Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Strahov má po 31 letech nového opata

10. 7. 2018

Tisk

Nového opata mají od posledního červnového týdne strahovští premonstráti. Za předsednictví generálního opata premonstrátského řádu Thomase Antona Handgrätingera jím byl zvolen P. Daniel Peter Janáček.

Vydání: 2018/28 Velehradská pouť i se sv. Ludmilou, 10.7.2018, Autor: Jiří Prinz

Příloha: Diecézní zpravodajství - Pražská arcidiecéze


„Člověk si uvědomuje svou nedostatečnost, ale věřím, že s Boží pomocí lze tento úkol zvládnout. Pomocí mi přitom budou i slova Jana XXIII.: ‚Neber se tak vážně‘,“ svěřuje se nový opat Daniel Peter Janáček. Jak říká, s premonstrátským řádem se seznámil už jako malý chlapec na rodném Slovensku. Rozhodující pro vstup do řádu bylo pro něj ale setkání s dosavadním opatem strahovského kláštera P. Michaelem Pojezdným. „Pan opat jednou přijel do Bratislavy a pozval nás na prohlídku Strahova. Líbila se mi jeho lidskost, jeho normálnost, a když jsem pak Strahov navštívil, rozhodl jsem se tam zůstat.“
A jaké budou jeho první kroky v novém úřadě? „Premonstrátský opat je na rozdíl od toho benediktinského, který je vlastně jakýmsi otcem komunity, spíše takovým starším bratrem. Chtěl bych proto nejprve navštívit své spolubratry a zjistit jejich názory na život našeho společenství,“ prozrazuje P. Janáček. „Je to člověk laskavého srdce a velkého rozhledu. Přeji mu, aby se mu ze Strahova podařilo vytvořit živé duchovní centrum,“ drží palce svému novému představenému jeho spolubratr P. Norbert Vehovský.
Benedikce nového opata proběhne 15. srpna v 10.00 na Strahově. Dosavadní strahovský opat P. Michael Josef Pojezdný byl do čela strahovské kanonie premonstrátů zvolen poprvé tajně ještě v období komunistického režimu v roce 1987. Opětovně byl pak zvolen v letech 1999 a 2013. V letošním roce mu vzhledem k dosaženému věku 75 let skončilo funkční období.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou