Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Provoněné večerní písně

26. 4. 2022

Tisk

Po dvouleté odmlce vynucené pandemií řada farností obnoví květnové večerní pobožnosti k Panně Marii. Zvyklost „májových“ pokračuje.

Vydání: 2022/18 Objevit Boží milosrdenství, 26.4.2022, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma 18


Suchá třešeň v květ se halí / na sedmerých haluzích / studánka se pod ní prýští / v sedmi čistých paprscích. Tak zní úvodní sloka originální Svatoňovické poutní písně z roku 1915. Lidé si ji po covidovém útlumu mohou letos v poutním kostele Panny Marie Sedmiradostné v Malých Svatoňovicích zase společně zazpívat. Letošní nedělní podvečerní májové pobožnosti navazují na silnou tradici zdejší mariánské úcty, místo je široce proslavené nejen v Podkrkonoší svými poutěmi.
V moravských Rajnochovicích budou „májové“ v měsíci květnu slavit každý den. „Pokud tedy nebude silně pršet,“ upřesňuje
P. Jiří Šůstek, administrátor farnosti Rajnochovice, „budeme se scházet u kapličky v Podhradní Lhotě.“ A jak budou tato setkání probíhat? „Osvědčilo se nám číst něco čtivého a propojeného se životem, třeba knihu rozhovorů s inspirativní osobností,“ říká kněz a upřesňuje: „Letos to bude s otcem biskupem Josefem Hrdličkou.“ Pro děti pak mají připravený jiný příběh a také hru. Loni putovali s Pannou Marií za Alžbětou – za každou účast na májové se posunuli o políčko dopředu nebo získali indicii, kde najdou odměnu. „Bývá to milé setkání, prodchnuté lidskostí, zpěvem, modlitbou a humorem,“ dodává P. Šůstek.
Mayovka na májové
Kde v údolí ku řece hora má sklon / všem poselství andělské zvěstuje zvon. // Ave, ave, ave, Maria! – tak zní jiná, na Moravě oblíbená mariánská píseň. „Májová pobožnost je pro mě hlavně o zpěvu. Jako dítě jsem všechny mariánské písně pečlivě poslouchala a řeknu vám proč,“ svěřuje se knihovnice Jana Nováčková z Brna. „Zrovna v té době jsem podlehla ‚mayovkám‘ a ve třetím díle Vinnetoua je tento apačský náčelník okouzlen zpěvem mariánské písně.“
Paní Nováčková má pravdu: Vinnetoua zaujme nejprve cinkot zvonku, který svolává věřící na krátkou pobožnost, posléze krátká mariánská píseň zpívaná osadníky z Evropy. A tento zážitek je pro něj natolik zásadní, že když je o pár stránek později smrtelně raněn, v posledních chvílích života si přeje slyšet právě tuto píseň. S vyznáním víry pak umírá. „Takže Panna Maria byla i na Divokém Západě a Vinnetou si myslel, že ona je něco jako Manitů, říkala jsem si jako dítě,“ pokračuje knihovnice Nováčková a dodává, že od té doby pátrá, kterou mariánskou píseň měl Karel May na mysli. Zatím bezúspěšně. „Ale já to snad ani vědět nechci,“ říká závěrem, „příběh z knihy se mi na květnových pobožnostech propojil s písní, kterou vedle mě zpívala moje babička – tak silně a vroucně, že jsem pochopila, jak krásné to asi mohlo být. A ten pocit čehosi vznešeného a hlubokého ve mně zůstal doteď.“
Vyzvánění zvonku v podvečer, vůně květu a mariánská píseň v přicházejících květnových dnech je opravdu něco vznešeného a hlubokého. A nevyslovitelného. V Čechách, na Moravě, na Divokém Západě i kdekoli jinde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou