Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Doprovod na cestě k Bohu

13. 7. 2021

Tisk

Do Božího království kráčíme společně, doprovázíme se. Je to základ synodality, o které často mluví papež František a ukazuje to už ignaciánská cesta duchovního doprovázení.

Vydání: 2021/29 Velehradské oslavy pro oběti i hrdiny, 13.7.2021

Příloha: Perspektivy 29


 
Mnoho lidí dodnes těží ze změny, kterou před pěti sty prodělal sv. Ignác z Loyoly. Následkem zranění přehodnotil svůj život a spolu s několika druhy položil základ pozdějšího Tovaryšstva Ježíšova. Výročím této duchovní proměny zakladatele jezuitů odstartoval letos po celém světě Ignaciánský rok a mezi stěžejní cíle patří i rozvoj duchovního doprovázení. Co si pod tím představit? Podobně jako v psychoterapii existuje i u duchovního doprovázení více možných metod. Já ale zůstanu u té ignaciánské.
Začnu u jedné nedávné zkušenosti. Zhruba před měsícem jsem dostala pozvání individuálně doprovázet skupinku tří žen v rámci duchovních cvičení. To by nakonec nebylo nic až tak zvláštního, nebýt toho, že ony tři ženy byly z jihovýchodní Asie a misijně působily v Myanmaru (dříve zvaném Barma), který je zmítán vojenským převratem. Dvě z nich byly v době exercicií mimo jeho území a trpěly tím, že se nemohou vrátit zpět a jsou odtržené od svých blízkých a rodin. Třetí se nacházela v patrovém domě přímo v Rangúnu, v centru ozbrojených střetů. V té době měla odpojené všechny komunikační prostředky a jediné fungující spojení představovala wi-fi v sousedním bytě, kterou mohla dotyčná zachytit na chodbě domu. To ovšem samozřejmě znamenalo, že kvalita připojení byla velmi nízká a soukromí prakticky nulové. Já sama jsem přitom po celou dobu pandemie zápasila s tím, že komunikaci skrze počítačovou obrazovku vnímám jako výrazný handicap, a zdálo se mi, že se mi nedaří naladit se na doprovázení tak jako naživo.
Zkrátka, sešly se všechny možné obtíže, aby to v praxi vůbec nemohlo fungovat. Přesto pro mne byly tyto online exercicie lekcí, ve které mi Bůh znovu ukázal, že je to On, kdo je ten hlavní, a že Ho žádné lidské ani technické limity neomezí v tom, aby bohatě obdaroval všechny, kdo se s Ním opravdu chtějí setkat. A ačkoliv si Bůh každou z doprovázených žen vedl jinou cestou, pro všechny tři byly nakonec exercicie osobním setkáním s milujícím Bohem, které bylo posilou i pro můj duchovní život. Toto pojetí doprovázení představím nyní skrze odpovědi na nejčastější otázky, které v této oblasti slýchávám.
Co je duchovní doprovázení?
Můžeme říci, že duchovní doprovázení, či alespoň nějaká jeho forma, je staré jako náboženství a spiritualita samy. Už v Ježíšově době a v časech prvních křesťanů přicházeli lidé s potřebou mluvit o duchovních záležitostech a o tom, jak žít duchovní život. Tuto potřebu dále v historii naplňovali např. pouštní otcové a matky, řeholníci a kněží. Je ale pravda, že i pojetí duchovního doprovázení se vyvíjelo. Formu, o které mluvím, bych označila jako „společné kráčení za Bohem“. Je to pomoc, kterou poskytuje jeden křesťan druhému, aby mu pomohl růst v jeho vztahu s Bohem, vnímat, jak se Bůh projevuje v jeho životě. Důraz je kladen na duchovní zkušenost, na naše jedinečné prožívání vztahu s Bohem.
Komu je určeno?
Duchovní doprovázení je nabízeno všem věřícím či duchovně hledajícím, kteří mají zájem o rozvoj svého vnitřního života. Užitečné může být zejména v některých životních obdobích a situacích, třeba při hledání svého povolání, při touze jít v životě více „na hlubinu“, při potřebě dobrého nasměrování života atd.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou