Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Někdy v sukni

3. 2. 2015

Tisk

Čtrnáct českých výtvarných umělkyň hostí v domě U Zlatého prstenu do začátku března Galerie hlavního města Prahy.

Vydání: 2015/6 Evropa musí zastavit nenávist, 3.2.2015, Autor: Václav Sokol

Příloha: Perspektivy 6

Ze Staroměstského náměstí vede Týnská ulička podél chrámu, na jejím konci vedle vchodu do dvora Ungelt je vidět úzkou fasádu rozlehlého měšťanského domu U Zlatého prstenu. Nádherné domovní znamení označuje objekt Galerie hlavního města Prahy, hostící v současnosti výstavu s názvem Někdy v sukni, umění devadesátých let. Vystavuje čtrnáct žen, v té době velmi mladých, z nichž některé ještě studovaly, jiné už byly matkami, a doba jim přála.

Listopad 1989 otevíral velké naděje, svoboda poskytla nesmírné rozšíření prostoru. To, co se dříve zdálo neměnné a tradicí posvěcené, ztrácelo pozvolna „vítr z plachet“, a naopak svěží vzduch přinášel jiné řazení hodnot. Ukazovalo se, že v celém světě jsou si umělci podobní, stejně jako to, že i druhá polovina tvoří a že teprve s umělkyněmi je umění celistvé. Kurátorkou výstavy je Pavlína Morganová, spolupracovaly na ní české teoretičky umění, fotografka pořídila snímky vystavujících a grafička s architektkou výstavu realizovaly.

V přízemí u pokladny stojí dutá truhlářsky vyrobená písmena téměř lidské velikosti, naplněná uvnitř světelnou elektroinstalací. Písmena objektu Lenky Klodové se různě rozsvěcují, takže čteme: „BOŽE – ŽENA“ a nakonec jméno malé dcerky umělkyně: BOŽENA. Ženská jména pak diváka provázejí točitým schodištěm třemi poschodími bohatě členěného domu.

Při stoupání přibývá chronologicky řazených jmen umělkyň od 18. do 21. století: od Pauliny ze Schwarzenbergu a Amalie Mánesové přes Toyen a Růženu Zátkovou až do současnosti – k Veronice Bromové, Mileně Dopitové a Kateřině Vincourové. A tam už začíná výstava, na níž jsou obraz a socha, klasické výtvarné techniky, v menšině. „Vstupte!“ zve titul interaktivní videoinstalace Elen Řádové: v prázdné místnosti barevný obraz na celou stěnu, obličej mladé ženy se na příchozího mile usmívá, ale – když se přiblíží, rysy na plátně ztvrdnou, oči se rozšíří, ústa otevřou a prostor galerie naplní pronikavý výkřik. Na jiném místě černobílá fotografie autorky Aleny Kotzmanové, spící u okna ve vlaku. Sousedí s barevnou obrazovkou, na níž ubíhá krajina, jak ji známe: šeď okolí železnice, periferie okolo nádraží, obyčejné, nudné, v nevlídném počasí při mechanickém pohybu vlaku.

Já, který píšu tento článek, jsem výtvarník, který složité technologie neovládá. Ale na výstavě jsem trochu záviděl: intenzita sdělení je tu pozoruhodná, poetika, s níž se tu setkáváme, by se tužkou či štětcem nedala vyjádřit. Umělkyně zde mohou pracovat s pohybem, dotýkají se filmu, videa či televize, jejich šíře záběru je téměř neomezená. Mohou využívat všech výbojů moderního umění, postupů konceptuálních i těch, které ještě nebyly objeveny. „Oholit, nalíčit“ – to je název videa Mileny Dopitové, kde šest minut sledujeme naplnění pokynu v názvu: ošetřována je hlava zemřelého staršího muže. Celkové vyznění výstavy je nesmírně pestré – od objektů hravých až k těm vyvolávajícím hlubokou reflexi. Tak jak autorky žily, přemýšlely a tvořily.

Výstava je v domě U Zlatého prstenu otevřena do 8. března 2015.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou