Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Socha TGM byla symbolem demokracie

21. 10. 2008

Tisk

Vydání: 2008/43 20 let od úmrtí boromejky matky vojtěchy hasmandové, 21.10.2008, Autor: Jan Paulas

Ve výroční den vzniku samostatného československého státu probíhá v Jihlavě výstava věnovaná pohnutému osudu jedné zničené sochy prvního prezidenta T. G. Masaryka a zároveň se rozbíhá sbírka na její znovuzhotovení. Na jiném místě Vysočiny, v Třebíči, bude zase 25. října v Tyršových sadech odhalena socha plk. Josefu Jiřímu Švecovi, československému legionáři, hrdinovi od Zborova. Mezi oběma sochami – TGM a plk. Švece – existuje jistá souvislost. Nejen o ní hovoříme s iniciátorkou jihlavské výstavy Marií Bohuňovskou.

Jak spolu souvisí socha plk. Švece a zničená socha TGM?

Obě sochy těchto osobností vytvořil původně akademický sochař Jaroslav Šlezinger. V knize Zaváté šlépěje, která je mu věnovaná, objevili Sokolové fotografii sochy plk. Švece a zaujal je i sochařův životní příběh (byl vězněn za nacismu i komunismu) i osud jeho dalších soch. A protože jihlavská župa nese jméno slavného legionáře, rozhodli se znovuoživit vzpomínku nejen na plk. Švece, ale i na sochaře Šlezingera.
Socha, která se bude odhalována v Třebíči, je pouze volnou inspirací původní sochy plk. Švece, neboť podle dochované fotografie je složité vytvořit přesnou kopii. Sokolský nápad mě inspiroval k tomu, abych se pokusila do Jihlavy vrátit aspoň přesnou kopii sochy prezidenta TGM. V jejím případě máme štěstí, neboť existuje zmenšený model celé postavy a busty ve skutečné velikosti sochy.
Socha TGM stávala v Jihlavě před gymnáziem. Odhalena byla před 60 lety a je to asi jedna z posledních soch tohoto prezidenta, která byla před dlouhým obdobím komunistické vlády instalována. Tenkrát se na sochu také uspořádala sbírka a její odhalení bylo zároveň jakousi demonstrací za demokracii... Zkusíme tedy navázat na dobrou tradici.

Jste autorkou i zmíněné publikace Zaváté šlépěje o sochaři Šlezingerovi. Čím vás tato osobnost tak zaujala?
Když jsem připravovala výstavu o tomto umělci, jeho dílo mě neskutečně zasáhlo. Jeho reliéfky s křížovou cestou doplněné vlastním textem (obojí vytvořil ve vězení) jsou vyjádřením osobního prožitku, kdy je nevinný člověk, prostý a věřící, uvržen z vrcholu své tvorby do žaláře, kdy je odtržen od své rodiny a nespravedlivě odsouzen – prakticky k smrti. Dostaly se mi také do rukou jeho dopisy, které psal těsně přes smrtí v komunistickém lágru.
A teď si představte, že tohoto člověka na prahu smrti donutili jeho katani vytvořit obrovské sousoší oslavující socialismus. Ale i tato jeho poslední práce, dodnes zdobící průčelí kulturního domu v Ostrově, je dokonalá. Tvář ženy na sousoší je tváří jeho milované ženy a tvář mladíka je tváří jeho syna – tedy jak si ho jen představoval, protože ho léta neviděl. Ostatně všechna díla, která Šlezinger v pohnutých dobách svého života vytvořil, silně zračí jeho lásku k rodině a k Bohu.

Nová socha TGM má být odhalena v roce 2011 k padesátému výročí jejího odstranění. K tomu účelu byla vyhlášena i sbírka. Co když ale sbírka neuspěje?
Zatím jsem se setkala s velmi kladnými odezvami a sliby. Založila jsem občanské sdružení „Spolek za navrácení sochy TGM do Jihlavy“. Dárcům větších částek chceme vystavit darovací certifikát a jejich jména (firmy) napsat na darovací listinu, která bude po celou dobu sbírky vystavená. Plánujeme i benefiční akce. Dále z každé prodané knihy Zaváté šlépěje půjde 50 korun na sochu. O knize se lze více dozvědět včetně objednání na www.zavateslepeje.cz nebo na telefonu: 608 666 416.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou