Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Vroucnost pěnového Martina

29. 10. 2008

Tisk

Vydání: 2008/44 Dušičky, 29.10.2008, Autor: Miloš Doležal

Příloha: Perspektivy

Záběr z filmového dokumentu Ivana Vojnára: parta pražských filmařů cosi zaujatě řeší na kopci – a tu se k nim jako tichý anděl přišourá o dvou francouzských berlích starý muž světlé, kulaté tváře, dává se s nimi do hovoru, originálně vypráví o temnotách, bídách, ale i jasech svého životaputování, filmaři si kolem něho sedají a zaujatě naslouchají. Kdyby se to neudálo na Dobrši a andělským kazatelem nebyl P. Martin Vích, jemuž spolumuklové příznačně přezdívali „pěnový Martin“ a on sám sobě ve svých Listech z Pošumaví „starý duchovní táta Martin“, řekl bych: bylo to před dvěma tisíci lety u Genezaretského jezera!
Dobrš. Skrytá ves na Strakonicku. Klikatá cesta a na hřbetu, ve vlnách krajiny a mezi dvěma kostely, patrová fara. Od roku 1967 proměňoval tento zapadlý kout v prohřátou stráň P. Martin František Vích (1921–2008), rodák z Jiříkova u Litomyšle. Biografie napovídá o dramatických zákrutách: zahradnický příručí, vstup do Kongregace Bratří Nejsvětější Svátosti, vysvěcení v roce 1949, přepadení klášterů, zatčení ve zpovědnici, odsouzení na deset let, přežití závalu a doživotní pochroumání nohy, po propuštění práce v budějovických komunálních službách, při politické oblevě vrácen státní souhlas. Působiště: Dobrš, Čestice a okolí, ale ve skutečnosti jeho neviditelná farnost sahala od Pošumaví až k Praze, od skautů po seniory. Dočkal se ocenění Řádem T. G. Masaryka. V závěru svého života bydlel v Němčicích, v terapeutické komunitě Sananim, kde se léčí drogově závislí – dříve pomáhal on jim, teď pomohli oni jemu.
Biografie napovídá i načrtává, ale významná „znamení na cestě“ neodhalí. Třeba: jak zahradnický učeň balí zeleninovou sadbu do starých novin a jednoho dne si ve zmačkaných novinách všimne inzerátu, že v Písku otevírají internát pro pozdní kněžská povolání, který vedou petríni. Cesta je tím otevřena! Nebo: v den svěcení mu biskup Hlouch prorocky dává prostý kříž se slovy: „Čekají na vás krumpáče, lopaty, vidle... Jdi statečně a s láskou za Kristem.“ Víchovým nástrojem se skoro na dvacet let skutečně stal krumpáč a rýč. V podzemí i na světle. V komunistickém koncentráku dostal i onu sympatickou přezdívku „pěnový Martin“ – v šachtě, kam se bachaři obávali sestoupit, otec Martin z propašovaných vajec a cukru ušlehal sladkou pěnu, kterou hostil spolumukly. Ale nešlo jen o pěnu. Ve chřtánu podzemí také zachránil život evangelickému pastorovi Janu Rubíkovi, když ho polomrtvého vysoukal na vzduch.
Otce Martina jsem navštěvoval v raném jaru, kdy mezi hroby byly ještě škraloupy sněhu, ale na návsi v hejnu hus a holubů tkvělo světlo. Farská kuchyně, na zemi stulený pes Šmudla, na stole květovaný ubrus. Pan farář zrovna plel ve svém skleníku. Jaký div – vždyť byl zahradníkem! Viděl jsem jeho šikovné ruce, ale také to, jak v jeho srdci hnízdí vroucnost; že jeho kněžství není zvykové, nýbrž mužné, obětavé a odpouštějící; že je u něj doma radost i ochota a jeho křesťanství konkrétní, viditelné ve skutcích, výrazu tváře i gestu. Dnes už nikdo neumí tisknout ruku na uvítanou tak vřele jako otec Martin. Patřil k duchovním, kteří prošli komunistickými gulagy a byli v tvrdých podmínkách osekáni o krajky frází a cingrlátka zdobné zbožnosti. A za statečné postoje se jim dostalo odměny – hluboký prožitek Boží milosti. „Táta“ Martin Vích zemřel 7. října letošního roku. Jedno odcházení z tohoto světa již zažil – bylo předobrazem: V „Tmaváku“ ve Rtyni přežil zával. Stavěli v hloubce 830 metrů pod zemí podpěrné zdi, když tu začaly dunět lámající se kameny. Stačil se s kamarádem skrčit do výdutě, pouze nohy neskrčil a ty přirazil šutr. Východ byl odříznut. Modlili se, dávali si vzájemně rozhřešení a loučili se. Lampy jim pomalu zhasínaly. Pak oba zahalila tma. Dva dny tloukli do roury. Najednou je oslepilo pronikavé světlo. Radostně volali: „Zdař Bůh! Zdař Bůh! Zdař Bůh!“


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou