Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Sakrální umění z brněnské diecéze

13. 2. 2007

Tisk

Vydání: 2007/7 Dokud nás smrt nerozdělí, 13.2.2007

Příloha: Perspektivy

Na rozdíl od biblického hospodáře, který vždy vynáší ze svých zásob „nové i staré“, rozhodlo se Biskupství brněnské vystavit z uměleckých pokladů své diecéze pouze „staré“, časově rámované 14. až 18. stoletím. Přesto však na to „nové“, sestoupíme-li do sklepních prostor Informačního kontaktního centra v Brně na Petrově, nakonec došlo. A to v podobě překvapivě moderní instalace provedené s velkým citem, ba láskou k umění a především k Životu Krista – Vita Christi, jak zní i název celé expozice.
Libreto evangelijního příběhu je rozděleno do sedmi meditativních celků (Narození Páně, Od zvěstování ke křtu Páně, Hlásání Božího království, Od poslední večeře k Olivové hoře, Pašije, Zmrtvýchvstání Páně, Seslání Ducha Svatého), shodných s jednotlivými podzemními prostorami. Příchozí se ale svým vstupem ocitá ve čtvrté části. Po pravici má dva nadživotní barokní apoštoly z Jihlavy, před sebou na stěně gotický reliéf Poslední večeře ze Slavonic. V šerosvitu rozeznává, že je zván ke stylizovanému stolu, který Jidáš již opustil; na místě Kristova sedadla však stojí gotická monstrance z Telče, sloužící přece ke zvěstování přítomnosti Boží. Začíná si uvědomovat, že je v srdci, křižovatce samotného dění, jako kdyby byl pozván do rodiny... Že postupně vše – každé slovo z česko-latinských citátů Písma svatého či jen popisů vzácných artefaktů, nastavení plastik od Narození Páně z Mostišť až po Smrt Panny Marie z téže farnosti, přes obraz z Caravaggiova okruhu Uzdravení slepého z Mikulova k Ecce homo z Lysic inspirovanému proslulým Guidem Renim, včetně šedivosti stropů, a za všudypřítomné hudby Händlova Mesiáše – skrývá symbolickou hodnotu, kdy se slovo zjevené „logos“ mění na slovo osobní „réma“. A kurátor Karel Rechlík taktně – tu svou vitrají andělského křídla, tu bříšky prstů zanechanými v hlíně anebo pouze čirým světlem otevírajícím zavalený hrob či dveře zavřené o Letnicích – vše přirozeně i archetypálně propojuje.
Jsou duše, které ke svému životu, natož k víře, umění nepotřebují. Ale jsou i takové, jež by se bez varhan J. S. Bacha, soch F. Bílka nebo stránek z Chudé ženy L. Bloye Bohu nikdy neotevřely. Současná výstava je velkým svědectvím o živé víře našich předků, o obraznosti, která ovlivňovala jejich hlubinný život. Obraznosti, kterou je třeba dle básníka a konvertity Pierra Emmanuela dobývat stále znovu a někdy i za cenu utrpení. Jistě především v tomto smyslu je zapotřebí chápat Výzvu k umělcům předešlého papeže Jana Pavla II. A lze jen přivítat, že Biskupství brněnské tak pokračuje v přerušené tradici Diecézního muzea v augustiniánském klášteře.
Nezbytnou součástí této nerozsáhlé, ale o to rozjímavější expozice, je nápaditý leták a především kunsthistoricky zasvěcený katalog všech exponátů. Doma, vzdáleni již přímému vyzařování obrazů, plastik a liturgických předmětů, si tak můžeme dohledat ještě podrobnější souvislosti o jejich původu, jedinečnosti v rámci tradice či době restaurování; a po čase, možná i ve svém farním chrámu, znovu objevit nečekanou krásu třeba sousoší Piety či Křtu Páně... Jistý druh vína charakterizují vinaři z jižní Moravy poeticky jako „víno s dlouhým odchodem“. Lze říci, že výstava Vita Christi – ze sbírek brněnské diecéze, která se s tímto regionem téměř kryje – v nás zanechává obdobný dojem.
Zdeněk Volf
Výstava je přístupná v Brně na Petrově č. 1 denně mimo pondělí a úterý od 10 do 17 hodin.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou