Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Práci mezi Romy bych neměnil

19. 3. 2019

Tisk

Romské poutě nebo živelné modlitby chval – to si představíme, když se řekne „pastorace Romů“. Na východě Slovenska, kde Romové tvoří až polovinu obyvatelstva a kde řada z nich žije v sociálním vyloučení, našla církev způsob, jak jim přinášet evangelium dlouhodobě, systematicky a jak skrze Boží slovo měnit jejich životy k lepšímu. Práci Řeckokatolické romské misie (GRM) představuje její ředitel P. Martin Mekel.

Vydání: 2019/12 Biskupové se modlili na poušti, 19.3.2019, Autor: Alena Scheinostová


 
To volání se začalo ozývat ještě za studií bohosloví. Nejdřív šlo o soukromá setkávání, pak mě spolužák, který se znal se salesiány, přizval, abych s nimi po prázdninách docházel do osady v Jarovnicích. V mé první i druhé farnosti pak bylo více Romů než Slováků. Kvůli mému působení vznikalo hlavně na straně Slováků mnoho napětí vůči mně a spousta zbytečných problémů – a já jsem zase stále silněji cítil, že by byla potřeba i nějaká práce s Romy mimo farnost. Nakonec mě biskup uvolnil čistě pro službu v romské misii.
Ano, i s vlastním farářem a chodí tam také místní Romové, když si přejí pokřtít děti a podobně. GRM nemá farnost nahrazovat. Naším smyslem je přivádět lidi k Bohu.
Je to na Slovensku stejný problém. I proto vznikla romská misie. Někdy sice slýcháme výčitky, že vedeme Romy zvlášť a nesnažíme se je začlenit, že by se to tak v církvi dělat nemělo – a je to do jisté míry pravda. Na druhou stranu když se rozhlédnete po světě, každý národ má potřebu mít to své, budovat svoji vlastní identitu, mít se s čím ztotožnit. A tak i Romové mají své zvláštnosti, a stejně tak je mají Slováci. Takže osobně si nějaké úplné začlenění Romů do slovenských farností neumím představit. Jen velmi malé procento Romů by se tomu umělo přizpůsobit a zase jen malé procento Slováků by Romy mezi sebou dokázalo respektovat.
Máme tuto budovu v Čičavě, na začátku našeho působení se nám ji Božím řízením podařilo koupit v dražbě. Je přímo na kraji romské osady, ale uměl bych si ji představit i jinde, protože paradoxně odtud k nám chodí nejmíň lidí – to už spíš přijdou z druhé osady na opačném konci obce nebo z okolních vesnic. Pak máme několik dalších center a kaplí – ať už v našem vranovském okrese nebo v okolí Bardejova, Prešova či Staré Ľubovni. Rozrůstáme se. Několik let jsem byl v této službě jediný kněz, pak jsme byli dva, od loňského léta je nás už sedm. Snažíme se teď také najít dárce, abychom mohli pro naše kněze a jejich rodiny zařídit bydlení.


P. MARTIN MEKEL (*1974) je řeckokatolický kněz a ředitel východoslovenské Řeckokatolické romské misie (GRM). Žije s rodinou v Čičavě v okrese Vranov nad Topľou. GRM v roce 2017 zastřešila dosavadní evangelizační projekty pro Romy na území Prešovské eparchie. Dnes se její služba rozvíjí již ve třech zdejších okresech. Vedle katechetických kurzů a formace pro jednotlivce i manžele nebo duchovních seminářů pro ženy sem patří mj. školení romských lídrů, kteří dále evangelizují ve svých komunitách, doprovázení chlapců s povoláním ke kněžství, modlitební setkávání, časopis Rómska Samária nebo umění a hudba. Z GRM vzešla i známá kapela F6, která vystupuje i v ČR.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou