Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Rodina ve změněné době

5. 10. 2021

Tisk

Společností víří debaty o tom, co to je rodina a zda je v ohrožení. Slovo „rodina“ se i letos dostalo na předvolební billboardy a kdekdo se pasoval do role zachránce rodin. Jaké světlo do této situace vnáší papež František?

Vydání: 2021/41 Světová synoda začíná, 5.10.2021, Autor: Aleš Opatrný


O rodině můžeme dnes slyšet mnohé a často protichůdné výroky. Například: „Tradiční rodina se přežila.“ Od jiných: „Je třeba podpořit tradiční rodinu.“ Další opakují: „Rodina je v krizi.“ Také lze slyšet, že rodina je nejstarší instituce v lidstvu, která trvá. Všechny tyto a podobné výroky reagují sice na něco skutečného, ale většinou částečný poznatek prezentují jako popis celkového stavu. Živé jsou také spory o definici rodiny, totiž zda rodinu tvoří zásadně muž a žena (případně v islámu více žen) a děti, nebo zda si lze rodinu poskládat podle libosti jinak. Papež František vstupuje do této mnohotvárné debaty způsobem, který je inspirativní a který je dobré si osvojit.
V katolické církvi nechybějí většinou krásné představy o ideálním způsobu života jednotlivce i rodiny, a také tvrdé odmítnutí a odsouzení toho, co se od ideálu liší. Papež na synodě o rodině a v posynodálním dokumentu Amoris laetitia (Radost z lásky) ideály nepopírá, uvádí je, ale nestaví jen na nich. Neproklamuje jen krásné obrazy života, které by zůstávaly nenaplněny. Nejdřív se ptá na situaci a chce rozlišovat. Proto příprava synody o rodině začala širokým dotazováním v celé církvi.
A papež při jednání synody také žádal o upřímnou otevřenost a svobodné vyjádření každého, kdo v jednání synody hovořil. Byla tak popisována situace bez příkras a bez paušálního odsuzování. Dobré bylo pojmenováno jako dobré a pochváleno, nedobré nebo zlé bylo odmítnuto. Přitom nebyli odmítnuti ti, kteří křesťanské představy nenaplňují, i když ideály byly připomínány. Papež vyzýval k přijetí v lásce, k duchovnímu rozlišování, k docenění toho, co je v konkrétních manželstvích nebo v párovém soužití dobré a schopné růstu, i když je to třeba jen částečné naplnění ideálu. Odmítal postoj „všechno, nebo nic“ a žádá od pastýřů doprovázení manželů na životní cestě, a to ve světle víry.
Rok rodiny jako příležitost
Papeži Františkovi leží situace a život rodin v současném světě trvale na srdci, jak ukazuje jasně v exhortaci Amoris laetitia. Chce rodinám především pomáhat k tomu, aby v ní její členové lidé žili svůj život nejen podle přikázání správně, ale aby ho žili v radosti z evangelia a v radosti z Boží pomoci. Proto vyhlásil Rok rodiny Amoris laetitia, trvající od letošního 9. března do 26. června příštího roku, kdy bude zakončen Světovým setkáním rodin v Římě. Do té doby je třeba si klást otázky, čím ho v konkrétních podmínkách naplníme. Nejde v prvé řadě o masové akce. Jde o životy rodin. A ty by se v mnohém mohly a měly inspirovat textem Amoris laetitia a nezůstávat jen u nekonečných kontroverzí o přístupu ke svátostem rozvedených a znovu sezdaných. Je třeba promýšlet papežovy inspirace a zvažovat, jak tyto myšlenky vnímat a používat v úvahách o rodině a v praktické pastorační péči.
Při pastorační návštěvě Slovenska zdůrazňoval papež František tři věci, potřebné pro rozvoj života církve v současném světě: tvořivost, svobodu a dialog. Tedy ne v prvé řadě odsuzování nebo pohled zpět, který by idealizoval minulost a chtěl ji nějakým způsobem navrátit do současnosti, ale hledání a uskutečňování cest k dobrému životu v současném světě. Papež neužívá a nepropaguje pojem „tradiční rodina“, který si ostatně kdekdo přivlastňuje a vykládá po svém. Ve svých úvahách a proslovech vychází z reality a na ni reaguje z pozice evangelia. Chce vést církev současností kupředu, protože celý život člověka a zejména život z víry má být cestou vpřed, nikoliv útěkem do minulosti nebo ubytováním se v ní.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou