Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Papežovou návštěvou ustala válka

18. 10. 2016

Tisk

P. Pierre Long-Gnan působí jako národní ředitel Komise pro kulturu při Konferenci biskupů Středoafrické republiky (SAR). Na misii karmelitánů do města Bozoum se přijel seznámit s novou metodikou kurzu pro pedagogy, jejž zde vedla česká organizace Siriri. „Bez dobrých učitelů se Středoafričané nenaučí číst a psát, a kdo neumí číst a psát, jen těžko se seznámí s poselstvím Písma svatého,“ říká v rozhovoru pro KT.

Vydání: 2016/43 Sedm statečných, sedm svatých, 18.10.2016, Autor: Alena Scheinostová


Smyslem naší komise je dosáhnout toho, aby se evangelium stalo v SAR kulturní realitou. To znamená, že už ráno vstanete s myšlenkou na evangelium, že se rozhodujete a jednáte v duchu evangelia. Jeho poselství by mělo prozářit každodenní život u nás a také ho uzdravit a umožnit, aby se naše národní kultura skrze ně stala lepší.
Jenže v řadě vesnic ve středoafrickém vnitrozemí najdete lidi, kteří nikdy nechodili do školy. Negramotnost je u nás nadpoloviční. A když tito lidé neumějí číst, nemohou si přečíst ani Bibli. Přitom číst Bibli a přemýšlet nad ní je nezbytné, abyste se změnila.
Mysleli jsme si, že jsme evangelizovaní, ale po tom, co se u nás dělo, už tomu nevěřím (v závěru občanské války v letech 2013–2014 vyvraždili či vyhnali středoafričtí křesťané většinu zdejších muslimů – pozn. red.). Všichni ti, kdo tu mučili a zabíjeli muslimy, jsou křesťané – křesťané, kteří chodí do kostela, ale neváhají někomu utnout ruku, useknout hlavu, rozpárat břicho. To všechno se tu dělo.
Školy tu máme, ale zdaleka ne všude. V některých vesnicích nejsou vůbec. Znám také jedno městečko, kde škola sice je, ale už řadu let tam není učitel: kdysi se ztratil někde po cestě a od té doby tam nikdo jiný nepřišel. Pak vezmete kohokoliv, kdo je po ruce a umí trochu číst a psát, a necháte učit jeho. A ten pak samozřejmě může učit špatně.
Ano, jedna je v hlavním městě Bangui a druhá v Bambari v centru země. Ale to samozřejmě nestačí. Pak je tu Světová banka OSN s formačním programem, který však obnáší jen tříměsíční školení, takže jeho absolventi toho stejně mnoho neumějí. A jak jsem říkal, spousta učitelů u nás vůbec žádnou kvalifikaci nemá.
Jednoznačně. Především pro chudé lidi je nesmírně obtížné vůbec nějaké vzdělání získat. Hlavní, co vás zajímá, když žijete v bídě, je sehnat něco do žaludku. Moje farnost leží na řece Ubangi (ta tvoří jižní hranici mezi SAR a Kongem – pozn. red.). Děti z mé farnosti, když povyrostou, chodí lovit ryby. Když něco chytí, tak se najedí. Stojí tak každodenně před volbou, zda jít na ryby a najíst se, nebo do školy a zůstat o hladu. A jejich obvyklá volba je najíst se, nikoli se vzdělávat. To platí celoplošně, je to velký problém.

P. Pierre Long–Gnan je národní ředitel Komise pro kulturu při Konferenci biskupů Středoafrické republiky a farář farnosti Sv. Rodiny v Ndjoukou na jižní hranici s Kongem. Jedenáct let prožil v jezuitském řádu, nyní je diecézním knězem. Vystudoval historii a zeměpis na Pobřeží Slonoviny a filozofii a teologii v Kongu. Jeho otec byl negramotný.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou