Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Dobrých knih je skutečně málo

9. 3. 2021

Tisk

Zapadlá pohraniční vesnička s poetickým názvem Podlesí. Na první pohled to vypadá, že tu není nic, za prací se odtud jezdí do Starého Města pod Landštejnem nebo do blízkého Rakouska. Přesto tu sídlí jedno z pozoruhodných českých nakladatelství – Dauphin. Jeho majitelem je DANIEL PODHRADSKÝ.

Vydání: 2021/11 Poutník míru, odpuštění a bratrství, 9.3.2021, Autor: Aleš Palán


Tehdy jsem měl a stále mám knihy nebetyčně rád, a pokud mne kniha vtáhla do svého hájemství, chtěl jsem svou radost z četby předat blízkým. A jelikož jsem tehdy byl napojen na brněnskou bohému a underground, měl jsem často k dispozici četbu v podstatě nedostupnou. Nezajímal mne střední proud, zajímala mne literatura psaná krví, čili vlažné jsem vyvrhoval. S těmi Nobelovkami to už bylo v době nakladatelování – asi třikrát po sobě jsem vydal autora, který pak dostal „cenu za dynamit“. Náhoda? Každopádně si toho z tehdejší kulturní obce nikdo nevšiml a knihám to nepomohlo, protože ocenění nebyli anglosaští autoři – a co tehdy nemělo alespoň trochu anglického odéru, nebylo hodno zmínky.
Má bouřlivá puberta vyvrcholila mimořádným členstvím v Československé botanické společnosti (ČSBS), logickým vyústěním bylo studium lesnictví. V ČSBS jsem se pohyboval mezi takovými personami, jako byl Karel Prach nebo Jiří Sádlo, na lesnické fakultě jsem pak padl hubou na dřevo a získal přirozený respekt k lesům a despekt k tehdejšímu lesnickému školství. Protekcí tam bylo víc než studentů a podle toho to vypadalo. Naučil jsem se, že stromy se sází zeleným nahoru, a dodnes jsem jeden z mála lesních inženýrů, kterého se zcela směle můžete zeptat na jeho laický názor na naše lesy.
Do Bavorska jsem odešel v roce 1990 na zkušenou. Sloužil jsem v panských službách a Herr Oberförster mi o lesích prozradil vše, co se mi socialistický vzdělávací systém styděl říci. Bavoráci jsou vůbec bezva. Bydlel jsem na zámku a byl tam zhruba takový binec jako v příhraničním JZD. Důvod však byl trochu jiný: pana barona jako bývalého stíhače Luftwaffe zajímaly jen letadla, ukrutně rychlé vozy a lov. Výsledek na první pohled stejný, leč – les měl v pořádku, jeho hajní znali každý strom, hospodářství tudíž bylo výborné.
Může chudý zchudnout? V „devadesátkách“ jsem byl typický fluktuant, střídal jsem různá zaměstnání, pak jsem poznal nakladatele Miroslava Touška (Inverze) a radil mu u piva, co má vydávat, a on se na mne coby vyučený číšník díval jako na blba, protože co má vyučený hajný radit číšníkovi, že? Pak to někdo vydal a mělo to úspěch, a tak jsem nabyl falešného pocitu, že knihám mohu rozumět. Tento pocit jsem neopomněl při stopování sdělit jednomu čerstvému podnikateli, který na oplátku pravil, že má peníze a knihy rád a že založíme nakladatelství. Dotyčný pak se mnou založil firmu, ale po pár letech zjistil, že chladné zbraně jsou zábavnější než knihy, a tak mi zůstaly nakladatelství a odvaha bez prostředků.

DANIEL PODHRADSKÝ (*1967 v Karlových Varech), nakladatel. V Brně vystudoval lesnickou fakultu a nějaký čas v oboru působil. Před 25 lety založil nakladatelství Dauphin, kde vydává kvalitní filozofickou a duchovní literaturu, poezii a další nekomerční žánry. V Dauphinu vyšly například spisy Vladimíra Körnera nebo Jakuba Demla. „Dauphin ve francouzštině znamená delfín či mladý následník trůnu. V antické mytologii pak delfín převážel vyvolené na Ostrov blaženosti. Domníváme se, že i kvalitní četbou je možno ostrovů blaženosti dosíci,“ vysvětluje volbu názvu sám nakladatel.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou