Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Ředitel vatikánských médií v Česku

31. 1. 2017

Tisk

Jeden z klíčových spolupracovníků papeže Františka odpovědný za reformu vatikánských médií, prefekt Státního sekretariátu pro komunikaci Mons. Dario Viganò, navštívil Českou republiku.

Vydání: 2017/5 Ředitel vatikánských médií v Česku, 31.1.2017



Přijel na pozvání místních křesťanských médií a biskupů. Plán jeho dvoudenní návštěvy byl nabitý – vypravil se do čtyř měst: Prahy, Brna, Olomouce a Ostravy. Hned na začátku přišlo překvapení. „Mohli byste mi prosím ukázat i Velehrad?“ projevil vatikánský host přání kvůli modlitbě u tamního hrobu kardinála Tomáše Špidlíka. Podařilo se. O svém vztahu k českému rodákovi působícímu dlouhá léta v Římě pak mluvil i při setkání s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. „Popisoval mi, jak kardinál Špidlík i jeho spolupracovník P. Marko Rupnik ovlivnili jeho formaci,“ prozradil arcibiskup Graubner. „Kardinál Špidlík měl vliv na velké množství lidí ve Vatikánu. Slíbil jsem kolegyni z Centra Aletti i Marku Rupnikovi, že se u kardinálova sarkofágu zastavím pomodlit,“ vysvětlil Mons. Viganò.
Zvali biskupové i novináři
Mons. Dario Viganò přijal pozvání českých a moravských biskupů a křesťanských médií k seznámení s místní církví i mediálním prostorem a představil vrcholící přeměnu vatikánských médií. Úřad vatikánského hosta v současnosti spojuje pod jednu střechu všechny mediální aktivity Svatého stolce. (Podrobnosti v rámečku níže a na dvoustraně 4 a 5 – pozn. red.)
Mons. Daria Vigana nejprve přivítali biskupové české církevní provincie. Krátce po ukončeném plenárním zasedání ČBK s nimi Mons. Viganò povečeřel. Moravské biskupy pak navštívil přímo v jejich sídelních městech. „Když sděloval své zážitky ze setkání s biskupy, několikrát zdůraznil, že ,vaši biskupové se mají rádi a to není vůbec samozřejmé‘,“ podotkl generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl.
Úvodní setkání se zástupci redakcí proběhlo na pražském arcibiskupství minulý pátek. Mons. Dario Viganò při něm představil chystané změny v centru katolické církve a seznámil se s křesťanskými médii u nás. Představily se mu redakce KT, Proglasu, TV Noe, Tarsicia, INu, Immaculaty, Duhy či Signálů.cz. Jednali i o možnostech lepší spolupráce s Římem. Zástupce tří největších pak Mons. Viganò navštívil v redakcích.
Prefekt Viganò opakovaně zdůrazňoval nutnost přizpůsobit svou práci změnám v mediálním prostoru. „Nežijeme v postmediálním světě, ale mluvíme o digitálním světě, o digitální kultuře, v níž lidé přímo žijí. Svět médií a jejich každodenní život už není oddělený. Máme mnohem snazší, bezprostřednější přístup k informacím. I k těm, které přicházejí od papeže a týkají se celé církve,“ poznamenal vatikánský host.
Z pražského arcibiskupství odjel Mons. Viganò na návštěvu redakce Proglasu v Brně. „Díky volné dálnici jsme dojeli ve skvělém čase a Mons. Viganò mohl vést polední modlitbu Anděl Páně v přímém přenosu,“ potěšil úvod návštěvy vysílacího pracoviště Proglasu jeho ředitele Mons. Martina Holíka.
Den vrcholil návštěvou TV Noe v Ostravě. Prohlédl si přenosový vůz a spolu s manažerem Televize Noe Petrem Kudelou a vedoucím náboženského vysílání P. Marcelem Puvákem zamířili do kaple, odkud probíhají přenosy mší svatých a Večery chval, o které je velký zájem. „Máte to tu velice pěkné,“ pochválil televizi, když si prohlédl studia a začal se připravovat na přímý přenos. I když na moderátorce Stanislavě Vidumské nebyla vidět nervozita, prozradila, že zpovídat nejvyššího šéfa vatikánských médií a také bývalého ředitele vatikánské televize nebylo jednoduché: „Měla jsem trému a obavy z toho, jak proběhne tlumočení, zda nebude nějaký technický problém. Těšilo mě, že zaznamenal úroveň katolických médií v naší zemi,“ hodnotí rozhovor moderátorka.
Odpovědnost novinářů i čtenářů
Ranní mši svatou slavil Mons. Viganò s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem a odcestoval zpět do hlavního města na setkání s redakcí Katolického týdeníku. „Přivezl nám velkou vzpruhu a podporu. Je radost setkat se s jedním z nejbližších spolupracovníků papeže, který rozumí médiím, a zjistit přitom, že jsme na stejné vlně a vidíme problémy naší profese totožně. Bylo zajímavé zjistit, že v některých ohledech jsme na tom dokonce lépe než v Itálii,“ uvedla po návštěvě prefekta v redakci KT šéfredaktorka Kateřina Koubová. I tady host ocenil, že se spolu křesťanská média přátelí. „Ostatně toto pozvání ve spolupráci s ČBK je výsledkem našich ‚družebních‘ setkání. Chtěli jsme poznat, jakým směrem se vatikánská média, odkud čerpáme mnoho zpráv, vydávají, a ve Vatikánu souhlasili,“ vysvětlila šéfredaktorka.
Rozmanitost a profesionalita
Mons. Viganò se zajímal o minulost novin, ale zejména o současné směřování KT. „Mluvili jsme o tom, jaká je podle Mons. Vigana role Katolického týdeníku, jeho autorů, ale i čtenářů. Připomněl, že nejen křesťanští novináři nesou odpovědnost za šíření a čerpání zpráv v optice, kterou nám Pán Ježíš rozšiřuje obzory, jak právě minulý týden uvedl papež v poselství médiím. Že naším úkolem není přinášet zprávy, které zakrývají bolesti světa, ale ty, které ukazují i periferie, avšak ve světle naděje,“ připomíná odpověď hosta Kateřina Koubová. Mons. Dario Viganò ocenil, že zdejší katolické mediální projekty nejsou jen přežívající dotované systémy a že redakce přitahují i mladé lidi.
Po setkání se Mons. Viganò netajil, že ho některá zjištění překvapila: „Na malou zemi máte rozmanitá křesťanská média, která jsou živá a pracují s velkou profesionalitou i nadšením.“ Jeho slova potěšila i hostitele, generálního sekretáře ČBK P. Stanislava Přibyla: „Náš česko-moravsko-slezský mediální svět je podle něho velmi kompetentní a dobře fungující. Na to si vzpomenu, až zas bude někdo nadávat, že ty noviny, rádio či televize u nás za nic nestojí,“ zdůraznil P. Přibyl.
Mons. Vigana předcházela pověst schopného odborníka a manažera. „Setkali jsme se s mužem velmi empatickým a přátelským, který navíc dokáže několika slovy účinně povzbudit,“ popsal na závěr návštěvy P. Přibyl. „Neuměl ani slovo česky, ale často se stávalo, že nám rozuměl. Říkal, že stačí umět řeč rukou a mít empatii. A naše novináře jistě potěšilo, že je povzbuzoval přesně tam, kde to potřebovali, jako by přesně věděl, kde nás tlačí bota,“ zdůraznil P. Přibyl.
Mons. Dario Viganò nebyl v ČR poprvé. Přicestoval již dvakrát jako turista. „Doufám, že tu nebyl naposledy. Mám pocit, že jsme z této návštěvy vyšli potěšeni, povzbuzeni, s novou chutí k službě evangeliu a církvi. A že máme nového přítele v srdci Věčného města k tomu,“ uzavřel generální sekretář ČBK.
Z odlétajícího letadla pak ještě od Mons. Vigana obdržel krátkou textovou zprávu na rozloučenou: „Ze srdce děkuji za milé přijetí. Děkuji biskupské konferenci a děkuji všem přátelům z katolických médií. Jsme spojeni v modlitbě.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou