Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Svátky s lidmi bez domova

30. 12. 2019

Tisk

Vánoce jsou časem solidarity s těmi, kdo mají nouzi. Chybí jim materiální zabezpečení, střecha nad hlavou, ale i blízký člověk. Také proto se například pro lidi bez domova organizují sbírky a vánoční obědy. Hlavní je však být spolu.

Vydání: 2020/1 Tříkrálová sbírka slaví 20 let, 30.12.2019


V Ostravě se do oběda pro chudé poprvé zapojil biskup Martin David. S více než třiceti pozvanými zasedl ke stolu 28. prosince u salesiánů v Don Bosku. „Pozvání na oběd jsem přijal velmi rád. Stejně jako v roce 2018 ve Vítkově to bylo i tentokrát v Ostravě milé setkání s členy této komunity a lidmi, kterým se snaží pomáhat,“ uvedl biskup Martin. „Měl jsem možnost zažít radost a vděčnost těch, kterým je Komunita Sant´Egidio nablízku svou službou. Jsem vděčný, že v Ostravě působí a věnuje se lidem na okraji společnosti,“ poznamenal. „Jako je podstata Vánoc zázrakem, představuje setkání u slavnostně prostřeného stolu, s přáteli a vánočními dárky, pro mnohé z těchto lidí zázrak,“ podotkla jedna z organizátorek Magdalena Hýrková. Jídlo a koledy jsou podle ní pro lidi bez domova hezké, ale podstata je jinde. „Hlavním programem byl v Ostravě, podobně jako třeba v Praze či Olomouci, především vzájemný čas spolu – tedy prostor pro povídání si a sdílení radostí i starostí,“ doplnila.
V Praze se vánoční obědy organizované Komunitou Sant´Egidio konají hned na dvou místech, nají se při nich 300 lidí. V Arcibiskupském paláci oběd slavnostně zahájil kardinál Dominik Duka, v Arcibiskupském semináři pak biskup Zdenek Wasserbauer. Hosty byli lidé bez domova, senioři, romské rodiny a postižení. Podávala se polévka s játrovými knedlíčky, pečená kachna se zelím a knedlíkem. Jako dezert pak vánoční cukroví a ovoce. Každý host si odnesl vánoční dárek. Akce by se nemohla konat bez zhruba stovky dobrovolníků. Někteří servírovali jídlo, jiní usedli za slavnostně prostřený stůl spolu s hosty.
Ke slavnostně prostřené tabuli pozvala mezi svátky Komunita Sant´Egidio potřebné také v Olomouci. „Každým rokem se nám daří o něco navýšit kapacitu, letos jsme tak mohli pohostit 130 lidí. Většinu z nich tvoří ti, s nimiž se běžně pot-
káváme,“ upozornila Magdalena Hýrková z pořadatelského týmu. Ten podle ní klade důraz na to, aby hostina v Arcibiskupském paláci byla skutečnou slavností. „V těch, kterým se během roku snažíme pomáhat, vidíme přátele, a proto s nimi chceme Vánoce prožít tak, jak to děláme i doma, slavnostně,“ připojila.
Na potřebné pamatovala v Olomouci také místní Charita. Už před svátky požádala veřejnost o příspěvek nebo o potraviny a hygienické potřeby, aby mohla připravit na čtyři sta balíčků pro lidi bez domova, matky samoživitelky v tísni nebo handicapované a také aby uchystala štědrovečerní pohoštění v nízkoprahovém denním centru. „Klientům zde na Štědrý den připravujeme řízek s bramborovým salátem. Mohou si vybrat, jestli si štědrovečerní jídlo vezmou s sebou, nebo ho sní u nás při poslechu vánočních koled spolu s dalšími klienty, pracovníky a dobrovolníky,“ sdělila mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.
Charitní guláš
Diecézní charita Plzeň přichystala několik vánočních akcí pro ty, kdo jsou v hmotné nouzi nebo by trávili svátky v osamění. Vánoční guláš podávali v plzeňském azylovém Domově sv. Františka 19. prosince studenti Střední hotelové školy v Plzni, kteří jej také uvařili. Bývalí studenti, kteří nyní provozují cateringovou firmu, přispěli dárkovými potravinovými balíčky. „Na Štědrý den dostali všichni zdejší klienti i ti, kdo přišli ten den z ulice, kuřecí řízek a bramborový salát. A ti, kdo zde pak nocovali, drobný dárek. Během vánočních svátků zde byly zdarma k dispozici cukroví i jiné potraviny od dárců,“ popsal mluvčí Diecézní charity Petr Šimek.
Vánoce v noclehárně
Po celou zimu je v případě mrazů Domov sv. Františka ve Wenzigově ulici připraven při naplněné kapacitě brát zájemce o nocleh zdarma na tzv. teplou židli, na níž mohou strávit noc v teple. Domov sv. Františka v tomto období nabízí ve zvýšené míře zejména šatstvo. „I azylové domy a domovy pro matky s dětmi v tísni pořádaly o vánočních svátcích pro své klienty štědrovečerní posezení spojené s obdarováním. Většinou jde o štědrovečerní večeři, zpívání koled a nadílku dárků,“ vyjmenoval mluvčí.
„V Chebu tradičně jako každý rok proběhla vánoční večeře pro lidi bez přístřeší a na Štědrý den večeře i s dárky pro osamělé farníky. Každoročně také pořádáme Strom splněných přání pro klienty zdejšího azylového domu,“ vypočetla ředitelka Farní charity Cheb Eva Kolafová.
Nepostradatelnou tradicí, o niž se zasloužil biskup František Radkovský, je každoroční setkání a pohoštění pro osamělé lidi na Štědrý den v poledne, které i letos proběhlo za přítomnosti biskupa Tomáše Holuba a primátora města Martina Baxy v sále na plzeňském biskupství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou