Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Konzul: Je důležité, aby pomoc Ukrajině pokračovala

14. 4. 2015

Tisk

MIROSLAV KLÍMA je českým konzulem na Ukrajině, konkrétně ve Lvově. Je jedním z nejpovolanějších lidí, kteří mají přehled o tamější situaci a znají dobře mentalitu místních obyvatel. Navíc svým přístupem, lidskostí a skromnou pracovitostí umožňuje, aby zde významně pomáhala i Charita ČR.

Vydání: 2015/16 Papež vyhlásil Svatý rok, 14.4.2015, Autor: Diana Tuyet-Lan Kosinová

Příloha: Caritas

Do Lvova jsem přijel v roce 2013. A co mě k tomu vedlo? Diplomat by se měl snažit získat co nejvíce zkušeností jak z různých teritorií, tak z různých oblastí diplomatické práce. Po působení v Moskvě, Bratislavě a New Yorku se mi návrat do „východní Evropy“ zdál tím správným krokem. Navíc jsem nikdy nepůsobil na generálním konzulátě, kde se pravomoci a úkoly odlišují od úkolů velvyslanectví nebo stálých misí při mezinárodních organizacích, pro něž jsem v minulosti pracoval. Ukrajina je a vždy byla významnouevropskou zemí se zajímavým politickým vývojem, což v neztenčené míře platí i pro její západní část, která je v naší konzulární kompetenci.
Ač je zóna bojů od Lvova vzdálena několik stovek kilometrů a situace v oblastech západní Ukrajiny, které spravujeme, je dlouhodobě bez významnějších incidentů, je samozřejmé, že dopady jsou cítit i zde. Podpora proevropského směřování i územní celistvosti země byla na západní Ukrajině vždy vysoká a to se nezměnilo ani nyní. Lidé tady však řeší otázky nejen politické, ale i ekonomické. Obtížně se vyrovnávají s dopady krize, důsledky kolísání měny a souvisejícím růstem cen v obchodech i nákladů na bydlení.
Velikonoce jsou tam daleko více spojeny s vírou než u nás, kde si už mnozí lidé nejsou vědomi jejich původního významu. Na západě Ukrajiny byly tyto tradice dodržovány i v dobách Sovětského svazu ve značně vyšší míře než ve zbytku Ukrajiny.
Pečlivá příprava probíhá mnoho dnů před samotnými svátky a vrcholí na Zelený čtvrtek. Půst začíná čtyřicet dní před Květnou nedělí a vrcholí na Velký pátek. Na Bílou sobotu probíhají poslední přípravy na hlavní svátky – peče se beránek, připravuje sváteční koš. Ten by se měl podle tradice žehnat až v neděli, ale z důvodu velkého zájmu se tak děje už od soboty odpoledne.
V sobotu večer pak jdou všichni do kostela, o půlnoci začíná procesí a jednu hodinu po půlnoci velká sváteční mše. Lidé by se v průběhu tří dnů svátků měli nacházet mimo své domovy a společně oslavovat Ježíšovo vzkříšení. 
Ve Lvově se lidé v obrovském počtu scházejí v Ševčenkovském háji.
Prvním kontaktem byla spolupráce s Oblastní charitou Znojmo při pomoci v Zoločivu, malém městě na cestě ze Lvova do Ternopilu. Byl jsem ohromen mírou odhodlání jejích pracovníků pomoci lidem na západní Ukrajině, předávat zkušenosti místním charitativním organizacím, aby i ony byly v budoucnu schopny samostatně pomáhat vlastním lidem nebo třeba i za hranicemi.
Předávání zkušeností považuji z dlouhodobého hlediska dokonce za významnější než aktuální poskytování humanitární pomoci. Ukrajina prochází podobným vývojem, mluvím tu hlavně o pomoci potřebným, jaký jsme zažili v ČR před více než dvaceti lety, a není sebemenší důvod, aby zdejší charitativní organizace opakovaly chyby, které se děly u nás.
Oceňuji a jsem výrazným zastáncem, aby bylo s místními partnery předem konzultováno, jakou pomoc potřebují. Někdy to mohou být potraviny, jindy zase oblečení, zdravotnické přístroje nebo, jako tomu bylo v případě Oblastní charity Znojmo, svíčková dílna. Cenná je obzvláště pomoc, která má dlouhodobější charakter a díky níž si místní charita může přivydělat na své aktivity.
Velmi se mi líbila i humanitární pomoc, kterou dovezly znojemská a olomoucká charita. Jednalo se o zakoupení přístrojů do vybraných nemocnic. Tato pomoc šla do nemocnic v místech, jež nejsou na očích jako velká města, což je o to cennější. Z poskytnutých finančních prostředků navíc byly přístroje zakoupeny u místních výrobců. To má výhodu v tom, že se místním nemocnicím lépe pracuje se známými přístroji. Ale vlastně se tak pomohlo dvakrát – jednou ukrajinskému výrobci, který nyní zakázek moc nemá, a pak zdravotnickým zařízením, jimž byly vybrané přístroje darovány.
Podle mě bude velmi podstatné, aby pomoc nebyla pouze jednorázová v době, kdy se o Ukrajině mluví ve sdělovacích prostředcích, ale aby pokračovala i později a byla dlouhodobá. Počítám k ní předávání zkušeností místním organizacím, jež by v budoucnu mohly převzít roli, kterou momentálně plní zahraniční humanitární organizace. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou