Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Deset let Noci kostelů

2. 5. 2018

Tisk

Noc kostelů začínala před deseti lety nesměle jako import z Rakouska v brněnské a plzeňské diecézi. Dnes je součástí života farností v celém Česku. Hovořili jsme o této akci s brněnským biskupem VOJTĚCHEM CIKRLEM, který „dovoz“ Noci kostelů před lety zaštítil.

Vydání: 2018/18 Na festival víry se všemi diecézemi, 2.5.2018, Autor: Jiří Macháně


Jsem rád, že se s Boží pomocí podařilo proměnit očekávání a nadšení stovek pořadatelů v radost a obrovský zájem návštěvníků.
Mnoho z nich přišlo během uplynulých deseti let do kostela vlastně vůbec poprvé v životě. Od začátku jsem své spolupracovníky podporoval a díky jejich nasazení a obětavosti se povedlo přenést do České republiky akci, která u nás svým rozsahem a náplní neměla a dosud nemá obdobu.
Noc kostelů se stala příležitostí poznat duchovní a historickou hodnotu chrámů, kolem nichž mnoho lidí denně nevšímavě prochází.
Do řady farností přinesla svěží vítr. Nadšení několika farníků strhlo ostatní a dnes společně vytvářejí nejen program pro Noc kostelů, ale také pro další aktivity během roku. A pro návštěvníky, kteří s farností nežijí, je Noc kostelů příležitostí poznat krásu, hloubku i rozmanitost života církve.
Kněz a farní společenství, kteří jsou ochotni spolupracovat, otevřít svůj kostel i svá srdce a věnovat čas péči o návštěvníky. Jednou z charakteristik Noci kostelů je dobrovolnost. Farnosti se přihlašují každý rok, ale mohou také některý ročník vynechat a dopřát svým pořadatelům možnost prožít Noc kostelů jako návštěvníci někde jinde, kde se mohou inspirovat.
Když odráží to, čím farnost žije, a je svědectvím místního společenství o životě z víry. Líbí se mi, když farnost vyzvedne některé téma, které je v kostele třeba výtvarně ztvárněno, a na něm postaví svůj program. Takže se návštěvníci dozvědí nejen historii, ale i příběh – například co pro místní farníky znamená patron kostela, významný obraz či socha.
Citlivě a vhodně zpracované divadlo či hudba jsou a historicky také byly prostředky, které mohou promlouvat k lidem bez ohledu na to, zda jsou či nejsou věřící. Jedním ze základních cílů Noci kostelů je vytvořit právě „nízkoprahovou“ nabídku k setkání pro lidi, kteří stojí mimo církev či postávají na okraji. Kulturní pozadí programu a jedinečná atmosféra noci umožňují oslovit skutečně co nejširší veřejnost. A o to jde.
Účastním se jí pravidelně a několikrát jsem se „propovídal“ až k půlnoci. Často i s návštěvníky ze zahraničí. Nakonec se společně modlíme a stovkám lidí, kteří i v pozdní noční hodinu zůstávají v katedrále, dávám požehnání na cestu.
Oslovuje mne obětavost pořadatelů a sounáležitost těch, co dorazí, bez ohledu na vyznání. A také jejich otevřenost přijímat duchovní impulzy.
Tato touha se objevuje a odpovědí na ni je další a jen o málo mladší pastorační aktivita nazvaná Nikodémova noc (www.nikodemovanoc.cz). V programech Noci kostelů se stále častěji objevují i nabídky žehnání, modlitby, možnosti duchovního rozhovoru. V centru Brna jsme dokonce jeden kostel vyhradili právě a jen pro ztišení a modlitbu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou