Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Salve o hudbě a liturgii

24. 11. 2008

Tisk

Vydání: 2008/48 Žít v souladu s přírodou, 24.11.2008

Řekne-li se dnes „hudba a liturgie“, vybaví se často dva zcela rozdílné světy. Mají za sebou pěknou společnou minulost, ale už si zvykly žít vlastním životem – ba co hůře, už jim to oběma přestává vadit. Chce-li se pak někdo poctivě doptat, jak by součinnost hudby a liturgie měla (nebo neměla) vypadat, zjistí, že v praxi kraluje osvědčený český přístup: „Kdo se moc ptá, moc se dozví.“ Přitom téma rozhodně není okrajové. Jak předesílá hned v editorialu předposledního čísla (mezitím už totiž stačilo vyjít číslo věnované papeži Piu XII. – pozn. red.) revue Salve Klára Jelínková, hudba zaujímá už od nejstarších dob zvláštní místo v dialogu člověka s Bohem. Dokonce je všeobecně známo, že slovo „zpívat“ patří v Bibli k jednomu z nejčastějších. Vědělo se, a snad ještě ví, že „tam, kde končí slova, začíná zpěv...“ (svatý Tomáš Akvinský), nebo ještě přesněji: „Kde se člověk setkává s Bohem, tam si totiž už s pouhou řečí slov nevystačí. Probouzejí se ty oblasti jeho existence, které se samy stávají zpěvem...“ (Joseph Ratzinger: Duch liturgie).
Redakce Salve se do tohoto tématu odvážně vydává výběrem statí a článků. Větším dílem jsou přeloženy z cizojazyčných zdrojů a vybrány tak, aby pokryly co nejširší spektrum problémů a příkladů jejich řešení. Sborník je zahájen studiemi teologů. Z početného díla Josepha Ratzingera věnovaného hudbě je tu přeložena studie K teologickému základu liturgické hudby. Vychází z interpretace dokumentů Druhého vatikánského koncilu a ve své podstatě je zevrubnou diskusí s názory teologů, kteří se snažili zdůvodnit odstranění „umělecké“ hudby z liturgie a její nahrazení hudbou „užitkovou“. Ratzingerova stať čtenáře nezklame v argumentační přesnosti a odvaze pojmenovávat problémy se vší razancí a zároveň slušností.
Odlišný úhel pohledu nabízí stať liturga Františka Kunetky nazvaná Musica sacra, nebo musica liturgiae sacrae? Sleduje pojem posvátnosti v hudbě a jeho proměny, přičemž poskytuje cenný přehled církevních dokumentů dvacátého století. Pozorný čtenář ovšem musí často oddělovat jejich charakteristiku od autorovy vlastní interpretace; a to zejména v závěru, ovlivněném soukromými autoritami (dokument hnutí Universa laus). Esej německého jezuity Friedhelma Mennekese (Varhany a liturgie) se zeširoka věnuje tématu liturgické služby varhan i varhaníka.
Dalším okruhem jsou svědectví o dvojici skladatelů minulého století, jejichž tvorba má pevné kořeny v liturgii. „Z domova“ je představen Petr Eben (1929–2007), jehož hudbu a vztah k víře formovala osobní zkušenost s organizovaným zlem obou totalit. Ze světové hudby je to Olivier Messiaen, (1908–1992), jehož originální tvorba vykvetla uprostřed mrazivého francouzského antiklerikalismu minulého století, a který své snažení jednou komentoval: „Drama mého života spočívá v tom, že jsem psal náboženskou hudbu pro publikum, které není věřící,“ (str. 95).
Závěr sborníku patří dvěma projektům otevřeným do budoucnosti. Modlitbu a zpěvy v Taizé představuje ve svém eseji bratr Émile. Dalším dokumentem je rozhovor s otcem Mikulášem z trapistického kláštera v Sept-Fons. Ohlíží se velice objektivně za desetiletími reforem ve své komunitě a nazvaný je příznačně: Zpěv žalmů – těžiště mnišské modlitby aneb Jak postavit officium na nohy. Konečně bychom neměli přehlédnout ani recenzi Štefana Šrobára na monografii Jána Komorovského Boží štát v pralesoch a savanách Paraguaja, která slibuje řadu překvapivých reálií (včetně hudebních) z proslulého misijního a civilizačního experimentu členů Tovaryšstva Ježíšova.
Snad není třeba zdůrazňovat, že k této publikaci se sotva můžeme chovat jako ke skriptům, která by nám zjednala v něčem jasno. Naše očekávání ale splní na výbornou, hledáme-li reprezentativní výběr textů, který nám dovolí nahlédnout do stavu diskuse k přelomu tisíciletí, zprostředkuje nám přínosné studie a články (včetně mnohdy dvojnásob užitečného čtení „mezi řádky“) a je schopen nás nasměrovat k dalšímu zájmu o obor. Také výtvarný doprovod, který můžeme označit za nadprůměrně noblesní, je přiměřený sborníku, k němuž se čtenář bude dozajista častěji vracet.
Tomáš Slavický Salve – Revue pro teologii a duchovní život 2/2008


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou