Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Anketa: Jak to udělat, aby lidé rozuměli evangeliu?

22. 2. 2012

Tisk

Vydání: 2012/8 Všechny cesty vedou do Říma, 22.2.2012, Autor: Martin T. Zikmund

Katolický týdeník se obrátil na dva z nových členů kardinálského sboru s následujícími otázkami:

1. Kterým obzvlášť naléhavým výzvám čelí římskokatolická církev ve druhém desetiletí 21. století?
2. Jak nahlížíte na pontifikát Benedikta XVI. z hlediska první otázky? 


Kardinál Willem Jacobus Eijk, utrechtský arcibiskup, Nizozemí

1. Zaprvé: především evangelizaci a katechezi. Zvláště v Evropě je znalost víry velmi omezená – například mnoho mladých dnes už ani neví, proč slavíme Velikonoce. Je velmi důležité umět představit Krista a jeho evangelium individualistickému člověku dneška. Zadruhé: skandál týkající se sexuálního zneužívání. Tato ohromná ostuda vážně poškodila důvěru lidí v církev. V Nizozemí zorganizovala sama církev rozsáhlé šetření týkající se této problematiky, jehož výsledky byly představeny v prosinci 2011. Ty nám dodaly nejen mnoho informací, ale pomohly nám i zformulovat si postup vůči obětem zneužívání: nejprve nabídnout pastorační asistenci a potom i finanční odškodnění. Pilně na tom pracujeme.  
2. Svatý otec je jeden z největších teologů současnosti. A navíc dokáže psát stylem přístupným širokému okruhu čtenářů. Dokazují to i jeho knihy o Ježíši, které se staly bestsellery a zaujaly i čtenáře mimo katolickou církev. Jedna z jeho hlavních priorit je nová evangelizace, což je patrné například z toho, že v roce 2010 pro ni nechal zřídit zvláštní papežskou radu. Velmi vhodná iniciativa, která snad přinese mnohé plody. Také otázkou sexuálního zneužívání se papež Benedikt XVI. zabývá velmi vážně a energicky – například před dvěma týdny se konal k tomuto tématu ve Vatikánu mezinárodní kongres.

Kardinál Antonio Maria Vegli, předseda Papežské rady pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov, Vatikán
1. Jednou z nejnaléhavějších výzev římskokatolické církve je pro mne ta, jak to udělat, aby si lidé uvědomili a pochopili, že Kristovo evangelium v sobě obsahuje řešení hlavních problémů, jež svírají lidstvo. Bezpochyby musí být do souvislostí naší doby konkrétně přeloženo a aplikováno, ale odpovědi v něm jsou. Kristovo učení není jen duchovní, ale má i humánní a společenský obsah, který je průběžně rozvíjen v sociálním učení církve. Například ohromný a složitý problém, jaký v dnešní stále více globalizované společnosti představuje otázka běženců a uprchlíků, může být řešen upřímným konáním spravedlnosti a milosrdné lásky. Jak to uvedl i papež Benedikt XVI. ve své encyklice Caritas in Veritate: „Láska vyžaduje spravedlnost: uznání a úctu k legitimním právům jednotlivce a národů… Na druhé straně láska přesahuje spravedlnost a naplňuje ji logikou dávání a odpouštění.“
2. Jako muž Boží je papež realistický a je si vědom zmatků, jimž lidstvo dnes čelí, ale zároveň věří, že Bůh je Pán dějin, který je konkrétními událostmi vede k naplnění – navzdory všemu chaosu. Benedikt XVI. je člověk, který upřímně soucítí s trpícími a přeje si ulehčit jejich bolest. Přitom je také muž pronikavé inteligence, moudrosti a vize, který je přesvědčen, že nakonec dobrá vůle zvítězí nad zlem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou