Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Přijde, ať chceme, nebo nechceme

24. 11. 2020

Tisk

Jednou z typických nemocí dneška je nespavost, insomnie. Dokonce existuje „spánková prokrastinace“, tedy patologické odsouvání spánku, s nímž souvisí jako důsledek chronická nespavost. Ježíš nás v evangeliu první adventní neděle nepovzbuzuje k nespavosti, nýbrž k bdělosti, k připravenosti na jeho druhý příchod.

Vydání: 2020/48 Začíná advent: Připravte cestu Páně, 24.11.2020, Autor: Zdeněk Jančařík


Ve třinácté kapitole evangelia podle Marka vystupuje vrátný, který nesmí usnout, protože neví, kdy se vrátí pán domu – a kdyby v té chvíli spal, bylo by zle. Připomíná to tak trochu všechny ty intelektuály a disidenty, kteří byli za minulého režimu vyhazováni kvůli svému vyznání nebo přesvědčení ze zaměstnání a museli mnohdy pracovat jako noční vrátní nebo topiči. Úkolem, „prací“ takových vrátných bylo nespat – co kdyby se náhodou objevil šéf. V evangeliu má takový vrátný navíc za úkol probudit všechny spící obyvatele domu, protože měl přijít Pán pánů. Je to úkol zdánlivě snadný, který předpokládá jediné: nespat.
Do tří minut v plné polní
Když jsem byl v osmdesátých letech na vojně v Táboře, očekávali jsme v přijímači několik nocí za sebou vyhlášení bojového poplachu, což byla vážná věc.
Dlouho jsme se na to připravovali, velitelé útvaru nás mnohokrát upozorňovali, že je třeba v okamžiku zaznění poplachového hesla být v pohotovosti a objevit se do tří minut na nástupišti v plné polní. Svléci pyžamo, obléct maskáče, nasadit čepici, nazout uprostřed noci kanady, uchopit svůj samopal a běžet na příslušné místo. Signál zněl BOUŘE. Službu hlásného měl Slovák Jožo.
Když přišel poplach, lilo zrovna jako z konve a zvenku bylo slyšet hromobití. Jožo začal obíhat ložnice a křičel: „Búrka! Chlapi, búrka!“ Někteří se probudili a ložnicemi zněly otrávené hlasy: „Neřvi, Jožo, dyť slyšíme, že je venku bouřka!“ Za chvíli se Jožo vzpamatoval a začal obíhat se správným poselstvím: „Bouře! Chlapi, bouře!“ Na nástup jsme tehdy přiběhli pozdě a měli jsme pořádný průšvih.
Moderní literatura (Beckettovo Čekání na Godota, Kafkovo Před Zákonem) je plná odkazů na Boží mlčení a otálení. Úžasně tuto umanutou bdělost v jednom fragmentu popsal velký nespavec Franz Kafka: „Carův kurýr přenocoval v malé vesnici ve stepi. Skoro nespal, během svých cest obvykle nespal vůbec, jen když se situace zdála naprosto bezpečná, zavřel oči, okamžitě usnul, měl se však nadále natolik v moci, že ho nemusely budit zvuky, on je ve spánku sluchem doslova vyslídil, a v žádném případě nestrpěl spánek, který by trval přes čtvrt hodiny, a pak se z něho sám vyburcoval.“
Evangelijní vrátný musí věřit, že jeho Pán jednou přijde. Tu víru musí udržovat při životě modlitbou, ustavičným vnitřním rozhovorem s Pánem. Ten nás nechá čekat, i když to někdy vypadá, že nás chce v tom stavu marného čekání pořádně vykoupat.
Celý advent se všemi liturgickými úkony a zvyky nás vybízí k bdělosti. K rannímu vstávání na roráty (budou-li letos nějaké), k večerní modlitbě v rodinném kruhu u adventních věnců, k odpočítávání každého dne do Vánoc u adventních kalendářů. Myslíme na dárky, na druhé, na své nejbližší. Dny se zkracují, noci zvou k přemýšlení, ke kontemplaci. Všechny biblické texty této doby nám hovoří o připravenosti, o postoji vědomého čekání. Bděme tedy, protože Pán přijde brzy!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou