Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Situace tu nebyla k žití…

12. 8. 2014

Tisk

Když přišla zpráva, že ve středu 30. července 2014 v bavorském Rosenheimu na selhání srdce náhle zemřela výtvarnice, 

Vydání: 2014/33 František se obrací k Asii, 12.8.2014, Autor: Jaroslav Šubrt

spisovatelka a básnířka Gertruda Gruberová-Goepfertová, bylo to k neuvěření.
Vždyť ještě docela nedávno, v polovině letošního června, mohlo několik z nás čerstvou devadesátnici spatřit v plné životní svěžesti na vernisáži jejích obrazů v kutnohorském GASKu a pak v družném hovoru s ní posedět v nedaleké zahradní restauraci. Na výstavě, o níž jsme referovali v posledním čísle Perspektiv, představila dosud nejrozsáhlejší a nejkompletnější průřez svou malířskou tvor-
bou.
A aby těch podivných souběhů okolností nebylo málo: kromě toho, že nás malířka opustila na den přesně, kdy předplatitelé dostali do schránek zmíněné číslo KT s Perspektivami, důkladně si zařádil i redakční – ne šotek, nýbrž přímo rarach. Reprodukce obrazu Zelenomodré Ukřižování, doprovázející článek Miloše Doležala, se totiž na našich stránkách objevila vzhůru nohama, za což se autorce obrazu i autorovi článku dodatečně omlouváme.
Bylo vidět, že ta situace není k žití, že ti lidé jsou jak ovce.
Gertruda Gruberová-Goepfertová (nar. 1924) pocházela ze sklářské rodiny. Malířské nadání projevovala už v raném dětství – její talent při jedné příležitosti ocenila i Zdeňka Braunerová. Středoškolská studia absolvovala na gymnáziu v Kyjově. Už tehdy uveřejňovala své literární příspěvky v několika časopisech (Národní politika, Studentský časopis, Jitro) a postupně navazovala kontakty se známými katolickými literáty – Čepem, Zahradníčkem, Demlem. Koncem války byla totálně nasazena v kyjovských sklárnách a brzy po jejím skončení se nechala zapsat na pražskou Uměleckoprůmyslovou školu. Studovat začala v ateliéru Františka Tichého. Atmosféra tam ale byla nesnesitelná, její spolužáci už tehdy „komunisticky blbli“, a proto přestoupila k Antonínu Strnadelovi. V jednom rozhovoru pro Český rozhlas po letech vyznala: „Bylo vidět, že ta situace není k žití, že ti lidé jsou jak ovce.“ Logickým vyústěním byla volba exilu. V roce 1949 odjela na stipendium do švýcarského Curychu, odtud do Paříže, na počátku padesátých let se usazuje v Mnichově, kde její manžel Leo Gruber pracuje v české redakci Radia Svobodná Evropa. Od roku 1979 žila v bavorském Rosenheimu.
Malířské a literární dílo Gertrudy Gruberové-Goepfertové je i navzdory často složitým životním okolnostem (chudoba pařížských let, výchova pěti dětí, několikeré stěhování) nesmírně bohaté a různotvárné. Od šedesátých let také spolupracovala s řadou exilových nakladatelství a periodik. Asi nejplodněji s římskou Křesťanskou akademií, pro niž vytvořila řadu knižních obálek, svými ilustracemi zpestřovala mimo jiné stránky časopisu Nový život. Po listopadu 1989 vycházejí její básnické sbírky, knihy krátkých próz a pořádají se výstavy i ve staré vlasti.
BYLA NAŠÍ POZORNOU ČTENÁŘKOU
V neposlední řadě zanechala stopu na našem periodiku, v Perspektivách – v jednom období se částečně podílela na jeho grafické podobě. Otiskli jsme množství jejích kreseb, textů, rozhovorů i vzpomínkových črt jejích přátel. Nepřestáváme jí být vděčni rovněž za vřelá slova podpory a zájmu, která nám adresovala nejen při osobních setkáních, ale i v dopisech pravidelně přicházejících z její bavorské domoviny – byla naší pozornou čtenářkou. Requiescat in pace.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou