Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Dovolme si být šťastnějšími!

17. 2. 2015

Tisk

Já se vám někdy chovám jako chlapík, co se jej „taky dotkla“ postní doba. Jak se to říká? „V postu jdu do sebe – jím plesnivé sýry, piju stará vína a jezdím v autě bez střechy.“ Jednoduše – postní doba začala, a já nezměnil vůbec nic, naopak, stále toužím po něčem lepším, výkonnějším, akčnějším. Cítím ale, že něco pro něco a pro někoho přece udělat musím! Ve svém elektronickém diáři sleduju: zachránit muslimsko-křesťanský dialog; zajít už konečně za těžce nemocnou paní do nemocnice; zajít na vyšetření po padesátce. Pak potřebuji dopsat tento článek. Dát na Facebook odkaz na užitečný text. A ještě… A…

Vydání: 2015/8 Stůjte na periferiích!, 17.2.2015, Autor: Mons. Martin Holík

Příloha: Průvodce postní dobou

…A potřebuji si připomenout, že uprostřed rušné činnosti Ježíš vstával časně ráno, když ještě všichni spali, a chodil na skrytá místa, aby se tam modlil. A že pak sestupoval dolů a zcela zdarma léčil, uzdravoval a vracel lidem důstojnost tím, že nevyzdvihoval jejich hříchy, ale dával naději na přítomnost i budoucnost. Odpouštěl, uf!
Ta postní trojčata jedno bez druhého nemohou být. Štědrost neboli almužna mě dělá radostným, neboť „blaženější je dávat než dostávat“. Také mě učí plánovat, rozvažovat, brzdit v „šopování“. Postem konečně trochu zhubnu, dokážu si, že to dokážu, a tak trochu tím vyjádřím solidaritu s těmi, kdo hladovějí nedobrovolně. A ušetřený peníz z nenávštěvy restaurace pošlu tam, kde někomu i to málo pomůže moc. A modlitba? Tou s Janem Zahradníčkem, „když na krok vidět není, zasahuji v sám střed dění, s anděly kopí lámu v Boží při, co o hruď zdrávasů letících bez umdlení třpyt Hvězdy jitřní tmou se rozráží“. Jak vznešené a prosté zároveň. Mimochodem víte, že tuto trojici sdílí křesťané i se Židy a muslimy?
Při hovorech u lůžek umírajících se řeč často stočí k několika tématům: Přál bych si, abych měl odvahu žít život podle sebe, ne život podle očekávání druhých. Abych býval tolik nepracoval. Abych býval měl víc kuráže vyjádřit své pocity. Abych zůstal v kontaktu se svými přáteli. Abych si dovolil být šťastnější.
Dovolme si prosím být ve svatopostní době šťastnějšími! Papež František před pár dny jen tak zastavil u romského tábora na okraji Říma a spontánně se s místními pozdravil, pomodlil, požehnal jim a požádal o modlitbu. Nepochybně ty lidi učinil na chvíli šťastnými. Spot o srdečnosti a lidskosti obletěl díky našim klávesnicím mnohomilionkrát celý svět. I v tomto jdu do sebe: Chtělo by to méně klávesnicování a více setkávání.
Shrnuto: V postní době jím netučné sýry, víno piju střídmě a jezdím v autě se střechou. Chci si při tom všem více a vděčněji uvědomovat, co mám, když mám víru, církev, rodinu, přátele, bližní. Tak konec čtení, milí, a vzhůru do práce.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou