Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Kniha, kterou byste neměli přehlédnout - vybírá Jaroslav Med

31. 10. 2004

Tisk

Vydání: 2004/33 Mladí křesťané na módní vlně, 31.10.2004, Autor: Jaroslav Med

Příloha: Perspektivy

Už je to dosti dávno, co jsem zde v souvislosti s vydáním básnického díla Rio Preisnera upozorňoval naše čtenáře také na jeho neobyčejně rozsáhlou filozofickou a literárněvědnou tvorbu, patřící k nejzávažnějším hodnotám soudobého českého myšlení. Před více než rokem vyšel první svazek Preisnerových filozofických a literárněvědných statí, ale teprve nyní, chce se říci konečně, vychází pod stejným názvem Když myslím na Evropu (Torst, Praha 2004) i svazek druhý, a tak máme před sebou vše nejpodstatnější z Preisnerova celoživotního filozofického a esejistického díla.
Rio Preisner (nar. 1925) je nesmírně všestrannou osobností; ještě před odchodem do ciziny (emigroval v roce 1968, od roku 1969 působil jako profesor germanistiky na Pennsylvánské univerzitě v USA) proslul jako vynikající překladatel z němčiny (H. Broch, F. Kafka, F. Werfel aj.) a teatrolog, jehož monografie o J. N. Nestroyovi je stále nepřekonaným dílem.
Teprve ale ve svobodném exilovém ovzduší se mohla plně rozvinout jeho osobitost konzervativního myslitele, analyzujícího společensko-kulturní atmosféru světa, který pohrdl transcendentními hodnotami. V rozsáhlé dvoudílné monografii Americana zkoumá myšlenkový a historický vývoj moderní Evropy a Ameriky a vnímá jej jako stálé odmítání metafyzicko-transcendentálních hodnot ve jménu nejrůznějších utopií. Pod tímto zorným úhlem také Preisner analyzoval v trilogii Až na konec Česka, Kritika totalitarismu a Česká existence základní rysy komunistické totality v české společnosti 20. století.
Vedle těchto obsáhlých monografických prací napsal Rio Preisner také značné množství studií a esejů, nyní shrnutých do dvou svazků pod názvem Když myslím na Evropu. Jejich tematický rozsah je fascinující a dokládá Preisnerovu až ohromující erudovanost; vedle zásadních germanistických studií (ve středu jeho zájmu se ocitá R. M. Rilke, H. Broch, F. Kafka aj.) je zde řada hlubokých filozofických analýz hegeliánsko-marxistických principů, závažné úvahy o Šaldově kritické metodě i obsáhlé literárně kritické glosy k moderní české literatuře (avantgarda třicátých let, J. Zahradníček, I. Diviš a další). Ve většině svých prací Preisner odhaluje nebezpečí subjektivního idealismu, jehož gnostické kořeny míří - podle jeho soudu - k různým utopickým projektům, jimiž usilovala a usiluje veškerá levicová modernost o zrušení absolutních norem, určujících řád světa i vesmíru.
Východiskem Preisnerových úvah je přesvědčení o hluboké hodnotové krizi západní civilizace, jež se ve 20. století odklonila od přirozeného, Bohem daného řádu. Preisner, konzervativec a hluboce věřící katolík, srovnává židovsko-křesťanské základy západní civilizace s různými dějinnými projekty a dospívá k jednoznačnému závěru: Krize západní civilizace má jediný kořen a tím je ztráta víry v základní křesťanské hodnoty. Svými názory a postoji ční Rio Preisner - konzistentní osobnost pekařovsko-šaldovského typu - jako osamělý balvan v mělkém řečišti české duchovní kultury. Jeho všudypřítomná touha po vertikále ční z tohoto řečiště jako memento veškeré naší přízemnosti a jednoznačné touhy po blahobytném přežívání. Preisnerovy texty nejsou rozhodně snadnou četbou, o to větší však mají inspirativní hodnotu a jejich přítomnost v české kulturně duchovní atmosféře představuje událost prvořadého významu.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou