostor každému, kdo hledá vnitřní ztišení.“
Vedle duchovního programu i zábava
Obec připravila pro dětské návštěvníky zdarma dvě velehradské „hledačky a šifrovačky“. Jsou to takové tajné stezky historickým centrem i okolím, které propojují zajímavá místa duchovní i světská. Začíná se v turistickém centru, kde si mohou děti vyzvednout mapu a pokyny. „Zjistí například, že na Velehradě máme Pražské jezulátko nebo že jeden veliký kámen u poutní cesty, na kterém je železné očko, sloužil jako kotviště armádního meteorologického balónu,“ prozrazuje starosta Mergental.
A pro všechny náctileté mají na Velehradě celoročně otevřený sportovní areál. Lze tu využít hřiště na tenis, beachvolejbal, sestavu hrazd, multifunkční atletickou dráhu a rampy na skateboard. Vše se nachází v prostoru za základní školou, naproti poutnímu domu Stojanov.
Okolí Velehradu je protkané sítí turistických tras i cyklostezek. Lze odtud vyrážet na výlety do Chřibské vrchoviny a na cyklisty tu čeká přímo ráj. V okolí jsou i pro méně zdatné turisty dostupné hned dvě rozhledny. Jedna je na místě zvaném Židoviny, nachází se nad vinicemi a je vidět při příjezdu na Velehrad od Modré. „Rozhodně stojí za to ujít pár kilometrů i na Králův stůl, kde odkazuje na dávnou historii také kámen, ve kterém je vyryté prastaré písmo – runy. Traduje se, že tam odpočívali a jedli králové a jejich společníci,“ uzavírá pozvánku velehradský starosta.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou