Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Hudba zněla na počátku světa

20. 3. 2018

Tisk

O lásce Japonců k české hudbě, magické chvíli, setkáních s opatem Vítem Tajovským a sklepích Rudolfina s houslistou a členem České filharmonie PETREM HAVLÍNEM.

Vydání: 2018/12 Po stopách Padre Pia, 20.3.2018, Autor: Miloš Doležal


Ano, česká hudba je v Japonsku stále velmi oblíbená. Náš orchestr tam nejčastěji hraje díla Antonína Dvořáka. Jeho hudba je už svou podstatou duchovní, dotýká se jádra lidství, a tak je univerzálně sdělná po celém světě. Posluchače oslovuje přirozenou čistotou a krásou. Myslím, že Japonce zasahuje i z toho důvodu, že jejich umění kaligrafie nebo kompozice zahrad je také velice elementární, v tom se s Dvořákem potkávají. Dvořák i přes svou hudební košatost a bohatost zůstává průzračný. Ale Japonci milují také Smetanu, a to zvláště Vltavu, která se stává skoro jejich národní melodií.
Seznámil a spřátelil jsem se tam s Naoyukim Jošimurou, který miluje českou hudbu, navíc je křesťan a umí dobře anglicky, což není v Japonsku obvyklé. Jednou jsem šel v Ósace v hotelu volat domů a recepční na mě promluvil česky „dobry vecer“. Při cestě zpět jsem se s ním dal do řeči. Byl to právě Naoyuki a velice hezky začal vyprávět, jaká je pro něj obrovská čest mít v hotelu Českou filharmonii, jak obdivuje Rafaela Kubelíka a Smetanovu Mou vlast... Navázali jsme přátelský vztah, vídám ho při našich japonských turné a také na duchovní rovině se můžeme sdílet a navzájem obohacovat.
Opravdu jsem hudbu sál s mateřským mlékem. Moje matka hraje na violoncello, takže asi už v prenatálním věku jsem ji slyšel hrávat, samozřejmě také otce. Mám doma jednu fotografii, na níž obdivně hledím na tátu, jak cvičí na housle, a napodobuji ho tím, že v rukou držím dvě vařečky a jakoby na ně hraju. Dodnes vzpomínám na tu ohromnou událost, to mně byly čtyři roky, kdy jsem pod vánočním stromkem spatřil malý černý futrál s housličkami.
Jistě přišla i období lenosti a pubertální krize, kdy mě zajímaly také jiné věci než hudba, ale nikdy jsem nepochyboval o tom, že se hudbě budu jednou naplno věnovat. Měl jsem štěstí, že mě do hudby zasvěcoval táta, a také jsem měl „kliku“ na dobré učitele. Prvním byl Jan Čermák a posléze Hana Metelková, vedoucí folklorního souboru Špalíček. S ním jsme jezdili do zahraničí, za socialismu i na Západ, což bylo pro malého kluka něco nevídaného. Ale hlavně měl ten soubor úžasnou vzdělávací funkci. Naučil jsem se hrát s ostatními. Je velmi důležité naučit se nejen tvořit svoji linku, ale pochopit, že se hudebníci musí vzájemně poslouchat a doplňovat. Nesmím zapomenout ani na profesora Pražské konzervatoře a dnes i přítele Jaroslava Foltýna. Z naší spolupráce stále čerpám.

Petr Havlín (nar. 1976 v Praze) studoval Pražskou konzervatoř a dálkově KTF UK v Praze. Od roku 1997 hraje na housle v České filharmonii. Spolu s kolegy založil smyčcové Kvarteto Norbert a vystupuje také jako sólista. Podílel se na vzniku edukačních programů České filharmonie „Vláček Dvořáček“ a „Kam zmizel můj strýc, pane presidente?“. S manželkou Alžbětou vychovávají dvě děti. Je milovníkem knih, přírody a také příležitostný řezbář.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou