Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Modlí se, kdo zpívá i kdo naslouchá

10. 12. 2013

Tisk

Advent je časem, kdy se křesťanská zvěst nejviditelněji prolamuje do světa kolem

Vydání: 2013/50 Advent je též časem solidarity, 10.12.2013, Autor: Alena Scheinostová

Téma: Chrámové sbory

Věnce, světla, dárky – je jen málo těch, kteří advent a Vánoce zcela ignorují, i když běžný způsob slavení bývá pramálo pravověrný. A přibývá také lidí, pro něž k adventu tradičně patří i návštěva koncertu – ať už v kostele nebo na náměstí. Roráty, koledy, duchovní hudba, tóny k Boží chvále nejsou nikdy tak nadšeně přijímány jako právě v tomto období.
Chrámové sbory a scholy to vědí. Nejenže už dávno pilují svůj projev, aby o půlnoční zvláště krásně „vystřihly“ obligátní „Rybovku“ či některý náročnější kus, ale do svého adventního programu zařazují stále častěji rovněž koncerty pro veřejnost, často i benefiční, aby potěšily posluchače napříč vyznáními, kteří si navečer přijdou do kostela znícího předvánoční hudbou odpočinout od hluku svítících a blikajících ulic a výkladů – a možná tak podvědomě hledají to, co advent znamená: ztišení a přípravu na něco velkého, co jednou přijde do života každého z nás.
Lidé, jejichž hlasy jsme zvyklí během roku slýchat jen odněkud z kůru, jsou najednou nápadnější i pro „kostelní“ lid v lavicích. Za svůj sbor jsme většinou vděční a jsme rádi, že svým podílem pomáhá liturgii být opravdu slavnostní. To také zdůraznil Druhý vatikánský koncil, když zpěv a hudbu označil za nezbytnou a integrální součást bohoslužeb: koncilní dokument Musicam sacram ke zpěvu povzbuzuje s připomenutím, že určité části bohoslužby původně ničím jiným než zpěvy ani nebyly – ať už šlo o antifony mezi čteními, doprovod k obětnímu průvodu či přijímání, Gloria nebo Sanctus – a přejít je recitací by bylo ochuzením nejen liturgie samotné, ale i duchovního prožitku.
KOMU PATŘÍ TY HLASY?
Ne vždy si však uvědomujeme nezištnou námahu a píli, s níž sbor, a ještě více ti, kdo jej řídí a starají se o jeho provoz, své produkce připravují navzdory časovým nárokům, uměleckým limitům svých členů i nepohodlí zkoušek ve studených chrámových prostorech. Obvykle jsou amatéry, někdy i zcela bez průpravy. Najdou se též zpěváci, jejichž vztah k Bohu není bez komplikací a zpěv v kostele je pro ně jediným způsobem, jak jsou schopni jej prožívat. A jindy jde o lidi zcela nevěřící, kteří v chrámovém sboru našli milou a přístupnou možnost, jak se věnovat svému hudebnímu koníčku, zúročit třeba svá školní „lidušková“ léta, a navíc být prospěšný druhým.
Jaké tedy je pozadí liturgického zpěvu v našich kostelích? Komu patří zpívající hlasy z kůru? Jak sbory a scholy pečují o svou uměleckou úroveň, odkud čerpají repertoár, jaký program připravují pro letošní advent a Vánoce a co obnáší řídit chrámový sbor? Na aktuální dvoustraně nasajeme něco z této rozmanitosti a naladíme se na předvánoční strunu. S odborníkem se zamyslíme nad výsadami a mezemi hudebních možností v chrámovém prostoru, zkušený sbormistr nás zase provede zákulisím kostelního sboru. Téma doplní drobné postřehy a několik pozvánek k adventnímu muzicírování.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou