Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Soutěž kapličky: konec a nový začátek

20. 3. 2006

Tisk

Vydání: 2006/12 Jaká jsou naše setkání s Biblí?, 20.3.2006, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Nejen na Moravě, ale už i v Čechách proběhl první ročník soutěže v poznávání a mapování drobných sakrálních objektů. Zatímco na Moravě stojí za akcí aktivisté Moravsko-slezské křesťanské akademie (MSKA) Kyjov, v Čechách ji organizuje jednotlivec - Petr Šťastný. „Je veselé, když o mě někde mluví v množném čísle jako o ,organizátorech‘,“ usmívá se.

Uzávěrka české části soutěže nazvaná Kapličky pro Zdeňka Čížkovského byla do konce loňského roku a v rukách „organizátorů“ se sešlo dvacet soutěžních příspěvků. Tento celkem nízký počet Petra Šťastného nemrzí – uvědomuje si, že soutěž byla vyhlášena až na sklonku léta, a nešlo tedy o plnohodnotný rok. Vítěz vyhlášen nebyl. „První cena udělena nebude, protože všechny příspěvky jsou vynikající – do některých jsem se doslova zamiloval,“ pochvaluje si Petr Šťastný. Všechny příspěvky budou odměněny plošně – ceny obstará z vlastních zdrojů organizátor akce a budou doplněny knihami z Karmelitánského nakladatelství – a všechny se automaticky přesunou do soutěže pro rok 2006. Do ní pak mohou své příspěvky posílat i další zájemci, kterým není lhostejný osud kapliček, křížků a božích muk ve svém okolí.

Petr Šťastný žije v Praze a se svými aktivitami začínal ve lhotecké farnosti. Doufal, že se mu podaří sehnat „podobně postiženého blázna“ i z jiných oblastí Čech. Nakonec zatím zůstává sám, ale přesto se mu sešly příspěvky i z Vysočiny, Orlických hor a dalších míst. „Souvisí to s chalupařením; lidé si informaci našli v pražském kostele a po kapličkách se pak poohlédli na chalupě. S tímto efektem jsem nepočítal a moc mě potěšil,“ říká Petr Šťastný.

Cenné je to, že kromě faktického popisu architektury a technického stavu objektu jsou v příspěvcích obsažena jména lidí, kteří se o záchranu sakrální stavbičky zasloužili. Z příspěvků lze vyčíst i silné citové pouto jejich autorů ke kapličkám. Jiří Piskáček píše například o kapličce v Holi na okrese Praha–západ: „Kaple svaté Kateřiny dnes září nádherou. Stojí v tiché obci, kde končí silnice a kde mnoho aut neprojíždí. Říká se, že je zde takové ticho, že je až slyšet. Vesnice i kaplička jsou balzámem v dnešní uspěchané době. Věřím, že tímto balzámem zůstane naše svatá Kateřina i nadále - na věky věků.“

Petra Šťastného velmi potěšila i reakce jednoho faráře od Mladé Boleslavi: „Napsal, že mu kapličky daly posilu do další práce a vědomí, že svět není tak zkažený a zdecimovaný, když se stále ještě konají spontánní akce bez finanční motivace.“

Morava potřetí

Na Moravě a Slezsku byl vyhlášen již třetí ročník této soutěže. „Dejme novou náplň svým procházkám, výletům, pobytům na chatě či chalupě. Dívejme se pozorně kolem sebe a objevujme ona malá tajemství božích muk, křížků u cest, kapliček na okraji lesa a svatých obrázků zavěšených na kmeni starých stromů,“ vybízí organizátoři z kyjovské pobočky MSKA. I když se v prvních dvou ročnících akce sešla celá řada příspěvků, stále ještě zbývají mnohá bílá místa, která se dají popsat, poznat a zdokumentovat.

Jak nás informoval kyjovský člen MSKA Vladimír Výleta, soutěž je letos obohacena o novou kategorii nazvanou „Duchovní stezky“: „Soutěžící mohou navrhnout stezky pro pěší nebo cyklisty kolem menších sakrálních staveb v katastru své obce, celé farnosti, případně na území děkanátu.“ Trasu je třeba zakreslit do kopie turistické mapy, přidat popis trasy a jednotlivých zastávek. Mimo soutěž mohou soutěžící poslat také dvojici fotografií stejné stavby z různého období – před opravou či úklidem a po zvelebení objektu. Uzávěrka soutěže je 30. září 2006; komise vyhodnotí došlé příspěvky a 15 nejzdařilejších odmění.

* * *

Mezi kapličky, které jsou v žalostném stavu, patří i ta v lesích za vesnicí Sirá poblíž obce Zbiroh. Popsala a vyfotografovala ji Anna Maredová: „Vtáhne nás do doby, kdy k sobě měli lidé blíž a s láskou a obětavostí stavěli Pánu a Panně Marii stánek jako poděkování.“ Popis zázraku, který se tu odehrál, a obrázek jsou neporušené: „Zde na přímluvu Marie Panny prohlédnul slepý pacholík čtyři a půl letý Josef Stieler, když se tudy 8. června 1881 vracela spouti ze Sv. Hory jeho matka s ním do Chodova.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou