Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Hledala tři děti, ne tři zázraky

10. 5. 2017

Tisk

Tu fotografii zná celý svět. Není to barvotiskový obrázek se sladkými úsměvy a zbožnými gesty. Tři chudé děti stojí před kamennou zdí, dívají se vážně, až sveřepě, malá Hyacinta má bojovně ruku v bok. Takhle vypadají tři fatimští pasáčci. Krátce před tím se setkali s Pannou Marií.

Vydání: 2017/19 Svatý otec putuje do Fatimy Pouť, 10.5.2017, Autor: Aleš Palán


Od prvního zjevení ve Fatimě uplynulo právě celé století. Ze zapadlé horské obce s dvěma a půl tisíci obyvateli a rozptýlenými usedlostmi se stalo poutní místo, kam ročně přijede několik milionů lidí. Fatimská úcta zapustila kořeny i v České republice a stále oslovuje další věřící.
Fatima je jedním z nejvýznamnějších poutních míst, je obecně známá, a tak jenom krátce. Vše začalo v roce 1916, kdy se Lucii Santosové (9 let), Františkovi (8) a Hyacintě (6) Martovým třikrát zjevil anděl. Od 13. května do 13. října 1917 se jim pak každý měsíc, tedy celkem šestkrát, zjevovala Panna Maria. Zjevení byla zpočátku zpochybňována a děti byly i ve svých rodinách pokládány za lháře. To se ale mělo brzy změnit.
Prostí jak ovečky
„Byli tak prostí jako ty ovečky, které pásli. Nikdo z nich neuměl čísti, ale zbožně se modlili a učili se pilně katechismu. Lucie jediná již byla u prvého svatého přijímání,“ popisuje pasáčky z usedlosti Aljustrel přifařené k Fatimě Luis Gonzaga da Fonseca. Jeho kniha Fatima volá vyšla v češtině v roce 1948.
Pasáčci uviděli něco jako blesk. Mysleli si, že přijde bouřka, spěchali proto domů. Pak přišel druhý „blesk“. Dejme ještě jednou slovo P. Gonzagovi: „Na dva kroky před sebou, na malém, zelenajícím se dubě, vysokém nemnoho přes metr, spatřují překrásnou paní oděnou světlem, jasnější než slunce, která jim s půvabným pokynutím pravila: Nebojte se, neublížím vám. A dítky na ni hledí u vytržení. Byly tak blízko, že byly zachyceny do svatozáře, která je obklopovala.“
Paní, o které trojice dětí ještě nevěděla, kdo je, dětem řekla: „Modlete se každý den růženec, abyste tak vyprosili světu mír a konec války.“ Žena dětem slíbila, že za nimi bude přicházet každý měsíc. Skutečně, za měsíc tu byla znova, opět vedla děti k modlitbě a k tomu, aby se učily číst. „Neztrácej odvahu! Nikdy tě neopustím, mé Neposkvrněné Srdce bude tvým útočištěm a cestou, která tě povede k Bohu,“ řekla Matka Boží jednomu z dětí. Napotřetí, to už děti doprovázelo množství věřících, zaznělo i varování, že může přijít nová, ještě ničivější válka, pokud se svět neobrátí ke Kristu.
Místní kněz nebyl zvěsti nakloněn a tím bylo ovlivněno čtvrté zjevení. V den, kdy se mělo uskutečnit, byly totiž děti zavřeny na faře, a tak se jim Panna Maria zjevila o pár dnů později. U pátého zjevení už děti provázelo několik desítek tisíc věřících. Poslední zjevení přišlo 13. října. „Jsem Panna Maria, Královna svatého růžence,“ slyšely děti. Zaznamenaly i prosbu, aby byla na místě vystavěna kaple. Všichni zúčastnění pak na závěr viděli, jak se roztrhly mraky a kolem slunce vířila barevná světla, točila se a oslňovala. Tyto jevy byly patrné ze vzdálenosti mnoha kilometrů a zpětně je potvrdily tisíce lidí.
Tři tajemství
Zjevení ustala, jak bylo předpovězeno, ale o pozornost si brzy řekla tři fatimská tajemství, jak je formulovala sestra Lucie, jedna z vidoucích, která se mezitím stala řeholnicí. Dvě z tajemství byla zveřejněna ve vypjaté atmosféře druhé světové války. Vidění pekla, kterým vizionáři krátce prošli, mělo podle teologů děti přimět k hlubší modlitbě a vytrvalému svědectví o víře. Obsahem druhého tajemství je požadavek úcty k Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Podstatnou roli sehrálo i varování před tím, aby Rusko neodpadlo od víry.
A pak tu bylo třetí fatimské tajemství. To zapsala sestra Lucie na sklonku druhé světové války a dvacet let ho nikdo neviděl. Až papež Pavel VI. si ho přečetl – a opět uložil do archivu. Po atentátu na svou osobu si zapečetěnou obálku vyžádal Jan Pavel II. Teprve v roce 2000, kdy bylo třetí fatimské tajemství zveřejněno, mohl svět posoudit, jestli tu byl opravdu avizován atentát na papeže a co znamená vize o bíle oblečeném biskupovi.
„Kdo by chtěl na hlavních postavách zjevení ve Fatimě odhalovat něco zvláštního, z čeho by se dalo usuzovat na nějaké předurčení, byl by zklamán,“ uvádí Ilicio Felici v knize Fatima, která byla v češtině vydána v devadesátých letech. „Matka Boží hledala tři děti, ne tři zázraky; zázraky pak už působil Bůh na její přímluvu,“ dodává.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou