Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Velehrad se dva dny v roce změní k nepoznání

28. 6. 2016

Tisk

Je všední den. Úplně obyčejný parný červnový, jak malovaný. Takhle klidný Velehrad návštěvníci Dnů lidí dobré vůle i poutníci při cyrilometodějské národní pouti neznají.

Vydání: 2016/27 Léto začíná poutí na Velehrad, 28.6.2016, Autor: Jiří Macháně



Kolem velehradské baziliky pobíhají skupinky dětí a užívají si letošní novinku: cákají se v nedávno zprovozněném vodotrysku. „Přijíždí sem v těchto dnech končícího školního roku poměrně dost školních výletů,“ prozrazuje nám duchovní správce místní farnosti P. Petr Přádka SJ příčinu veselí v areálu, který vedle baziliky a někdejšího kláštera zahrnuje faru i dnešní gymnázium. I tato vzdělávací instituce (stejně jako celý areál) podle slov místního faráře vzkvétá a místo notně oživuje. Ve srovnání s cyrilometodějskými oslavami, kdy do malého městečka zavítají desítky tisíc návštěvníků, je však pohyb studentstva a dětské štěbetání v novotou zářícím ambitu či tiché šuškání v chrámu téměř nepostřehnutelným ruchem.
Bazilikou projde krajské město
O pohodlí, informovanost a snad i kousek vzdělání turistů a poutníků při prohlídkách se místní farnost stará po celý rok díky týmu lidí a informačnímu centru. „Když je třeba, každé skupině umožníme i mši svatou,“ zve poutníky i na všední dny P. Přádka. Jednou z podmínek v projektech, z nichž se financovala oprava baziliky, bylo také sledování návštěvnosti. A ta, jak prozrazuje místní duchovní správce, každoročně stoupá. Jen za loňský rok prošlo hlavním vchodem chrámu na 220 tisíc lidí, prakticky obyvatelstvo většího krajského města. „Když se začalo rekonstruovat a celý areál se teprve utvářel, stavěl se ambit kolem hlavní cesty, tak od místních zaznívaly i nesouhlasné hlasy. Myslím, že si ale zvykají a dokončený areál s fontánou přijali,“ míní P. Přádka.
Pravý opak poutního ruchu má v popisu práce třináct pracovníků poutního domu Stojanov, který stojí v samém centru Velehradu. Celý rok tu zachovávají při duchovních cvičeních a pobytech poutníků přísné ticho, které prolomí právě jen pár dnů kolem pouti. „V tyto dny to ani nemůžeme po nikom vyžadovat. Hosté sice vědí, v jakém domě bydlí, ale pouť je prostě hlučnější,“ vysvětluje Jindřiška Borková, která má na starosti správu Stojanova. Během naší návštěvy dodržovali silentium adepti jáhenského svěcení z celé moravské církevní provincie, kteří sem dorazili na duchovní cvičení před svým svěcením.
Svou pozornost poutníkům věnuje rektor domu Mons. Vojtěch Šíma. „Moje práce je vést kurzy, duchovní obnovy a být návštěvníkům k dispozici. Protože jsem veškerou odpovědnost a starosti svěřil svým laickým spolupracovníkům, můžu se věnovat ryze kněžské službě. Během roku sem přijíždí hodně laiků i kněží, kteří si potřebují odpočinout, nabrat síly nebo mají nějaké trápení,“ vysvětluje Mons. Šíma.
Jindřiška Borková a celý tým Stojanova chystá na pouť ubytovací i stravovací zázemí pro hosty, organizátory a také poutníky, kteří dorazí opravdu z velké dálky. Méně náročným nocležníkům nabízejí na Stojanově místo na spaní v přednáškových sálech na karimatce a ve spacím pytli. Část pokojů je ve dnech pouti rezervována lidem, kteří slavnost připravují. Na Stojanově bydlí i zástup zpovědníků a část biskupů, jejich sekretáři a řidiči. „Nejtěžší je vyhovět s ubytováním a naplánovat kapacity kuchyně. Najíst totiž musíme dát až třem stovkám lidí,“ vysvětluje správcová a s úsměvem profesionála si nervozitu nepřipouští. Vedle nabídky ubytování a stravování bude pro návštěvníky otevřená ve dne i v noci bezpečná oáza klidu a útočiště před ruchem pouti: kaple.
Starosta a bigbít
Aleš Mergental žije na Velehradě teprve sedm let a už je zde starostou. „Čeká nás ta největší akce v roce, která naprosto změní život Velehradu. Na pár dní je to tu k nepoznání. Přijedou poutníci a mezi místními je mnoho těch, kteří si tradičně pozvou svoji rodinu, kamarády a přátele.“ Stejně jako jiné roky starosta očekává, že se všední život na Velehradě na dva dny zastaví. „Vezměte si jenom, že počet lidí v obci je 1 250 obyvatel a ten se znásobí více než desetkrát. Místní to rozhodně berou jako velkou slavnost. V dědině jsou vždycky dva termíny, do kdy se musí něco dokončit nebo udělat: ‚do púti‘ a ‚do Vánoc‘. Všichni se snaží vyšperkovat si své domy a nachystat se na tu slávu,“ přibližuje starosta a dodává, že někteří místní lidé se těší ještě na jednu akci, která v oficiálním programu není k nalezení: „Jakmile skončí Večer lidí dobré vůle, tak na hřišti v Modré začíná bigbítová zábava,“ prozrazuje, kam se místní lidé vypravují za dalším veselím. Stejně jako jiné roky uzavře Aleš Mergental den před poutí tradičně: „Chodívám kolem půlnoci ještě do dědiny vše obhlédnout a na pouťové pivo. Pokaždé jsem moc rád, že ve vsi i při takovém množství návštěvníků zůstává poklidná atmosféra.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou