Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Půst je také zdravá věc

10. 3. 2011

Tisk

Vydání: 2011/11 Postní jídelníček, 10.3.2011, Autor: Věra Stejskalová

Křesťanský půst spadá do konce zimy a začátku jara, tedy do období, v němž má člověk každopádně změnit svůj jídelníček – i kvůli svému zdraví.

Na konci zimního období je naše imunita snížená a musíme se vypořádat s řadou infekcí. Většina z nás trpí nedostatkem vitamínů a minerálních látek. Jsou to hlavně vitamín C, D a antioxidanty – vitamín E, beta karoten, ale také selen a další. Velkými pomocníky v doplnění vitamínů a minerálních látek jsou jarní bylinky a zelené natě. Zelené natě jsou bohaté především na vitamín C a provitamín A. Obsahují i významné množství vápníku a železa, ale jejich využitelnost – shodně jako u všech rostlinných zdrojů – je nízká. Natě můžeme použít do polévek, tvarohových pomazánek, zapečených pokrmů, sypeme si je na chléb. Ještě než se na trhu objeví jarní cibulka, kopr, pažitka a petrželka, můžeme si doma vypěstovat řeřichu. Jarní bylinky, jako je kopřiva, popenec, smetánka lékařská a třeba květy sedmikrásky, se dají použít do polévky, pomazánek, nádivek, omelet, salátů a vaří se z nich čaj. Všechny tyto bylinky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Věděli to již naši předkové. Ti v tomto postním období nejedli maso a nemastili. V jídelníčku kraloval naklíčený a opražený hrách (pučálka), naklíčené a opražené obilí (pražmo), ušelo (polévka ze zeleniny, zelí a brambor nebo krup), různé luštěninové kaše, jídla z pohanky, krup a kyselice – polévky z kysaného zelí. Rozvařovalo se sušené ovoce, připravovala se různá sladká jídla, např. jahelník.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou