Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

S Hrabalem opět na výsluní

7. 3. 2007

Tisk

Vydání: 2007/10 Exorcisté, 7.3.2007, Autor: Jan Paulas

Nejúspěšnějším filmem českého klání se stal snímek režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále. Do finálového večera šel s nejvíce nominacemi (měl jich celkem jedenáct) a čtyři z nich dokázal proměnit v křišťálové sošky Českého lva. Byl oceněn v kategoriích nejlepší film, režie, vedlejší herecká role (Martin Huba) a kamera (Jaromír Šofr). Menzelův film, který je adaptací stejnojmenné Hrabalovy knihy, získal už v únoru na berlínském filmovém festivalu Berlinale cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI). „Hlavně že na to chodí lidi a není to přitom film pro blbce,“ shrnul režisér Menzel své pocity z čerstvého ocenění. Zároveň se nechal slyšet, že další filmové adaptace Hrabalových knih už rád přenechá někomu jinému. Narážel tím na kritiky, kteří mu vyčítají, že svého erbovního autora „učesává“ k potěše diváckého oka (první filmy podle Hrabalových předloh natočil Menzel už v 60. letech a za Ostře sledované vlaky získal dokonce amerického Oscara).
Další favorizovaný snímek finálového večera Hřebejkova Kráska v nesnázích, který měl osm nominací, se nakonec musel spokojit se třemi Českými lvy. A všechny byly uděleny za herecké výkony – v hlavní roli Anně Geislerové a Jiřímu Schmitzerovi a ve vedlejší Janě Brejchové. Ta se předávání lvů neúčastnila, a tak jí režisér Hřebejk (který za ni cenu přebíral) vysekl poklonu přes televizní kamery: „Jste pro mě největší ikonou poválečné kinematografie. Je mi ctí, že jsem s vámi mohl spolupracovat.“ Jana Brejchová byla zejména v 60. letech výraznou hereckou osobností českého filmu.
„Zlatá šedesátá léta“ naší kinematografie byla během slavnostního večera zmíněna ještě jednou, a to hned v úvodu. Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu získal režisér a scenárista Ivan Passer. V 60. letech spolupracoval s Milošem Formanem a na svém kontě má sice jen jediný, ale zato zásadní český film Intimní osvětlení. Od roku 1969 žije Passer v USA, kde natočil další snímky, z nichž nejznámější jsou Cutter's Way a Stalin.

GANGSTEŘI ZASÁHLI OSCARA
Pokud letošní Čeští lvi přinesli satisfakci Jiřímu Menzelovi (o práva na „anglického krále“ vedl několik let spor s dalšími zájemci, po letech se vrátil k režijní práci a dosud jako režisér nedostal žádného „lva“), letošní předávání Oscarů přineslo zadostiučinění zase slavnému americkému tvůrci Martinu Scorsesemu. Přestože v minulosti natočil patrně lepší filmy (Zuřící býk, Taxikář, Mafiáni aj.), nikdy na vysněnou sošku nedosáhl – a teprve poslední snímek Skrytá identita, pojednávající o infiltraci gangsterů do policejních složek a naopak, mu vynesl Oscara za nejlepší film a režii. Televizní diváci mají po dva páteční večery příležitost seznámit se i s jeho dokumentární tvorbou prostřednictvím velmi zdařilého dvoudílného portrétu písničkáře Boba Dylana.
Dva Oscary za nejlepší dokument a píseň si odnesl i snímek Nepříjemná pravda. Film o hrozbě globálního oteplování je záznamem ekologické přednášky Al Gorea, neúspěšného kandidáta na úřad amerického prezidenta. Z dalších oceněných snímků zmiňme aspoň Královnu s výtečnou Helen Mirrenovou v hlavní roli britské panovnice (film zachycuje události po smrti princezny Diany), Posledního skotského krále s hereckým koncertem Foresta Whitakera v roli ugandského diktátora či německé drama o praktikách bývalé východoněmecké Stasi Životy těch druhých, které získalo Oscara v kategorii neanglicky mluvený film. Pro českého diváka je pak nejdůležitější zprávou to, že většina oscarových snímků je v současné době k vidění v českých kinech a během roku se objeví i na DVD.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou