Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Společné zážitky přinášejí osvěžení

5. 6. 2013

Tisk

Rodinná dovolená. Jak to udělat, aby se z vytoužených týdnů volna nestalo období stresu, či dokonce strašák pro rodiče i děti? Zeptali jsme se psycholožky a psychoterapeutky ALEXANDRY LUCIE LAMMELOVÉ.

Vydání: 2013/23 S povodněmi bojují i farnosti, 5.6.2013

Příloha: Doma

Umíme odpočívat? A k čemu vlastně potřebujeme odpočinek?

Někdo odpočívat umí a někdo neumí. Někdo odpočívá pasivně – třeba u televize nebo dlouhým ležením v posteli. A někdo naopak potřebuje načerpat nové zážitky a občerstvit se na duchu. Nelze říct, že jedno je dobře a druhé špatně. Správný odpočinek je ten, který člověku přinese osvěžení a chuť do další práce.

Rovněž množství odpočinku potřebného k tomu, abychom zregenerovali, je individuální. Někomu stačí mít pro sebe denně čtvrt hodiny, někomu půlden týdně a někdo je nenasytný: potřebuje jak hodně aktivního odpočinku v podobě příjemných zážitků, tak i pasivní odpočinek k osvěžení těla. Rozdílná potřeba odpočinku co do množství a jeho formy pak může někdy přinášet nesoulad v partnerských vztazích. I když se to může zdát jako banalita, i v tomto je žádoucí, aby se partneři k sobě hodili a uměli spolu trávit volný čas, a tak utužovat svůj vztah, přestože mohou odpočívat i každý sám a po svém.

Odpočineme si lépe někde v novém, neznámém prostředí, anebo doma, kam koneckonců nemusíme balit, pracně se tam dostávat a čelit dobrodružství?

Záleží na povaze. Někdo má dobrodružství rád, avšak pro jiného bude představovat stres, a tak dá přednost klidu ve známém prostředí. Také se to ale mění s věkem. Někteří hodně aktivní lidé mají s přibývajícími lety potřebu zvolnit a stávají se usedlejšími. Naproti tomu jiní, kteří si v mládí moc neužili (třeba pro nedostatek peněz nebo kvůli péči o své blízké) si začnou dopřávat později, když jim děti odrostou. Univerzální odpověď neexistuje.

Opět je však důležité, aby si v tom partneři vzájemně „sedli“ a případné kompromisy nebyly v neprospěch osobní i vztahové pohody.

Proto pak leckdy na společné rodinné dovolené vzpomínáme jako na týdny plné nepohody a hádek?

Právě: jeden z partnerů se například podvolí výběru dovolené podle toho druhého, i když by sám upřednostnil jinou možnost. Anebo kompromis nepřináší dostatečné uspokojení ani jednomu z nich. Jejich nespokojenost pak může probublávat do všech možných situací. Jindy ale naopak společné zážitky a sdílená radost přináší celému vztahu či rodině osvěžení a odpočinek od běžných starostí a každodenní rutiny.

Jsme o dovolených náchylnější ke konfliktům, jak se někdy říká? Hrozí nám více ponorková nemoc nebo vyhrocení potlačovaných problémů?

Během dovolené spolu strávíme společně mnohem delší čas oproti každodennímu pracovnímu vytížení, a ten pak může odhalit dlouhodobě neřešené problémy, jež jinak máme tendenci přecházet. Nemusí to být úplně špatně. Dovolená je i časem zastavení, kdy si můžeme promyslet a vzájemně vyříkat věci, na které jindy není čas ani prostor. Je však třeba dát pozor, aby se pak prázdniny nezvrhly jen v únavné řešení vzájemných vztahů.

Jak tomu předejít?

Je třeba si takový rozhovor jasně ohraničit – udělat z něj závěr nebo si říct, kdy v něm budeme pokračovat, a jít se zase chvíli věnovat něčemu příjemnému a osvěžujícímu.

Dokdy je vhodné trávit dovolené jako rodina společně? A do jaké míry by děti měly podobu rodinné dovolené ovlivňovat a zasahovat do ní?

Děti obvykle přestávají mít zájem o trávení volného času s rodiči v období dospívání, tedy mezi patnáctým a sedmnáctým rokem. Raději než s rodinou tráví prázdniny třeba se skauty nebo si rádi přivydělají na brigádě. Nutit dospívajícího ke společné dovolené by mohlo vyústit ve značnou nepohodu všech zúčastněných, a dovolená by pak ani v nejmenším nesplnila svůj účel.

U menších dětí je naopak vhodné vzít v úvahu jejich zájmy a preference a vybrat dovolenou tak, aby si na ní všichni odpočinuli a načerpali příjemné zážitky. S menšími dětmi bývá příjemné, domluví-li se na společné dovolené více rodin s podobně starými dětmi: děti se vzájemně zabaví, rodiče si mohou navzájem vypomoci, a zároveň rodiny nemusí být spolu stále – část programu mohou mít společnou a část prožívat odděleně.

Na co musejí rodiče myslet, když plánují dovolenou s dětmi?

Z hlediska matky třeba na otázku stravování. Pro ženu na mateřské dovolené může být velmi příjemné a skutečně odpočinkové, když nebude muset vařit. Pak je vhodné zajistit si dovolenou v penzionu či hotelu se stravováním. Jede-li společně více rodin například na pronajatou chalupu, mohou se ve vaření střídat.

U malých dětí je pak třeba věnovat pozornost výběru rekreačního zařízení s ohledem na jejich bezpečnost. Ubytovací objekt a jeho okolí by měly být pro malé děti uzpůsobené. Někde je možné zapůjčit si například kola i s vozíky na miminko, k dispozici může být nafukovací bazének a podobně.

Větší děti by měly mít možnost sportovního vyžití či realizace jiných zájmových aktivit. A u téměř dospívajících je třeba počítat s tím, že když se už uvolili s rodinou na dovolenou jet, budou dost možná chtít trávit část času po svém – třeba zalezlí v posteli s notebookem na klíně. Rodiče pak musejí citlivě stanovit pevná pravidla, kdy do trávení volného času svých dětí nebudou zasahovat, a naopak které aktivity vyžadují trávit společně. Tím se minimalizují konflikty a všichni budou vědět, s čím mají počítat.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou