Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Richard Rohr: nezahořknout

24. 7. 2018

Tisk

Mezinárodně známý spisovatel, exercitátor a františkánský kněz Richard Rohr zavítal po 12 letech do Prahy. V kostele Pražského Jezulátka na Malé Straně přednášel v pondělí o „spiritualitě pro obě poloviny života“. Vyšetřil si čas i pro Katolický týdeník.

Vydání: 2018/30 Richard Rohr: nezahořknout, 24.7.2018, Autor: Alena Scheinostová


„Vzpomínám si na své první návštěvy v České republice. Na mé přednášky chodila spousta chytrých lidí: zapisovali si poznámky a podtrhávali si v textu! Byl jsem tím hlubokým zájmem doslova okouzlen,“ zavzpomínal pro KT pětasedmdesátiletý františkán. Ta jeho dnešní návštěva je už pátá za 18 let a zasloužili se o ni bosí karmelitáni spolu s organizací Ymca Familia a hnutím Chlapi.cz inspirovaným Rohrovými myšlenkami o mužské spiritualitě. „Cítil jsem se tu vždy velmi dobře přijat, a to zvláště od mužů, kterých chodí na mé přednášky nejvíce,“ dodal P. Rohr.
Potomek německých emigrantů, narozený v americkém státě Kansas, se stal františkánem roku 1961 a o devět let později byl vysvěcen na kněze. V USA založil hnutí charismatické obnovy a desítky let se věnuje šíření osobité cesty k Bohu, která spojuje znalost psychologie člověka s moudrostí rané církve a františkánskou spiritualitou. Velký důraz klade Rohr na sebepoznání, opravdovost, rituál a přechod ke zralému mužství či ženství. V roce 1986 založil ve státě Nové Mexiko Centrum pro akci a kontemplaci, cestuje po celém světě a vydává duchovní knihy. Několik jich vyšlo i v češtině.
Téma pražské přednášky (konala se až po uzávěrce tohoto vydání KT) navazuje na titul, který vyšel česky roku 2015 pod názvem Pád vzhůru. „Je o tom, jak se stát zralou osobou – ne jen zralým křesťanem, protože jde o cestu, která zdaleka není jen pro křesťany,“ přiblížil KT P. Rohr. „V Americe se ostatně tato kniha prodává snad ještě lépe mezi těmi, kdo se ke křesťanství nehlásí.“ V knize uvažuje nad jungiánským „nutným utrpením“ – tedy prožitkem selhání, neúspěchu, bolesti či smrti blízkého – které otřese naším životem natolik, že zpochybní jeho dosavadní smysl. „Pokud dokážeme tuto zkušenost překonat, projdeme do druhé poloviny života, kdy zúročíme všechno dobré, co jsme vybudovali v té první. Řada lidí však nemá nikoho, kdo by je okamžikem krize úspěšně provedl, a tak upadnou do zlosti a zahořklosti. Vzdají to,“ shrnul P. Rohr. Lidé dneška podle něj neumějí se svou bolestí zacházet a často jim v tom nepomůže ani církev, protože ta před hříchem spíše varuje, než by zkušenost pádu ukazovala i jako cestu k duchovnímu růstu.
Richard Rohr poskytl KT hodinový rozhovor, který přineseme v některém z příštích vydání. I přes svůj vysoký věk, úmorné vedro a náročný program ochotně odpovídal na otázky a své odpovědi prokládal nakažlivých smíchem. Po rozloučení nás rozpačitě anglicky oslovil muž sedící u nedalekého restauračního stolu, který se představil jako luterán z Norska. „Prosím vás, kdo to byl?!“ Stručně jsme osobnost Richarda Rohra přiblížili. „To byl skutečný kněz? Nikdy jsem takhle kněze mluvit neslyšel!“ nezatajil Nor překvapení a nechal si na papírek napsat čas a místo přednášky. Mimoděk tím potvrdil to, o co se P. Rohr podle svých slov snaží po celý život: mluvit o evangeliu tak, aby lidi doopravdy zaujalo.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou