Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Špidlík, Heryán i Kundera v novém kalendáři

11. 9. 2018

Tisk

Cyrilometodějský kalendář 2019 právě přichází na pulty knihkupců. Je plný literárních ukázek i původních textů od známých autorů. Jeho obsah představuje editor Katolického týdeníku JAN PAULAS.

Vydání: 2018/37 Rok pomáhali. Jak je to změnilo?, 11.9.2018, Autor: Tomáš Kutil

Příloha: Perspektivy 37


Všichni jsou pro mě zajímaví – od Jorge Luise Borgese přes Doma Samuela až po Marka Váchu. Proto jsem je vybral. Spíš bych upozornil na to, že vedle literárních ukázek přináší publikace i autorské texty psané přímo pro kalendář. Letos je to třeba hned 12 ohlédnutí P. Ladislava Heryána za 12 lidmi, kteří ho v životě zásadně ovlivnili – a zároveň se zde odkrývá jeho životní příběh. Někdy vám autorova upřímnost bere dech, jindy hřeje u srdce, pokaždé ale něco podstatného sděluje.
Jiný salesián, Zdeněk Jančařík, se zase kritickým okem ohlédne za životem a dílem nejslavnějšího českého spisovatele současnosti Milana Kundery, který příští rok oslaví devadesátiny. Miloš Doležal přispěl do kalendáře svými novými básněmi a novénou k P. Josefu Toufarovi, kterou sepsal spolu s řeholní sestrou Marií Judit OCD. Na dětství v časech komunismu vzpomíná v úsměvných i vážných příbězích Marie Knotková. Těch autorských textů je ale mnohem víc.
Je to liturgická doba či různá výročí, které dávají rámec celému kalendáři, ale pak jsou zde i jiné spojitosti. Třeba povídku zmíněného argentinského spisovatele Borgese doplňuje text o tom, jak byl tento slavný autor jednou hostem v hodině literatury jistého učitele Jorge Bergoglia, budoucího papeže Františka, a co z toho vzešlo. Anebo celým kalendářem prostupují zamyšlení známých osobností nad skvělými fotografiemi Josefa Vrážela – ať už je to Max Kašparů, biskup Tomáš Holub, Jiří Lábus, Jiří Suchý či Martin Veselovský. 12 rad proti různým strachům dnešní doby na každý měsíc nabízí zase P. Stanislav Přibyl a na jiném místě kalendáře ho doplňuje americký profesor Timothy Snyder dvaceti radami, jak se vyhnout kolapsu demokracie a morálky. Pestré čtení tedy může mít i svou vnitřní provázanost.
Vedle zmíněného Kundery je to třeba opat Vít Tajovský, kardinál Tomáš Špidlík, spisovatelé Věroslav Mertl, Sándor Márai či Gustaw Herling-Grudziński, mučedník komunismu Bohuslav Burian či pozapomenutý kněz a literát Alois Lang. Na všechny kalendář pamatuje zajímavými texty – přímo od nich nebo o nich. Třeba vzpomínky ošetřovatelky na poslední týdny života želivského opata Tajovského jsou velmi silné a autentické. A když už jsme u věcí posledních, nemohu nezmínit ukázku z připravovaného knižního rozhovoru se zakladatelkou hospicového díla u nás Marií Svatošovou, který pořídil bývalý redaktor KT a nynější ředitel nakladatelství Kalich Aleš Palán.
Petra znám už dobrých 25 let, ale on je natolik skromný a tichý, že se nikam nedere, a dokonce dodnes neměl ani samostatnou výstavu. Vlastně se stydím, že až letos mě napadlo ho oslovit. Zdráhal se, hlavně když jsem mu sdělil, že by bylo dobré s ním přinést i rozhovor. „Co já mohu lidem říct?“ pochyboval. Naprosto zbytečně. Schválně jsem o kousek dál otiskl rozhovor s francouzským historikem umění a bývalým ředitelem Picassova muzea v Paříži Jeanem Clairem. Oba docházejí ke stejným závěrům ohledně poctivosti v umění, ale každý k nim došel svou cestou. A Petr Škorpík je zase úplně jiný výtvarník než ti předchozí, které kalendář představil.
Stejně. Petr Škorpík Vysočinu důvěrně zná, je s ní téměř srostlý. Třeba těch jedenáct černobílých kreseb, které si přímo řekly o to, aby měly prostor dvoustran, patří k jeho úplným začátkům, kdy ještě studoval malířství u Josefa Bulanta. Už tam vidíte jeho řemeslnou poctivost. Petr na svých kresbách a obrazech navíc zachycuje místa, která nenávratně mizí. Je to jakýsi kronikář Vysočiny. V současné době ho ale více než krajinomalba uchvacuje pašijový příběh. Znovu a znovu se snaží zachytit jeden z největších omylů lidských dějin, kdy má dav rozhodnout, komu dát přednost – zda Ježíšovi, nebo Barabášovi. A ten dav je podle Petra i dnes pořád stejný. Může chodit dokonce do kostela, ale přitom být slepý a hluchý, neschopný rozlišovat skutečné hodnoty.
Je pravda, že mnohé čtecí kalendáře, dříve tak populární, už zanikly. Cyrilometodějský kalendář je možná jeden z posledních tohoto druhu. Ale tisíce prodaných kusů každý rok z něj činí na české poměry bestseller. Podařilo se mu totiž oslovit nové generace čtenářů – a to nejen výběrem autorů, ale i typem četby. Jde většinou o kratší poutavé texty, vhodné pro tuto rychlou dobu. Letos jsme vyšli vstříc i starším čtenářům tím, že jsme trochu zvětšili písmo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou