Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Hlas Pia XI. proti totalitě

14. 3. 2017

Tisk

Osmdesát let je dost dlouhá doba na to, abychom nějaký dokument považovali za zastaralý. Dva okružní listy papeže Pia XI. proti totalitě z roku 1937 si však zachovávají i dnes neobvyklou naléhavost.

Vydání: 2017/11 Dobrou knihu letos „ulovil“ P. Jan Rybář, 14.3.2017, Autor: Marián Sekerák

Příloha: Perspektivy 11



Bohužel, mohli bychom dodat v tomto případě, protože nebezpečí, před nímž varují, na nás nově doléhá. Řeč je o jubilujících encyklikách (S palčivou starostí) a (Božský Vykupitel – O bezbožném komunismu).
Ta první, vydaná v originále německy – tedy ne latinsky, jak bývá zvykem – se datuje dnem 14. března 1937. Vyšla tedy v podstatě dva roky předtím, než nacistická armáda vtrhla do českých zemí a učinila z nich svůj protektorát, a předtím, než byl vyhlášen satelitní (tj. na Velkoněmecké říši závislý) Slovenský štát, v jehož čele stanul katolický kněz Jozef Tiso.
Na prvotním nástinu této encykliky se podílela řada význačných německých biskupů, včetně kardinála von Faulhabera. Ten v roce 1951 vysvětil na kněze Josepha Ratzingera, pozdějšího papeže Benedikta XVI. Svými postřehy během koncipování dokumentu papeži pomohl i tehdejší státní sekretář Svatého stolce Eugenio Pacelli, který byl později také zvolen papežem a vstoupil do dějin jako Pius XII.
Osten encykliky míří prozíravě proti ideologii nacismu. A tím předznamenává jakousi druhou fázi ve vývoji vztahů mezi Apoštolským stolcem a národněsocialistickým Německem. Ta první byla poznamenána vyjednáváním a pokusy o dosažení určitého vzájemného kompromisu na základě konkordátu, podepsaného již v červenci 1933. Neúspěšně. Proto nastoupila tvrdá a rázná kritika ateistického a militantního režimu ze strany hlavy katolické církve. Bohužel, jak se krátce poté ukázalo, bylo už příliš pozdě.
Nenávist režimu vůči církvi
O historických okolnostech té doby, o roli Pia XI. i jeho nástupce Pia XII. v boji proti nacismu byly napsány celé stohy publikací. Zaměřme se proto raději na obsah samotného dokumentu a na to, co nám může říct dnes. Tedy v době, kdy se zděšením pozorujeme opětovný nárůst fašizujících tendencí a jejich popularitu u části společnosti.
Především se papež v encyklice rozhodně nebojí říkat pravdu. Varuje před pohanským směšováním Boha a přírody, před lpěním na starobylých pověstech a legendách upřednostňovaných před světlem Pravdy, před Boží moudrostí. A nakonec přísně odsuzuje i nacionalismus všeho druhu: „Kdo rasu nebo národ nebo stát nebo státní formu nebo nositele státní moci nebo jiné hodnoty společenského života (...) vytrhává z jejich pozemské hodnotové stupnice a dělá z nich nejvyšší normu všech ostatních i náboženských hodnot a modloslužebnicky je zbožňuje, ten převrací a falšuje Bohem vytvořený a Bohem ustanovený pořádek. Takový člověk má daleko k pravé víře v Boha a k chápání života, které by bylo v souladu s touto vírou.“
Pius XI. dále v biblickém duchu poznamenává, že kdokoliv se jakožto lidská smrtelná bytost staví na roveň Kristu, ten je bez jakýchkoliv pochyb „blouznivým prorokem“. Postavu tohoto samozvaného proroka lze snadno ztotožnit s tehdejším vůdcem a říšským kancléřem. Proto nepřekvapí, že právě Hitler a jeho pomahači nesli tato ostrá slova nelibě. Výtisky dokumentu byly konfiskovány a po jeho přečtení z kazatelen na Květnou neděli se začala stupňovat nenávist nacistického režimu vůči církvi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou