Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Projekt 100 nabízí různé podoby lásky

18. 1. 2011

Tisk

Vydání: 2011/4 Vládní reformy, 18.1.2011, Autor: Lukáš Jirsa

Putovní přehlídka kvalitních filmů Projekt 100 letos nabídne pouhých šest snímků. Každý z nich nicméně stojí za pozornost. V tomto případě platí, že méně je více – méně titulů, více kvality. Jednotící linií 17. ročníku je láska.

Za pozornost rozhodně stojí nejen výjimečný film klasika polské kinematografie A. Wajdy Puškvorec (2009), který je svébytnou meditací o smrti a na nějž je pěna chvála ze všech stran, ale i ostatních pět snímků. Menší počet titulů je zapříčiněn finanční krizí. Pro všechny filmy platí, že patří skutečně mezi kvalitní filmová díla, ať jejich původ nalézáme v roce 1929 jako v případě českého klenotu Erotikon režiséra Gustava Machatého či v roce 2010, jak tomu je u britského snímku Další rok brilantního režiséra M. Leigha. Oproti ročníkům „králíkovské“ éry také vidíme větší zastoupení čerstvých a festivalovými cenami ověnčených filmů.

PODOBY LÁSKY

Jednotící linií by v letošním roce měla být láska a její různé podoby. Umělecký ředitel AČFK Pavel Bednařík říká: „Na rozdíl od loňské žánrově tematizované souhry filmů noir pojí tu letošní vnitřní, efemérní a nekategorické pouto. Tím poutem a tmelem jsou láska a vášeň v rozmanitých podobách – romantické vzplanutí, absence lásky, vášeň a intriky bonvivánů, láska spasitelská, ochranitelská, falešná i spirituální.“ O jisté podobě lásky vypráví i islandský scenárista a režisér Dagur Kári (nar. 1973). Ten má za sebou dva snímky a v obou z nich byly hlavní postavy vyděděnci ze společnosti. Jeho druhý film dokonce nesl vyděděnost hlavního protagonisty i v samotném názvu – Outsider (2005). Ani jeho třetí dílo, působivé tragikomicky laděné komorní drama pojmenované Dobré srdce (2009), tentokrát natočené v USA, výrazně nevybočuje z této linie. Příběh dvojice mužů, kteří se náhodně setkávají v nemocničním pokoji, je příběhem zvláštního (ne)přátelství. Mizantropický majitel baru Jacques a poněkud uťápnutý, ale v jádru dobrý mladík Lucas utvářejí svéráznou dvojici. První z nich je v nemocnici již s několikátým infarktem a druhý zase kvůli svému nepovedenému pokusu o sebevraždu. Jejich vztah mistra a učedníka ovšem není jednoduchý. Barman Jacques se snaží mladému Lucasovi předávat své profesionální i životní zkušenosti – nicméně barmanova odměřenost a mizantropie se nesetkává s pochopením u přirozeně dobrosrdečného chlapce. Konflikt pak dostává nový rozměr, když do baru vstupuje krásná mladá Francouzka April, letuška vyhozená z práce, protože nedokázala překonat svůj strach z létání. Působivost této tragikomedie je utvářena kvalitními hereckými výkony, důsledně svébytnou obrazovou složkou a výrazným hudebním doprovodem. Dagur Kári dokázal odlehčeným způsobem hovořit o závažných věcech lidského života, navíc na vysoké umělecké úrovni.

DALŠÍ ROK

Britský režisér Mike Leigh patří k tvůrcům, kteří se opakovaně vrací k tomu základnímu, totiž k mezilidským vztahům. Jeho Další rok je opět až krutou, i když z počátku lehce humornou sondou do „rodinné kuchyně“. Tentokrát je ta kuchyně naplněna štěstím a pohodou. Manželé Tom a Gerri se totiž i po desítkách let manželství skutečně milují a jsou se svým životem navýsost spokojeni. Do jejich domácnosti však přicházejí přátelé, kteří na tom již tak dobře nejsou – rozvedená alkoholička Mary či starý kamarád Ken, který se snaží předstírat, že v jeho životě je vše tak, jak má být. Mike Leigh vždy dokázal portrétovat lidské charaktery s krutou pravdivostí a daří se mu to i nyní. Je to právě jeho film, který také snad nejjasněji ukazuje tu nejzákladnější potřebu člověka, totiž milovat a být milován.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou