Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Slovo často skloňované: digitalizace

9. 11. 2004

Tisk

Vydání: 2004/45 Dušičky, 9.11.2004, Autor:

Příloha: Perspektivy

Digitalizace je proces, při kterém výrobci a spotřebitelé začínají stále častěji vyrábět a užívat elektronická zařízení, zpravidla navenek fungující jako ta 'obyčejná', 'stará', tj. analogová zařízení, uvnitř ale skrývající výkonnější, dokonalejší a úspornější 'srdce'. V současném světě analogové i digitální technologie k nerozpoznání splývají. 'Staré' televizory, mobilní telefony, rozhlasové přijímače jsou zpravidla levnější, nové zase chytřejší. V užším smyslu slova znamená digitalizace možnost dopravit k posluchači a k divákovi více rozhlasových a televizních kanálů, a to ve vyšší kvalitě a s dalšími přidanými službami. Digitalizace je tedy 'jen' něco, co úsporněji, vynalézavěji, nápaditěji využívá to, co už přes 80 let funguje (první pravidelné rozhlasové vysílání bylo zahájeno 1920 v USA, televizní o několik let později, u nás fungoval rozhlas od 18. května 1923, televize pravidelně od roku 1954). Je třeba rozlišovat: 1) digitální satelitní vysílání přes družici - satelit na stacionární oběžné dráze kolem Země (DVB-S), 2) podobné vysílání šířené z pozemských vysílačů (DVB-T), a 3) vysílání uzpůsobené pro vysílání rozhlasu pozemskými vysílači (T-DAB). To první (DVB-S) už u nás zdomácnělo, na domech běžně vidíme parabolické antény. To druhé (DVB-T) je předmětem současného zájmu. Takové vysílání se šíří tzv. multiplexy. Multiplex není sada stožárů s vysílači, ale elektromagnetické vlnění šířící tok dat tvořený smícháním několika televizních, několika rozhlasových programů a dalších služeb. Sítě vysílačů, dokonce ani vysílače samotné se od těch analogových příliš neliší. O třetím způsobu, určeném pro rozhlas, napíšu níže.
BUDOUCNOST, NEBO PŘÍTOMNOST?

Sítě DVB-T pro pozemské digitální vysílání jsou dnes u nás tři, žádná z nich zatím není kompletní. Do každé z nich se vejdou asi čtyři televize a asi šest rádií. V létě 2006, po regionální konferenci RCC pro Evropu v Ženevě, přibudou nejméně další tři sítě. Znamená to, že naše země bude zanedlouho moci být pokryta nejméně 24 televizními a 36 rozhlasovými programy. Pro srovnání: při starém způsobu by se do stejného pásma vešlo jen šest televizí a kromě teletextu v podstatě už nic jiného.
DVB-T dnes lze považovat za standard. V okolních zemích buď už začali a jde jim to (např. Velká Británie, Německo), nebo vysílání začínají rozbíhat (např. Itálie, Belgie), nebo stojí na startovní čáře jako naše země (např. Slovensko, Portugalsko, Maďarsko).
Zpočátku budou vysílání i příjem nerozeznatelné od dosavadní nabídky, pouze s jedinou viditelnou odchylkou: při slabém signálu neuvidíte známý šum, zvaný 'zrnění', ale větší nebo menší rozpadající se kostičky, tvořené 'zamrzlým' snímkem - obrázkem pořadu. Zato později, pomocí zpětné linky (telefon, internet, kabelová televize), budeme moci přes televizní obrazovku nakupovat v hypermarketu, hlasovat v soutěžích a v referendech, určovat, pro kterou oblast přesně chceme znát předpověď počasí, budeme moci vyplňovat daňová přiznání, vybírat si filmy nebo si posílat e-maily s přáteli. Obecná dohoda, která s chytrými přístroji budoucnosti tohle všechno dokáže, se jmenuje MHP (Multimedia Home Platform).
Je jisté, že i všechny zde zmiňované technologie budou překonány. Už dnes existují mobilní telefony umožňující přenášet nejen hlas, ale i fotografie a krátké filmy; běžně přenášejí (i když ještě ne levně) i souvislé rozhlasové vysílání, takže zanedlouho nepochybně začnou přenášet i dostatečně technicky kvalitní televizní vysílání - DVB-M.
V současnosti jde o to, aby celý řetěz stávajících činností, tedy: výrobce - velkododavatel - obchodník - zákazník - zákonodárce - provozovatel vysílače (broadcaster) - posluchač, navázal na zmíněnou vynalézavost tvůrců technologií a všechny jeho články došly k takovému souladu, který bude ku prospěchu všem. Protože vlnové rozsahy pro digitální televizní kanály jsou totožné se současnými analogovými, je nutné staré ukončovat, aby nové mohlo začít.
S tím je trochu potíž. Nikdo nestojí o to, aby rázem nemohl zachytit programy České televize. O to, aby přechodné období i další roky nezpůsobily žádné problémy, se stará Český telekomunikační úřad. O dobré využití bohatství kmitočtů se stará Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Každou rodinu ovšem nepochybně čeká nutnost zakoupit časem malou úhlednou krabičku, zvanou set-top-box. V říjnu 2004 ji lze získat za 2300 Kč, aktivní prutovou anténu k ní za 250 Kč. Umí s vámi komunikovat česky. Ceny půjdou postupně zcela jistě dolů.
ČERTOVSKÁ SKŘÍŇKA?
Pokud bychom se na proces digitalizace podívali s prstem varovně vztyčeným, řekli bychom: ano, jako CD mohou přinášet divokou a zlou hudbu, jako videa umožňují promítat si doma násilnosti, jako internet nabízí miliony stránek s nemravnostmi, stejně tak digitalizace vysílání otevírá možnost nedobrých kanálů. Také ale víme, že CD umí hrát hudbu k oslavě Boha, videa a DVD přehrávat obohacující a dobré filmy o lidech i o kráse Božího stvoření, o vítězství dobra nad zlem, a že internet umí být nedocenitelnou pokladnicí vědění.
DIGITALIZACE DNES
V naší zemi lze už dnes pomocí digitálních technologií přijímat více než dvacet česky mluvících televizních kanálů. V Rakousku mají televizní kanál 'O víně', na Slovensku zase čistě zpravodajský kanál. U nás zahajuje vysílání parlamentní televize. Velcí operátoři kabelových rozvodů nabízejí mnoho kvalitních či méně kvalitních kanálů: o sportu, pro děti, o přírodě. Jsou tu desítky českých nebo počeštěných programů. Zmínil jsem, že DVB-T dokáže přenášet i rozhlasové programy. Radio Proglas proto chápe digitalizaci jako příležitost dosáhnout lepšího pokrytí území Česka, proto se chystá zúčastnit se licenčního řízení, až bude vypsáno.
Přijímače DVB-T sice k provozu rozhlasu televizi nepotřebují, vystačí si s malými reproduktorky známými z počítačů, nicméně jsou vesměs uzpůsobeny na 230 V, nemají reproduktorky vestavěné a nejsou logicky určeny k přenášení. Také v pohybujícím se autě nelze z fyzikálních důvodů DVB-T vysílání zachytit bez výpadků, a proto se třeba takové přijímače ani nevyrábějí ve tvaru autorádií.
Digitální přijímače, které umožňují všechno, co současné radiopřijímače, a ještě mnohem víc, jsou ty, které zpracovávají signál T-DAB. Takové přijímače mají zásadní výhodu: jako rozhlasové přijímače opravdu vypadají, jsou na síť i na baterie, do kapsy i na stůl. Stojí už kolem 80 euro, ale na našem trhu zatím nejsou k dostání, protože není důvod; nikdo u nás takto nevysílá. Vysílání způsobem T-DAB je totiž pro vysílajícího několikanásobně dražší než DVB-T a zatím je o ně jen okrajový zájem.
Shrnu-li tedy situaci v oblasti technologie speciálně určené pro digitální rádia, musím poněkud zklamaně konstatovat, že T-DAB se zatím kvůli vysokým nákladům na vysílače, kvůli budoucnosti FM pásma, které se nebude rušit, kvůli své ceně a celkově slabému zájmu vysílajících i případných posluchačů ve světě až na výjimky neprosazuje.
CO S TÍM? ANEB PŘÍLEŽITOST A NABÍDKA
Prakticky žádný ze zmíněných televizních programů nepřináší záruku předkládání rozmanitosti života podle správného pořadí hodnot, jak je známe z Desatera a z osmera blahoslavenství. A tak nemohu neskončit otázkou, která zdaleka není jen řečnická: Považují se křesťané v této krásné zemi - přesto, že je jich málo (a právě proto, že je jich málo) - za ty, kteří jsou schopni sobě i druhým nabídnout alternativu v podobě pěkných pořadů, nápaditých soutěží, zdravého a slušného humoru, kvalitních převzatých dokumentů, témat, která jiní neprobírají? A to třeba i s omezeným množstvím reklam nebo zcela bez reklam? Chtěli byste vy sami kanál, před který byste se nebáli posadit své dítě a sami byste s chutí alespoň občas přisedli také? Stáli byste o televizní zpravodajství s jinak seřazenými příspěvky? Kompletně, ale nikoli jako černou kroniku, pravdivě, ale bez krve a bez trýznivých pohledů zblízka? Dávali byste na takový celodenní televizní program stranou pověstnou korunu denně? Podporovali byste takový program, i kdyby bylo na set-top-boxu k zachycení dalších deset nebo patnáct nekódovaných (tedy zdarma přístupných) programů? Jestliže ano, dejte vědět (leos.ryska@telepace.cz). A nezapomeňte brzy pořídit dvě prasátka. Jedno na nákup digitálního přijímače, druhé na přispívání na zmíněné vysílání.
A CO JÁ?
Co mohu v té celé, komplikované, ne zcela jasné věci dělat já? Za prvé: krmit ta dvě prasátka. A za druhé: v procesu digitalizace je přece jen o něco více než kde jinde potřeba součinnosti a spolupráce. Je to věc společného díla; téměř každý čtenář Perspektiv může podpořit e-mailem či úsměvem poslance, poděkovat odborníkovi, se zájmem o tom promluvit mezi svými přáteli, sledovat články o této problematice - aby se celá věc podařila.
Za třetí: Patří k tomu jistě i zcela nezbytná modlitba za ty, kteří na základě stovek debat a jednání, studia a návštěv rozhodují. Já vám jejich jménem předem děkuji.
SLOVO NA ZÁVĚR
Božím obdarováním a lidským přičiněním získáváme technologie, které účinně rozšiřují národní i evropské bohatství kmitočtového spektra. Tento fakt umožňuje plodně naplňovat ducha zákona o pluralitě vysílání; bude-li tato nabídka smysluplně využita, může účinně posilovat samostatnost jednotlivců v občanské společnosti a také přitáhnout nový kapitál, nové programy a nové posluchače. Zbývá tedy jen popřát nám všem, abychom dokázali různými sdělovacími elektronickými prostředky vnášet mezi sebe navzájem i směrem do společnosti ducha solidarity a bratrství. A také abychom slovy Písma 'vynášeli věci staré i nové...' tak, aby v dobrých a různorodých pořadech rozhlasových i televizních radostná zpráva pronikala dál a byla lidem k užitku a Bohu, jejímu autoru, k větší slávě.
Martin Holík
(holik@proglas.cz)

Autor je kněz, jednatel Radia Proglas s.r.o. a člen představenstva APSV (Asociace provozovatelů soukromého vysílání).
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou