Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Překonat rozdělení v církvi

2. 1. 2019

Tisk

Kromě nostalgie po právě skončených svátcích a nadějných vyhlídek do nového roku přinášejí lednové týdny ekumenická setkání. V rámci Aliančního týdne modliteb či Týdne modliteb za jednotu křesťanů přichází i poněkud bolestná připomínka, že Kristovo přání „aby byli jedno“ se zatím naplnit nedaří.

Vydání: 2019/1 Tři králové vyrážejí na koledu, 2.1.2019, Autor: Jiří Gračka


 
Nahlédnout do příčin rozdělení i ukázat na možnosti, jak z něj ven, chce také tato dvoustrana. Kořeny rozdělení mezi západní a východní církví přibližuje ve svém textu teolog Zdeněk Eminger. Spory často spíše osobní a politické než teologické povahy jsou podle něj řešitelné, pokud se křesťané rozhodnou stavět na tom, co je v Kristově poselství zásadní a všem společné. „Kromě teologického a právního pochopení celé věci je nutná i praktická inkulturace – ochota poznat druhého v jeho tradici, zvláštnostech, kultuře, umění, zvycích, jazyku, tváří v tvář jako lidskou bytost,“ píše.
Jednu z cest ukazují texty obsažené v brožuře pro Týden modliteb za jednotu křesťanů. Pro letošní rok ji připravili členové různých církví působících v Indonésii a jako hlavní téma vybrali verš z páté knihy Mojžíšovy: Budeš usilovat o spravedlnost, a jen o spravedlnost. „Křesťané si nově uvědomují vzájemnou jednotu, protože je spojuje starost o nespravedlivou situaci i společná reakce na ni,“ vysvětlují v brožuře.
Nespravedlnost, která vytváří rozdíly nejen v indonéské společnosti, podle nich dále přiživuje také rozdělení v církvi. „Litujeme nespravedlnosti, která působí rozdělení, ale jako křesťané zároveň věříme, že Kristus má moc nám odpustit a uzdravit nás. A tak se ocitáme sjednocení pod Ježíšovým křížem a prosíme o jeho milost pro ukončení nespravedlnosti a o jeho milosrdenství pro hříchy, které nás od sebe oddělily,“ vyznávají členové indonéského ekumenického týmu.
Pastýři příkladem
Své postřehy z prvních měsíců působení v pozici delegáta České biskupské konference pro ekumenismus i ze služby v čele plzeňské diecéze (kde jsou ekumenické snahy tradičně velmi živé) shrnuje biskup Tomáš Holub. Základním předpokladem je podle něj naslouchání, tedy „otevřenost srdce i mysli, která očekává, že s tím druhým, který je jiný než já, můžeme společně v modlitbě a vzájemné úctě objevit nový směr správné cesty vedoucí k setkání s Bohem a k spočinutí v jeho pokoji“.
O praktických plodech, které mohou nabývat nejrůznější podoby v oblasti kulturní, duchovní i sociální, pak svědčí třeba život křesťanů ve Vsetíně. V základech praktické spolupráce zde přitom stojí mimo jiné ochota duchovních z různých církví se neformálně setkávat a seznamovat se s tradicí ostatních církví, zkrátka naslouchat. „Ryba voní – ale někdy taky nevoní – od hlavy,“ dodává lapidárně vsetínský evangelický farář Bronislav Czudek.
Setkání s myšlenkou na jednotu křesťanů ale může probíhat i tam, kde uspořádat ekumenickou bohoslužbu není s kým. Ve druhé polovině ledna se takto každým rokem scházejí stovky lidí při tradiční pouti za jednotu křesťanů ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje – v místě, které se z iniciativy pozdějšího arcibiskupa A. C. Stojana stalo počátkem 20. století dějištěm několika unionistických kongresů, a tak i jednou z inspirací moderního ekumenismu.
Nezůstat jen u ledna
Stejně tak se aktivity pořádané se spolubratry z jiných církví nemusejí omezovat jen na lednový týden. Na řadě míst naší země se křesťané různých konfesí sešli před pár týdny u příležitosti oslav 28. října, a tedy stého výročí vzniku Československa, aby společně zasadili pamětní lípu a modlili se za požehnání pro naši vlast.
Jinde dokáží být ještě nápaditější. Ve Velké Bystřici na Olomoucku se křesťané z místní katolické farnosti a ze sboru Církve československé husitské už několikátým rokem scházejí vždy počátkem listopadu při společné modlitbě za všechny zemřelé na místním hřbitově. Pobožnost, která svou strukturou připomíná pohřební obřad, bývá obohacena také o civilní prvek. „Zástupkyně města při něm čte jména všech zesnulých občanů,“ uvedl místní katolický farář P. Josef Opluštil. A duchovní místního Husova sboru Hana Šebíková dodává: „Smrt je nám všem společná a patří do každého života. Věřím, že každý v tu chvíli ‚něco‘ potřebuje: naději, soucit nebo víru. To se také snažíme člověku nabídnout.“
V Lošticích na Šumpersku se zase v rámci lidových misií místní katolické farnosti uskutečnila ekumenická cesta smíření. Účastníci se při ní modlili v místním Husově sboru a synagoze, prošli kolem radnice a putování zakončila společná modlitba ve farním kostele. „Lidové misie jsou úžasný nástroj k obnově vztahů – nejen k Bohu, ale také mezi lidmi navzájem. Proto jsme se rozhodli vydat po místech spojených s našimi bratry a sestrami z jiných církví a náboženství,“ říká misionář P. Ján Janček z řádu vincentinů.
Jak upozorňuje biskup Tomáš Holub, ekumenické modlitby v sobě nemají takový stupeň spontaneity a přirozenosti jako standardní modlitby v jednotlivých církevních společenstvích, jelikož nejsou neseny společnou modlitební zkušeností a žitou tradicí. „O to víc je třeba poctivě přijmout řemeslnost jako zásadní předpoklad k požehnanému dílu společné modlitby. Dar pokoje bude následovat,“ dodává biskup.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou