Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Půst jako cesta k duchovní zralosti

10. 3. 2011

Tisk

Vydání: 2011/11 Postní jídelníček, 10.3.2011, Autor: Martin T. Zikmund

„Kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, vezmi svůj kříž a následuj mne,“ říká Ježíš svým učedníkům. Jako by to však byla řeč z jiného světa, než ve kterém žijeme my. Kdo si totiž dnes chce získat „učedníky“, či spíše hlasy nebo popularitu, slibuje hory doly. A dělá to přesně naopak než Pán.

Třeba při volební kampani: „Zvolíte-li mě a dáte-li mi do rukou moc, budete se mít dobře.“ Nebo při obchodní reklamě: „Koupíte-li si tento výrobek, budete mít snadnější život.“ Nebo při získání nového klienta: „Pojedete-li s naší cestovní kanceláří na dovolenou, budete šťastní.“ – Stačí prý jediné: dát jim hlas nebo poslat peníze či zarezervovat místo. Víc od nás nikdo nechce. To je realita, v níž žijeme a jejíž jsme samozřejmou součástí. Jako křesťané ale víme, že právě proto potřebujeme slyšet i jiný hlas. Hlas toho, který nám nejprve přinesl na kříži vykoupení a teprve potom řekl: „Dána jest mi všeliká moc na nebi i na zemi.“ Toho, který nás i v našich zhýčkaných časech vyzývá, abychom „zapřeli sami sebe“ a šli za ním. Církev je snad jediná instituce, která v našich poměrech učí lidi sebezáporu. A nejen lidi nějak vyhraněné, například naladěné na velké sportovní výkony, ale všechny – s výjimkou malých dětí a nemocných. Dobrovolný sebezápor je totiž nezbytný prostředek k osobnostnímu růstu a duchovní zralos- ti. Podle Bible se tento sebezápor projevuje třemi způsoby: postem, modlitbou a konáním milosrdenství. Že toto trojí je vzájemně propojeno, dosvědčuje i Ježíšovo kázání na hoře (Mt 5–7), v němž Pán předkládá své pojetí Tóry, nový výklad a zároveň sumář Božího zákona. V našem tématu se zaměříme jen na půst. A to půst, který se týká pokrmu. Jsou totiž samozřejmě i jiné druhy postu – například půst od zábavy (televize, divadlo, kino, internet) anebo aktuálně i půst od používání auta, tzv. autopůst – viz http://autopust.cz/ To vše má svou hodnotu. Každý ví, čeho se nejvíc potřebuje zříci. V našem tématu zůstaneme u tradičního vymezení půstu, který má co činit s naším jídelníčkem. Ale snad netradičně chceme pro tento druh půstu získat nejen duchovní čidla našich čtenářů, ale i chuťové buňky. Chceme aspoň poukázat na to, že půst může být i chutný a že tato změna může být nejen pro naši duši, ale i pro naše tělo změnou vítanou. A že k půstu lze přistupovat tvořivě. Nemluvě o tom, že ve výjimečném případě, kdy půst znamená celodenní zřeknutí se stravy, může nakonec i našemu tělu prospět. Půst je každopádně spojen s rozhodnutím. A důsledky tohoto rozhodnutí jsou – zejména zpočátku – dosti citelné. Ale stojí za to vydržet. Čtyřicetidenní půst před Velikonocemi (s výjimkou nedělí a s důrazem na začátek půstu o Popeleční středě a jeho vyvrcholení o Velkém pátku) je doba dost dlouhá na to, abychom se pustili do změny našeho zaběhnutého životního rytmu. Třeba nám to nevydrží dlouho. A třeba po prvních krůčcích dočasně odpadneme a zase se k tomu ke konci postního období vrátíme. Určitě však z toho nakonec budeme mít dobrý pocit, pokud se o to aspoň pokusíme. Přijměte tuto dvoustranu jako možnou inspiraci pro tyto kroky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou