Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Seminaristy si pletli s uprchlíky

11. 8. 2015

Tisk

Mezinárodní centrum duchovní obnovy v Hejnicích hostilo seminaristy z Říma. Celý jeden měsíc strávili uprostřed Evropy mladí muži z Mexika, Indie, z Číny a dalších zemí Latinské Ameriky i Afriky.

Vydání: 2015/33 Jak odpočívají duchovní?, 11.8.2015, Autor: Jiří Macháně


Minulý čtvrtek opustili své hostitele seminaristé papežské koleje Maria Mater Ecclesiae v Římě, která se stará o formaci budoucích kněží z celého světa. Do Hejnic jich zavítalo celkem 60 včetně představených. „Hejnický chrám zněl od rána do večera jejich chválami a modlitbami. Přijeli na dovolenou a program byl skutečně pestrý. První týden byli v Drážďanech a tři dny strávili v Polsku, v krakovském semináři, kde putovali po místech spojených s druhou světovou válkou, například Auschwitz-Birkenau, ale navštívili i místa spjatá se sv. Janem Pavlem II., a to především Wadovice,“ líčí zážitky svých hostů místní duchovní správce P. Pavel Andrš.
Jezulátko, sklo i pivo
Společně se vypravili i do Prahy. „Slavili jsme mši svatou u Pražského Jezulátka, které je pro ně jako magnet. Prohlédli jsme si katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha a pak už byl čas na volnou prohlídku města. Praha seminaristy nadchla, zamilovali si ji. To ale nebylo všechno, ještě nás čekal výlet do Berlína a do našeho diecézního města Litoměřic. Tam se bohoslovcům věnoval náš pan generální vikář P. Stanislav Přibyl. Na zpáteční cestě ještě všichni pozdravili patronku naší diecéze sv. Zdislavu v Jablonném v Podještědí,“ přibližuje společné zážitky P. Andrš. Studenti bohosloví se vypravili také do severočeské sklárny v Novém Boru a v Heřmanicích u Frýdlantu. Vyzkoušeli si, jak se „fouká“ sklo, jak se brousí vázy, a odvezli si mnoho výrobků. Tím největším byla cca 15 kg vážící umělecká váza z čirého skla, kterou dostali od sklárny darem. „Nejen sklo je českým rodinným stříbrem. Vzali jsme je i na pivo do nově otevřeného zámeckého pivovaru ve Frýdlantu, kde se vaří pivo Albrecht,“ usmívá se se vzpomínkou na roli průvodce P. Andrš.
K Česku patří fotbal
Kopat do míče chodili bohoslovci pravidelně v Hejnicích. Byla to totiž příprava na skutečné utkání. Vyzyvatelem byla obec Víska. Oba týmy hrály skvěle. V prvním poločase vítězili domácí, ale hosté nakonec odcházeli jako vítězi, tým Mater Ecclesiae vyhrál 4:3.
Čas volna studentům několikrát zpestřilo večerní grilování. „Mexické melodie budou ještě dlouho doznívat v zahradě hejnického duchovního centra a v srdcích všech zaměstnanců, kteří si naše hosty skutečně zamilovali,“ chválí zpěváky P. Andrš.
Duchovním vrcholem dovolené římských bohoslovců pak byla mše svatá s litoměřickým biskupem Janem Baxantem. Rektor semináře P. Oscar Juan Turrión při té příležitosti nešetřil slovy díků. „Přijali jste nás jako přátelé a i já vás chci ujistit, že každého z vás, vaše rodiny, přijímáme do našich srdcí a modlíme se za vás. Budeme si vás připomínat před ikonou Mater Ecclesiae v Římě v naší koleji a jistě tu nejsme naposledy.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou