Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

V kostele jako v parku?

21. 3. 2017

Tisk

Mám velmi rád nedělní liturgii, zdá se mi důstojnou oslavou Boha a jeho moci. Mrzí mě ale, když vidím, že se lidé u nás v kostele chovají jako někde v parku, někdy si povídají, krmí děti atd. Nepřipravují se tak o duchovní prožitek, nebo dokonce neurážejí svým nezájmem Boha?

Vydání: 2017/12 Odešel za nejkrásnějším Králem, 21.3.2017, Autor: Zdeněk Jančařík

Příloha: Perspektivy 12



Jestli dovolíte, odpovím žánrovým obrázkem. Otec Bohumil měl v noci těžké sny. Včera po večerní za ním přišly tři farnice, Zdrávaskrálovna, Hvězda Mořská a Pomocnice Ustavičná. Co „přišly“, doslova se na něho vrhly a celé rozzuřené tvrdily, že do jeho kostela už chodit nebudou, protože to tam po nedělní hrubé mši vypadá jako na zelném trhu: lidi se baví, vykládají si, co se stalo doma a co v práci, někteří dokonce uzavírají obchody nebo sázky.
Pomocnice dokonce viděla kohosi žvýkat a Hvězda zase jednoho kluka hrát na mobilu při mši nějakou střílečku. Zdrávaskrálovna nakonec prohlásila, že to takhle už dál nepůjde – buď budou muset vyměnit faráře, nebo kostel. Otec Bohumil chtěl uštěpačně navrhnout, že by ty tři grácie mohly vyměnit všechny lidi, co k nám chodí, nebo chodit do kostela na nějakou tichou večerní bohoslužbu samy. Pak si to ale rozmyslel, protože všechny tři mají silný hlas ve farní radě a taky v radě ekonomické. Slíbil jim nápravu, dal jim požehnání, doma na faře sundal propocenou kleriku a kolárek, navlékl si tepláky a s chutí se pustil do snídaně, kterou mu s láskou připravila farní kuchařka. Ale moc mu nechutnalo. Ty ženské ho trápily a navíc mu jeho jediný kostelník Korporál volal, že příští neděli nepřijde, protože ho rozbolely nohy z toho ustavičného pobíhání a uklízení žvýkaček na kůru a pod dětskými lavicemi.
Další neděli napsal otec Bohumil do ohlášek, že v kostele bude přede mší, při mši a po mši ticho jak v hrobě, jinak odmítne celebrovat a budou si muset hledat jiného kněze. Formulaci té ohlášky dlouho piloval, ale pak ji naživo trochu zmírnil ve smyslu, aby tolik nehlučeli, že tam jsou lidé, kteří se taky modlí, a vůbec… Bylo mu to hloupé, protože ty kluky, kteří lepí pod lavice žvýkačky, do kostela přivedl nedávno z ulice a teď s nimi občas hraje za kostelem fotbal. Nově do kostela zavítaly také dvě rodiny s dětmi, které potkal nedávno před sámoškou, a dali se do řeči, jestli jsou děti pokřtěné a proč by bylo dobře, aby byly. Ujaly se jich další dvě rodiny (víc rodin s dětmi do Bohumilova kostela nechodí a asi ani chodit nebude), ti lidé se začali trochu navštěvovat a založili spolčo, které je zatím křehoučké a brzy se může rozpadnout.
Bohumil ví, že ve velkých kostelech ve městě mají často k dispozici koutek pro maminky s malými dětmi, kde jsou hračky, přebalovací pultík a někdy je tam pro ně i au-pairka. A taky dobře ví, že by se farníci po mši spolu bavit neměli a měli by všichni zakleknout a ještě aspoň čtvrt hodiny konat díkůčinění. Tohle jsou ale moderní lidé, kteří jsou rádi, že v jeho kostele najdou pár spřízněných duší a mohou navzájem prohodit pár slov. Po tom všem dlouhém přemítání se Bohumil rozhodl, že konečně vyklidí farní sál a že každou neděli po mši pozve lidi na farní kávu. A přizve tam taky Zdrávaskrálovnu a ostatní a možná jim i zahraje na harmoniku, která už léta leží zaprášená v koutě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou