Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Svatý otec byl v USA velkoryse přijat

21. 4. 2008

Tisk

Vydání: 2008/17 Kazatelství, 21.4.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Papeži Benediktu XVI. se na jeho pastorační cestě do Spojených států amerických (15. – 20. dubna) dostalo mimořádného přijetí. Prezident Bush učinil výjimku a vůbec poprvé ve své funkci přijel osobně přivítat hosta přímo na letiště. Dalších ovací se Svatému otci dostalo hned následujícího dne ráno, v den jeho 81. narozenin, kdy oficiálně zahájil svůj program ve Washingtonu.

Papežova cesta z nunciatury, kde byl ubytován, do Bílého domu, trvala 20 minut, přestože obě místa jsou od sebe vzdálena jen čtyři kilometry. Špalírem vítajících lidí mohla totiž černá opancéřovaná limuzína s doprovodem projíždět jen velmi pomalu. Před klasicistní sloupovou architekturou rezidence amerických prezidentů přivítal Svatého otce George W. Bush s manželkou Laurou. Na rozlehlém prostranství před Bílým domem se tísnilo na pět tisíc pozvaných osob a další zůstaly v přilehlých ulicích. Vojenská kapela zahrála papežskou a americkou hymnu a před papežem pak defilovala garda s bubeníky oblečená do koloniálních uniforem. A než americký prezident přistoupil k uvítacímu projevu, zazpívala ještě slavná americká sopranistka Kathleen Battle v doprovodu harfy „Otče náš“.

VŠE NEJLEPŠÍ K NAROZENINÁM!
„Je pro nás privilegiem, že jste tady,“ řekl ve svém pozdravu George Bush. Zvláště ocenil, že se papež rozhodl strávit v Americe své narozeniny, které se obvykle tráví v kruhu blízkých přátel. Americký prezident papeže zároveň ujistil, že lidé ve Spojených státech se za jeho návštěvu modlí a že jsou vůbec na svou víru hrdí, stejně jako byli jejich otcové-zakladatelé.
„Těší mne, že mohu být hostem všech Američanů. Přicházím jako přítel a hlasatel evangelia, jako ten, kdo chová obrovský respekt k této široké pluralitní společnosti,“ reagoval Svatý otec. „Bůh žehnej Americe,“ dodal za hromového potlesku, když předtím ocenil tradiční americké hodnoty a přislíbil své modlitby za tuto zemi. Po skončení projevů vystoupili Benedikt XVI. a americký prezidentský pár na balkón portiku, odkud pozdravili shromáždění, které odpovědělo sborovým přáním: Happy birthday to you! (Vše nejlepší k narozeninám) Poté se papež spolu s prezidentem Bushem odebrali do Oválné pracovny k soukromému rozhovoru. Současně se konala schůzka mezi americkou ministryní zahraničí Condoleezou Riceovou, státním sekretářem Svatého stolce kardinálem Tarcisiem Bertonem a dalšími zástupci hostitelské země a Vatikánu.

APLAUS ZÁSTUPU
Odpoledne strávil Benedikt XVI. se zástupci charitativních organizací a vpodvečer se modlil večerní modlitby spolu s 350 biskupy a dalšími 600 věřícími ve washingtonské bazilice Neposkvrněného početí, kde rovněž pronesl projev (viz str. 9). U baziliky, která je největším chrámem v USA, papeže vítal a poté ho i vyprovázel ohlušující aplaus jedenáctitisícového zástupu lidí.



ČTYŘPATROVÝ DORT
„Glory, glory, haleluja“ a „Happy birthday to you“ znělo v Bílém domě na počest papežových narozenin. Při té příležitosti dostal Svatý otec od amerického prezidenta i monumentální čtyřpatrový citronový dort. Benedikt XVI. zase předal americkému prezidentovi na památku své návštěvy mozaiku svatopetrského náměstí, kterou vytvořilo vatikánské mozaikové studio podle vzoru z 18. století. Prezident Bush ještě týž den uspořádal pro pozvané hosty slavnostní večeři s bavorskými specialitami, z níž se však Svatý otec omluvil. Místo toho povečeřel s americkými biskupy, s nimiž se předtím setkal v bazilice Neposkvrněného početí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou