Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jsi obraz Boží z prachu uhnětený

16. 2. 2021

Tisk

Vstupujeme do postní doby. K té patří újma, která má člověku pomoci, aby byl blíž Bohu a aby se v jeho nitru ujaly ctnosti. Tou první ze sedmi božských ctností, která může během čtyřiceti postních dnů v srdci hlouběji zakořenit a růst, je pokora.

Vydání: 2021/8 Postní doba pandemická, 16.2.2021, Autor: Jiří Macháně


Svatého Augustina z Hippony se jednou zeptali na tři nejdůležitější ctnosti. Jako první v řadě jmenoval právě pokoru. Latinské označení pro ni je humilitas – a nese v sobě více významů, jako být malý, blízko země, ale také zemitý, pravdivý. Pokora tedy vede k bytí v pravdě a zároveň znamená nezapomínat, že jsme utvořeni z prachu země, v nějž se zase obrátíme, jak je nám každoročně zdůrazňováno na Popeleční středu. A připomíná nám to také letošní popel sypaný na naše hlavy.
Pokora však neznamená hrbit se a myslet si o sobě (nebo dokonce říkat), že „nestojíme za moc“. Pokora nás naopak vede k vědomí a znalosti, kým skutečně jsme. V tomto ohledu je docela jedno, jestli vyděláváme milion ročně, nebo zrovna nemáme práci. Stejně tak je lhostejné, zda o nás nikdo ani okem nezavadí, nebo si všichni kolem myslí, že jsme ti nejbáječnější lidé na světě. Pokora totiž znamená vědět, jací jsme doopravdy: jsme prach, který tím, že jej uhnětl Bůh v krásu našeho svobodného bytí, získal nezměrnou cenu a nevyčíslitelnou hodnotu. Tím nejlepším vodítkem k pravé pokoře, k vědomí vlastní ceny je samotné jednání Boha vůči lidem. „Klíčové dění celého Písma vypráví o Božím sklonění se k člověku, o Božím sestoupení a sestupování, o tom, že styk člověka s Bohem je dílem laskavého Boha, který nezůstal člověku vzdálen, ale z vlastní iniciativy přišel na doslech, na dohled, ba v Kristu dokonce na dosah, aby pomohl a zachránil,“ kdysi vysvětlil již zesnulý biblista a teolog Jan Heller. O pokoře Božího syna, o Kristově příkladu a vedení v evangeliích hovoří na protější straně teoložka a biblistka Mireia Ryšková.
Do pokory uvádí Boží velikost
O tom, že na tento příklad „božské“ pokory lidé často ani nedohlédnou a pletou si pokoru s úkorností a sebeponížením, hovoří karmelitán P. Pavel Pola: „Do pokory nás uvádí Boží velikost,“ zdůrazňuje. Bůh nás na jedné straně absolutně převyšuje, ale na druhé straně, jak říká Jan Heller, se k nám sklání, je nám blízký, je soucitný, milosrdný. „Pokora je vědomí svého vlastního místa před Bohem,“ připomíná P. Pola a připojuje jednu prastarou židovskou moudrost: „Jeden rabín doporučoval mít v kapsách dva papírky. V levé kapse lístek, kde je napsáno: ‚Nejsi nic, jsi prach!‘ a v pravé kapse vzkaz: ‚Jsi obraz Boží!‘ A člověk si má vytahovat jeden či druhý papírek podle toho, na kterou stranu ho zrovna životní situace vychýlila. Když propadá malomyslnosti, má se povzbudit tím, že je Božím obrazem, a připomenout si svou důstojnost. A když začíná nosit nos moc nahoru, má si připomenout, že je prach…“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou