Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Jak zkrotit draka

26. 1. 2021

Tisk

Současná pandemie s sebou nese četná omezení i negativní emoce: strach a nejistotu. Nejeden člověk tak začne hledat, co mu od stresu uleví, a mnohdy se uchýlí k alkoholu nebo jiné droze. Tato dvoustrana se i proto snaží ukázat, co s tím.

Vydání: 2021/5 Vakcína ať je i pro chudé, 26.1.2021, Autor: Jiří Gračka


Vždy koncem dubna se na moravsko-slovenském pomezí, na pasekách nedaleko obce Žítková (jednom z vrcholů trojúhelníku vymezeného obcemi s výmluvnými názvy Pitín, Napajedla a Slopné) scházejí věřící, aby se modlili ke sv. Jiřímu – vítězi nad drakem. „Tady také mnozí zápasí s ‚drakem‘ – někteří občas, jiní soustavně. Na úmrtních listech se tu dřív objevovala udušení v deliriu nebo umrznutí pod vlivem alkoholu, o problémech v rodinách a vztazích nemluvě,“ přibližuje pitínský administrátor P. Zdeněk Graas motivy setkání, jehož se pravidelně účastní lidé z blízkého okolí. „Chceme děkovat Bohu, že jsme obstáli, a doufat, že další v boji ‚s drakem‘ obstojí příště,“ podotýká kněz.
Závislost na alkoholu – ani žádná jiná závislost – není žádná legrace. Etanol je nejen v ČR nejrozšířenější návykovou látkou, a proto mu zde věnujeme nejvíce prostoru. Když člověk do boje proti tomuto „draku“ vytáhne s Bohem, může mít větší šanci uspět. Svědčí o tom mimo jiné mnohá společenství, kde při léčbě závislostí stavějí také na duchovním rozměru a mnohdy vykazují vyšší úspěšnost než „standardní“ léčebny – ať už jde o celosvětovou síť skupin Anonymních alkoholiků (AA), kam závislí lidé pravidelně docházejí, či o zařízení pobytová, jako jsou mezinárodní komunita Cenacolo (v překladu Večeřadlo) nebo třeba komunita Bétel z Kralup nad Vltavou.
Pomoz si, a Bůh ti pomůže
„Základem jsou pro nás křesťanské hodnoty: láska k bližnímu, odpuštění, důvěra Bohu, naděje, proměna člověka a další. Lidé, kteří k nám přicházejí, se dozví o Bibli a o Bohu – mnozí o nich přitom nikdy neslyšeli,“ říká Veronika Tichá z vedení komunity Bétel, kde lidé s různými závislostmi žijí několik měsíců.
Se zásadami pobytu je každý zájemce seznámen předem a ty, kdo ho kvůli duchovnímu rozměru odmítli, by prý spočítala na prstech jedné ruky, přestože devět z deseti klientů je nevěřících. „Až na pár výjimek jsou lidé ke křesťanství velmi otevření. Měli jsme tu například mladou ženu, přesvědčenou a velmi hlasitou ateistku, která nakonec sama od sebe několikrát dokola přečetla Bibli a po ukončení léčby mi volala: ‚Co jste to se mnou udělali, vždyť mně ten váš Bůh normálně chybí!‘“ usmívá se Tichá.
Neznamená to však, že s duchovním zázemím už všechno běží samospádem. V rozhovoru to zmiňuje lékařka Renata Kovandová z pavilonu léčby závislostí v pražských Bohnicích: „Pacienti se neobracejí k Bohu s tím, že on se postará a oni nebudou muset nic moc udělat. Vědí, že jejich podíl je nezbytný, ale že je ještě něco nad nimi, kam mohou své potíže odevzdat, k čemu se mohou odvolávat.“
Záchrana v práci i společenství
Zmíněné komunity rovněž poskytují návod, jak si poradit i v lidské rovině. Pomocí může být zaměstnat se činností. „Smysluplná práce je u nás v procesu uzdravení ze závislosti velmi důležitá,“ upozorňuje Veronika Tichá. Komunita je přitom ojedinělá tím, že nepřijímá žádné dotace, ale z velké části je finančně soběstačná. „Všichni se pracovně uplatňují v našich sociálních podnicích: v dobročinném obchodě Nábytková farma, ve stěhovací firmě Vaše stěhování nebo v renovační a čalounické dílně Oživeno,“ vypočítává.
Po modlitbě a práci uvádějí zmíněná společenství i sami lidé, kteří si závislostí prošli, jako třetí pilíř rodinu a další blízké. Na nich velice záleží už proto, že jsou situací také postiženi. Velkou roli pak hraje ochota druhých lidí sdílet se závislým jeho příběh, naslouchat mu a být mu oporou. „Fungujeme jako svépomocný pobytový program – podobně jako Anonymní alkoholici, akorát nějaký čas společně i žijeme. Ti, kdo jsou tu déle, pomáhají nováčkům a často se to děje i naopak. Lidé sem většinou snadno zapadnou jako do velké rodiny,“ ilustruje Veronika Tichá.
A co říct k tématu mají i zmínění Anonymní alkoholici, kde léčebný proces přímo stojí na sdílení ve skupině. „Setkáváme se jako ti, kdo mají problém a chtějí si vzájemně pomoci. Problémoví pijani u nás zjistí, že je možné se uzdravovat, protože vidí ty, kdo to dokázali,“ poukazuje P. Krzysztof Klat, který má zkušenosti s prací se závislými lidmi a podílí se na organizaci setkávání AA na faře v Zábřehu. „Máte-li problém se závislostí a chcete pomoci, nebojte se ozvat nám nebo kterémukoli jinému společenství,“ vybízí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou