Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Úděl Tibeťanů nemůže být křesťanům lhostejný

14. 10. 2010

Tisk

Vydání: 2010/42 Ohrožený Tibet, 14.10.2010, Autor: Aleš Palán

O problematiku lidských práv se zajímá dlouhodobě, což potvrdil i svým postojem vůči komunistickému režimu před rokem 1989. Situaci v Číně poznal osobně před několika lety, když se tam přijel setkat s místními disidenty. Pomocný pražský biskup VÁCLAV MALÝ.

Proč si Češi, potažmo čeští křesťané, mají připomínat situaci v Tibetu a problematiku dodržování lidských práv obecně?

Lidská práva jsou nedělitelná. Idea lidských práv byla pojmenována poměrně nedávno, ale Ježíš tak přece jasně žil, nedělil lidi na věřící a nevěřící, šel mezi ně a zvěstoval jim radostnou zvěst o Božím království. Zároveň jim nechával svobodu rozhodnutí. To může být inspirací pro nás, kteří jsme pokřtěni v jeho jménu. Nemůže nám být lhostejný úděl těch, s nimiž obýváme jednu planetu. Měli bychom podporovat důstojnost každého člověka, stavět se za to, aby byla respektována jeho práva a on mohl rozvíjet své schopnosti. Ježíš pomohl ženě, která nepatřila do vyvoleného národa; i když jeho působení přirozeně směrovalo k vyvolenému národu, překračovalo tyto meze. To má platit i pro nás, křesťany. Hlásíme se k všeobecné církvi, k univerzálnímu Božímu lidu, který prostupuje napříč všemi kulturami a společenskými systémy. Proto ani úděl Tibeťanů nám nemůže být lhostejný.

Jak to projevit?

Měli bychom alespoň sepnout ruce a pamatovat na ně ve svých modlitbách. Nebo můžeme podporovat různé občanské iniciativy, které se jim snaží konkrétně pomoci. Každý podle svých možností. Rozhodně ale nemůžeme říci: „Tibet je někde daleko, nás to nezajímá.“

Nakupoval jsem nedávno v domácích potřebách a sledoval starší dámu, která si chtěla koupit ledničku. Její základní požadavek zněl, aby nebyla vyrobená v Číně. Po dlouhém marném hledání odešla z obchodu s nepořízenou. To je vyjádření empatie se situací v Číně v praxi.

Čína zahrnuje světový trh výrobky, kde jednoduše ukradne patent, a protože je tam laciná pracovní síla, exportuje je s úspěchem do celého světa. Na druhé straně je dobře, že v Číně lidé nacházejí zaměstnání. Projev nesouhlasu s nedodržováním lidských práv v Číně sám pro sebe nezužuji na kupování, či nekupování čínských výrobků. Spíše se snažím čas od času přidat k nějaké petici a jasně projevit svůj nesouhlas. To pokládám za důležitější.

Jaký byl váš dojem z návštěvy Číny? Bylo těžké nenechat se zmást hospodářským úspěchem, který je v městských centrech patrný?

Nechal jsem se předem poměrně důkladně informovat. Jel jsem do Číny proto, abych se setkal s významnými obhájci lidských práv a s křesťany. Hospodářský úspěch v centrech měst mě ošálit nemůže – a to ani v Evropě – je to jen vnější tvář režimu. Byl jsem na předměstí Pekingu, kde jsem viděl desetitisíce chudých venkovanů, kteří putují do měst za prací a čas od času jsou odtud vyháněni pryč – třeba zrovna během olympijských her. V Číně žijí desítky milionů lidí na hranici chudoby.

Jaká je situace křesťanů v Číně, jsou pronásledováni?

Křesťanů v Číně přibývá, oficiální statistiky neexistují, ale žije tam minimálně okolo 12 až 15 milionů římských katolíků a zhruba 25 milionů protestantů; jiné údaje hovoří až o 100 milionech čínských křesťanů. To je ovšem třeba vidět v kontextu 1,4 miliardy zdejších obyvatel. Zúčastnil jsem se v Číně několika setkání tzv. domácí církve, kde se čte Bible a probíhá modlitba v charizmatickém duchu. Křesťanství jako takové je studováno i v rámci čínské Akademie věd, je vnímáno jako hodnotový systém, a jelikož Číňané jsou učenliví, dobře vědí, že musí trošku více pochopit okolní svět, který z křesťanských principů vychází. Komunisté, kteří vládnou v Číně, už nejsou marxisté, je to mocenská páka, jejímž zájmem je udržet Čínu pohromadě a mít kontrolu nad ekonomikou. Bojí se tedy křesťanů proto, že by se mohli kontrole vymknout. Po domácnostech se v Číně schází zhruba osm milionů křesťanů v rámci tzv. podzemní, já raději říkám bytové církve. A pak je tu legální Asociace katolické církve, která oficiálně stojí za politikou Číny a ne- uznává jurisdikci Vatikánu. To ale neznamená, že všichni její členové jsou kolaboranti. Nedávno bylo několik biskupů Asociace vysvěceno se souhlasem Vatikánu, takže zde dochází k určité shodě. Asociace se formálně zřekla papežské autority, ale její biskupové se za papeže veřejně modlí a většina z nich je dodatečně schválena Vatikánem. Křesťanští aktivisté – biskupové, kněží i laici – jsou přitom stále zavíráni a drženi ve vězení nebo na místech, kde o nich nikdo neví. Perzekucím jsou vystaveni i věřící některých jiných náboženství. I když se stav oproti minulosti zlepšil, nelze říci, že by byla v Číně plně respektována náboženská svoboda.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou