Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Putování za sv. Cyrilem a Metodějem

26. 6. 2018

Tisk

V těchto dnech se naše zraky obracejí k starobylému Velehradu. Mnozí tam opět poputují, aby oslavili slovanské věrozvěsty. Také se tam vypravím. Letos poprvé jako biskup, abych s ostatními spolubratry biskupy Čech a Moravy slavil i pracoval.

Vydání: 2018/26-27 Putování za sv. Cyrilem a Metodějem, 26.6.2018, Autor: Zdenek Wasserbauer


A těším se tam! Zatím jsem ale stále v Praze a mám plno práce v červnovém provozu pražského arcibiskupství.
Věrozvěsti na arcibiskupství
Některé všední dny slavím ranní mši sv. v kapli Arcibiskupského paláce. Na čelném a nepřehlédnutelném místě jsou tu ve dvou nikách – každý po jedné straně oltáře – zobrazeni svatí Cyril a Metoděj. Metoděj v albě, dalmatice a ornátu s mitrou a berlou v pravé ruce. Cyril také v albě, ornátu s mitrou a berlou. V levici třímá knihu. V době renesanční, kdy jejich zobrazení v kapli vzniklo, byli oba věrozvěsti v Čechách velmi ctěni. A protože mají oba na hlavách mitru, zřejmě živá byla i tradice, podle níž v Římě vysvětili na biskupa nejen Metoděje, nýbrž i Cyrila.
Pohled z Hradčan ke Karlínu
Jednou až dvakrát týdně mám také mši sv. v pražské katedrále, a pokud je to jen trochu možné, zajdu vždy coby generální vikář k náhrobku sv. Jana Nepomuckého, zastavím se u hrobu sv. Víta, na jehož svátek jsem se narodil, a pomodlím se u ostatků sv. Vojtěcha. Na oltáři vidím nejen sv. Vojtěcha, ale z obou stran jej obklopují také Cyril s Metodějem. Jejich vyobrazení z konce 19. století nicméně navazuje na tradici jejich zobrazování v katedrále sahající až do doby Karla IV. Když už jsme duchem přítomni v pražské katedrále, dovolím si připojit ještě jednu zajímavost. V srdcích mnoha z nás doznívají slavnostní okamžiky spojené s převozem ostatků kardinála Josefa Berana do této katedrály: novokněz Josef Beran slavil po návratu ze studií v Římě svou první mši svatou v den slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje v pátek 5. července 1912 v chrámu sv. Bartoloměje v Plzni.
A přidám ještě jeden svůj červnový pracovní pohled: když se dívám z Hradčan na Prahu (a žehnám jejím obyvatelům), pak nelze přehlédnout dvě mohutné věže krásného chrámu sv. Cyrila a Metoděje, který nechal v Karlíně v roce 1863 postavit kardinál Schwarzenberg k 1000. výročí jejich příchodu.
Věrozvěstové v osmičkovém roce
Každý ze čtenářů Katolického týdeníku si jistě může sám vybavit jemu blízké místo či vyobrazení spojené s těmito dvěma světci. Slovanské věrozvěsty vidím propojené nejen s Velehradem, ale s celou naší krásnou zemí. Vidím jejich úctu jakoby klenoucí se z Moravy přes celé Čechy. Měli bychom si ji připomínat zvláště v letošním roce osmičkových výročí.
Slavnost sv. Cyrila a Metoděje by měla být vzhledem k jejich významu pro naše dějiny jedním z vrcholů oslav stého výročí naší státnosti. Všichni asi na Velehrad nepoputují, ale všichni se mohou tam, kde žijí, ke svatým věrozvěstům v tyto dny a třeba i v dalších měsících tohoto jubilejního roku obracet, abychom společně děkovali za to, že stojíme na křesťanských základech, a prosili, aby víra v naší zemi nevymizela, ale naopak se šířila a obracela lidská srdce.
Svatí Cyrile a Metoději, orodujte za celou naši zemi, za mír a blaho a za novou otevřenost českých i moravských srdcí pravému Světlu, které jste nám přišli hlásat!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou