Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Tři králové rozdávali radost

12. 1. 2021

Tisk

Tradiční hemžení koledníků v ulicích letos sice chybí, ovšem neznamená to, že charitní Tříkrálová sbírka spí.

Vydání: 2021/3 Pravoslavní slaví Vánoce, 12.1.2021, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze


Tři králové jsou o to víc aktivní na charitních a farních webech a na Facebooku. Například sourozenecké trio z rodiny Novotných zpěvem vábí dárce v Katovicích a okolí, kde vybírají na pomoc seniorům a na volnočasové aktivity.
Do kostela za požehnáním
V Českých Budějovicích se počátkem roku konalo online požehnání, a jinde si pro ně dokonce přišli koledníci osobně. „Tříkrálová sbírka bývá na Jindřichohradecku již několik let zahajována 2. ledna pěveckým sborem Smetana v kostele sv. Máří Magdaleny, což ale letošní situace neumožnila,“ říká sociální pracovnice tamější Charity Jitka Smrčková. „Přesto se požehnání koledníkům s ohledem na omezující opatření uskutečnilo při večerní mši svaté 2. ledna v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci. Slavnostní modlitbu pronesl probošt P. Ivo Prokop,“ dodává Jitka Smrčková s tím, že pokud se situace rozvolní, jsou koledníci připraveni okamžitě vyrazit do ulic a předat požehnání osobně.
Svět je krásný
Koledníci osobně potěšili klienty prachatického hospice. „Na Tři krále jsme si dopřáli radost a udělali ji našim pacientům,“ sděluje ředitel zařízení Robert Huneš, který se vypravil koledovat se zaměstnanci i novoknězem, kaplanem P. Rothschedlem. „Je osvěžující si připomenout, jak malá drobnost způsobí velkou věc. Tolik záře, úsměvu a jihnutí ve tváři druhých se nám do srdce otiskne na dlouho. Navštívili jsme pacienty hospice i klienty Domova Matky Vojtěchy, kde žijí osoby s různými druhy demencí, zejména s Alzheimerovou chorobou. S každým jsme zazpívali tříkrálovou koledu, požehnali, křídou označili veřeje a kadidlem provoněli prostory. Tvrdím, že svět je krásný a vždy lze hledat a nalézat radost a naději, virus nevirus,“ usmívá se Robert Huneš a dodává: „Jak nadčasově znějí, snad o to více v nynějším čase epidemické patálie, slova Jana Pavla II. z října 1978, jimiž oslovil svět při svém uvedení do papežského úřadu: Nebojte se! Moc Kristova kříže a vzkříšení je větší než veškeré zlo, z něhož by člověk mohl a musel mít strach.“
Přišpendlené kasičky
V těchto dnech už Charity po celé diecézi mají ve svých střediscích i na dalších veřejných místech, jako jsou lékárny, úřady či kostely, nainstalované kasičky, kam lidé přispívají. „O kasičkách si Charita či koledující farnost rozhoduje sama a informuje o tom třeba na webových stránkách,“ zmiňuje mluvčí Diecézní charity Martina Nováková. V Českých Budějovicích je např. na sekretariátu Diecézní charity v Kanovnické 18, v Městské charitě v Žižkově 12 (ve 2. patře) nebo v zařízení Domino v Jizerské 4. V Jindřichově Hradci je v kostele, v Pelhřimově zase v obchodech Biovital, Káva-čaj nebo Zahrada.
S křídou bez korunky
Někde se tradiční požehnání nad dveřmi objevuje, záleží na rozhodnutí místních Charit. „Při současném pátém stupni totiž mohou dobrovolníci sbírky obnovovat nápisy nade dveřmi posvěcenou křídou i vhazovat do schránek tříkrálové dary, ovšem bez kostýmů a kontaktu s osobami z domácnosti,“ zakončuje Martina Nováková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou