Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Manželství je celoživotní dílo

21. 8. 2018

Tisk

Chystáme svatbu! Sdělujeme si tu krásnou zprávu. Kolikrát ale myslíme spíš na to, jestli už máme šaty, hostinu, hudbu, výslužky. Vlastní příprava na život v manželství tak, jak o ní stále naléhavěji hovoří církev, jako by zůstávala v pozadí.

Vydání: 2018/34 Strahovský klášter s novým opatem, 21.8.2018, Autor: Alena Scheinostová


Nejpozději při návštěvě zvoleného oddávajícího se však dvojice dozvídá, že „svatba v kostele“ – tedy svátost manželství – není bez poctivé osobnostní přípravy možná. Proč? Protože nejde jen o krásný obřad jednoho dne, ale o vážné rozhodnutí na celý život. Poslední papežové potřebu dobře se na tuto celoživotní volbu připravit vytrvale připomínají. V tolik diskutované Františkově exhortaci Amoris laetitia pak najdeme celou kapitolu, která vysvětluje, v čem by taková příprava měla spočívat a že není úkolem jen pro snoubence, ale pro celou farní komunitu.
„Jde o určitý druh iniciace do svátosti manželství, který snoubencům poskytne nezbytné prvky, aby ji mohli přijmout co nejlépe vybaveni a začít dobrý rodinný život,“ píše papež František.
Dvojice proto v rámci přípravy vlastně prochází jakousi „zrychlenou katechezí“ manželství, rodiny a vůbec křesťanského pohledu na člověka jako muže a ženu. Pro někoho je to jen „opáčko“; jak se však shodují ti, kdo se snoubenci pracují, často se ženich či nevěsta s učením církve blíže setkávají poprvé. Buď byli kdysi pokřtěni, avšak ve víře nevyrostli, nebo jsou věřícími jiné církve, anebo ani pokřtění nejsou a přicházejí se svým katolickým partnerem. „Pokud pochopíte manželství tak, jak je chápáno v katolické církvi, ve které ho chcete uzavřít, máte se připravovat na společné celoživotní dílo, tedy na budování vzájemného vztahu i vztahu s Bohem,“ obrací se ke snoubencům pastorální teolog Mons. Aleš Opatrný, autor oblíbených příprav na manželství, které právě vydává knižně Karmelitánské nakladatelství.
Darovaný čas příprav
Neznamená to tedy jen nastudovat, co o manželství říká církev, nebo si, jak píše Opatrný, „nacvičit řešení či zdolávání situací, které přijdou“ – ačkoli i to je součástí příprav v té podobě, jak je podle vzoru z Vatikánu nabízejí diecézní centra pro rodinu a další instituce. Ani nejde jen o zvládnutí technikálií společně s farářem, na kterém bývá vyplnit příslušná lejstra, pomoci s případným biskupským dispensem či domluvit, kdy kdo odemkne kostel.
Příprava na manželství je darovaným časem, příležitostí, jak se v rušném předsvatebním čase zastavit, nadechnout a pod vedením dobrého kněze či zkušeného manželského páru – a nejlépe pak obou najednou – se svým vyvoleným promyslet souřadnice dobrodružství, do kterého se pouštíme. Příběhem Adama a Evy počínaje přes vlastní rodinné vzorce pokračuje a představami o rodinném hospodaření či výchově dětí k víře konče.
Na této dvoustraně chceme přiblížit, jak také může příprava na společný život vypadat. Nabídneme podněty z našich společenství, seznámíme se s tím, jak to vidí samy manželské dvojice. A necháme se oslovit myšlenkami arcibiskupa Eamona Martina, irského primase a hostitele právě začínajícího Světového setkání rodin – mezinárodního festivalu manželské lásky.
Kardinál Kevin Farrell, odpovědný ve Vatikánu za pastoraci rodin, označil toto setkání (21. – 26. srpna) za „dobrou příležitost k tomu, abychom společně pookřáli a vzájemně se podpořili ve věrnosti rodinným hodnotám.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou