Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Souboj o prezidenta vrcholí

17. 1. 2023

Tisk

S výrazným náskokem před ostatními kandidáty postoupili do druhého kola prezidentské volby generál ve výslužbě Petr Pavel a podnikatel, poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš.

Vydání: 2023/3 Souboj o prezidenta vrcholí, 17.1.2023, Autor: Tomáš Kutil


Politologové a analytici se shodují, že následující dny nás čeká mnohem ostřejší a méně férová kampaň než před prvním kolem prezidentské volby. Ukázala to už první povolební tisková konference Andreje Babiše, při které po krátkém úvodu, kde poděkoval svým voličům, změnil tón a řadou nevybíravých osobních útoků se opřel do svého protikandidáta.  
Pozor na manipulace
„Mám nutkavý pocit, že se dostáváme do podobného scénáře jako v roce 2013 a 2018, kdy důležitým tématem kampaně druhého kola bylo nahnání strachu,“ analyzuje P. Libor Všetula, ředitel salesiánského mediálního centra v Brně. Připomíná, že v roce 2013 šlo o lživá tvrzení, že Karel Schwarzenberg vrátí české majetky sudetským Němcům, a v roce 2018 zase, že Jiří Drahoš sem pozve uprchlíky. Nyní se objevily billboardy a řetězové maily, které nepřímo tvrdí, že Petr Pavel „zavleče“ Česko do války.
„Pokud je politická kampaň dlouhodobě postavena na lži a záměrných polopravdách a pokud se starost o obyvatele zaměňuje za populismus s cílem vlastního prospěchu, pak už to pro mě je hranice, kterou nemůžu a nechci tolerovat. Je to hranice zla,“ připojuje salesiánský kněz. Podle něj je podstatné uvažovat o tom, co prezident skutečně ovlivnit může a co jsou populistické sliby, které nelze naplnit, nebo rozpoznat, co má v člověku jen vyvolat strach, který ho přivede k neadekvátním reakcím. A s takovým rozlišováním je podle P. Všetuly dobré pomoci i lidem v našem okolí.
Odpovědnost křesťana
Pomoci zorientovat se v kampani a v hodnotách, které jsou pro prezidentský úřad podstatné, se snažila i debata, kterou před prvním kolem voleb uspořádala TV Noe spolu s KT (záznam je na webu tvnoe.cz). Účastnila se jí právnička a členka komunity Sant´Egidio Kristina Koldinská, politolog a filozof Daniel Kroupa a bioetik P. Marek Vácha. „Nemile mě překvapilo, kolik diváků chtělo, aby jim hosté debaty přímo řekli, koho mají volit. Myslím, že hosté dobře vysvětlili, proč by nebylo v pořádku něco takového dělat,“ uvedl Filip Breindl, který debatu moderoval. „Kdybych radil, dělám z posluchačů ovečky, děti. Dospělost znamená, že beru sám odpovědnost za svoje rozhodnutí, i pokud je špatné. Jinak se dospělým nestanu,“ reagoval na tyto četné dotazy P. Marek Vácha.
Hosté se shodli, že budoucí prezident by měl být morální autoritou a že to, co říká, musí „mít kryto svým životem“. Nicméně, jak P. Vácha upozornil: „Nevolíme spasitele. Nikdo včetně kandidátů nejsme bez chyby. Je ale třeba pečlivě zvažovat, jaký byl jeho dosavadní život, jaký bude pravděpodobně prezident, jaké hodnoty bude zastávat a jak ovlivňovat mládež této země, pro kterou je vzorem.“ Další Kulatý stůl k tématu plánuje TV Noe na pondělí 23. ledna od 20.30.
Podobně zformuloval svou výzvu už před prvním kolem voleb předseda ČBK arcibiskup Jan Graubner. „Nevolíme anděla ani spasitele, ale jednoho z nás, kdo má své silné, ale i slabé stránky, někoho, s kým se nikdy nebudeme moci beze zbytku ztotožnit,“ podotkl a doplnil: „Věnujme svůj hlas tomu, kdo je přes všechny lidské nedokonalosti schopen a ochoten budovat společnost jako prostředí společného života, kde může každý z nás nalézt svůj domov.“
Nejít k volbám by byla chyba
Prezidentské volby zmínil v nedělní promluvě na webu salvátorské farnosti rovněž Mons. Tomáš Halík a připomněl: „Prezident v naší zemi nemá zvláštní moc jako americký či francouzský, přesto má vliv na morální klima ve společnosti. Záleží na tom, jestli bude inspirovat k morálnímu chování, anebo bude mít devastující vliv – jestli bude lhát, ohýbat ústavu, vyjadřovat se a chovat tak, že společnost bude vléci k barbarství. Obé jsme už v polistopadových letech zažili.“
Výsledky prvního kola prezidentských voleb glosoval také brněnský biskup Pavel Konzbul. „My, co jsme četli s nadšením Rychlé šípy, jsme si kdysi přáli jednoduchý svět. Mirek asi nebyl bez chyby a ve Štětináčovi bychom jiskřičku dobra snad pracně dohledali,“ uvedl na svém facebookovém profilu a dodal: „Druhé kolo prezidentských voleb je realitou. Nenechme se chytit do pasti polopravd a manipulace, které vedou k zániku, ale volme na základě rozumu osvíceného vírou a modlitbou.“
Neúčast ve druhém kole by byla podle politologa Stanislava Balíka špatným rozhodnutím. „Právě křesťané mají být schopni posuzovat kandidáty i podle jejich ‚ovoce‘, nikoli podle falešných slibů a úsměvů v kampani. Nejenom že není křesťanské lhát, zbaběle útočit za zálohy a vzbuzovat ve svých voličích nejnižší pudy závisti a nenávisti, ale křesťanské není ani takového kandidáta podporovat svým hlasem,“ podtrhuje v komentáři pro KT politolog, který působí na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou