Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Promodlená služba

21. 1. 2020

Tisk

Nenápadná budova, úzké dveře a neprůhledná výloha mezi pekárnou a sokolovnou na náměstí v Lysé nad Labem. Nad ní kresba dvou osob, které se o sebe opírají, a nápis Nablízku. Dávají tušit, že uvnitř je „někdo“, kdo mi bude v případě nouze ku pomoci.

Vydání: 2020/4 Neziskovky roku? Ty, co chrání život, 21.1.2020, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 4


Je to domácí hospic, takže je „na blízku“ umírajícím a jejich rodinám, žijícím v Lysé a okolí (podobně jako u dalších hospiců je to okolí v dojezdu cca do třiceti kilometrů). Brzy ráno se uvnitř už pilně pracuje. Hospicové klienty byste tu ale nepotkali. Za těmi pracovnice dojíždějí do jejich domovů, kde se o ně starají. Nicméně tady jsme v „srdci“ toho všeho.
Sociální pracovnice přijímá e-mail z jedné pražské nemocnice s dotazem, zda by hospic mohl přijmout do péče jejich pacienta, jehož rodina by se o něj ráda postarala v posledních dnech života doma. Tým vše okamžitě řeší. Rozhodují se, jestli mají kapacitu přijmout dalšího klienta, jakou má diagnózu a odkud je. Jakmile bude pacient propuštěn, musí pro něj být doma připraveno zázemí. Je potřeba vše probrat s blízkými nemocného, kteří se o něj budou starat. Bude-li třeba, pracovnice hospice ještě před propuštěním přivezou do rodiny polohovací postel, případně další zdravotnické pomůcky, které zajistí nemocnému větší pohodlí a usnadní rodině péči. Přednostně jsou pomůcky určeny klientům. Nedávno ale hospic rozšířil službu zapůjčování pomůcek i pro potřebné, kteří nejsou v jeho péči. V tuto chvíli jedna z pracovnic pomůcky dezinfikuje a skládá, aby byly připraveny pro další potřebné lidi.
Za chvíli se má tým sejít k týdenní poradě a ke společné modlitbě. Ale několik telefonátů, návštěva z firmy, která nabízí zdravotnické pomůcky, i návštěva pozůstalého a další události posunou poradu zhruba o hodinu a čtvrt. „Naši klienti obvykle nemají času nazbyt. Snažíme se reagovat rychle. Často nevíme, co nás ten den čeká, jak se bude vyvíjet,“ říká jakoby na omluvu s úsměvem vrchní sestra Markéta Vaněčková. Ani ona netuší, jestli třeba ještě dnes nepojede na přijímací návštěvu k novému klientovi nebo na neplánovanou návštěvu, poněvadž se klientovi hospice přitíží, či dokonce na noční návštěvu, která bývá většinou spojena s klientovým úmrtím. Konečně se tým schází k modlitbě. Při svíčce, v intimní atmosféře, v tichu, jako by se najednou hospicový čas zastavil. „Pane, ty jsi pánem všeho času. Prosíme, pomáhej nám uspořádat čas, jak ty chceš. Pomáhej nám rozlišit, co je důležité a co méně,“ vyslovuje prosbu zdravotní sestra. Už trochu vím, o čem mluví. Pracovnice sotva stíhají pokrýt potřebné i shánět peníze na provoz.
V atmosféře modlitby
Ředitelka Bohumila Urbanová se modlí za pracovnice, za nemocné i jejich rodiny. Zaznívají prosby, díky i chvály – to vše za vzdáleného hluku aut, která venku projíždějí. A za chvílí modlitba končí a pracovnice se opět vrhají do svého „hukotu“. Ale i když se už nemodlí, atmosféra modlitby tady zůstává mezi stěnami. A cítí to i lidé, kteří sem přicházejí. Vedle toho, že se tým takto schází, má „za zády“ řadu příznivců, většinou z řad farníků v Lysé nad Labem, kteří se pravidelně za hospic a jeho dílo modlí. Občas jim přijde smska z hospicového „terénu“ s prosbou o modlitbu, když je naléhavá potřeba: klient je v těžké situaci, trpí úzkostí nebo na něj před odchodem z tohoto světa doléhají špatné rodinné vztahy. A pracovnice přiznávají, že mnohokrát cítí milost a požehnání pro svou práci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou